Hovedinnhold

- Bin Laden ble skutt mot i døren

Sønnen og kureren gjorde ikke motstand - ble skutt

LOKALBEFOLKNING: Dette bildet av en pakistansk soldat og flere lokale innbyggere er tatt i nærheten av huset hvor Osama bin Laden gjemte seg. De ante nok ingen ting om at CIA hadde et hus midt i blant dem. Foto: AP
LOKALBEFOLKNING: Dette bildet av en pakistansk soldat og flere lokale innbyggere er tatt i nærheten av huset hvor Osama bin Laden gjemte seg. De ante nok ingen ting om at CIA hadde et hus midt i blant dem. Foto: AP
Da de amerikanske styrkene så bin Laden titte ut av døren, gjorde de seg klare til å skyte ham.

Denne saken handler om:

CIA-agenter overvåket bin Ladens hus i Abbottabad i over et halvt år, før verdens mest ettersøkte mann ble drept søndag.

Bare én skjøt

Etter flere justeringer av beretningen om raidet heter det nå at soldatene bare ble møtt av én person i gjestehuset som skjøt mot dem, nemlig kureren, som straks ble skutt ned, skriver The Washington Post.

De møtte ingen motstand i hovedhuset, men skjøt og drepte den andre kureren i huset og en av sønnene til bin Laden.

Bin Laden var selv ubevæpnet da de fant ham i tredje etasje i hovedhuset, men det skal ha vært et AK-47 automatgevær (kalasjnikov) og en pistol innen rekkevidde.

Soldatene skjøt først mot ham da han stakk hodet ut av en dør eller en balkong, og så drepte de ham da de fant ham på rommet sitt.

CIA hadde eget hus

Like i nærheten av bin Ladens hus i Abbottabad hadde CIA-agenter et eget hus. CIA-huset var i flere måneder en base for innsamling av informasjon som brukte pakistanske informanter og andre kilder for å prøve å fastsette et mønster for dagliglivet til dem som bodde i huset, skriver Washington Post.

Les også: Abbottabad var arnested for al-Qaida

CIA-agentene fotograferte alle som gikk inn og ut av bin Laden-huset, skjult bak speilglass i sitt eget hus i nærheten, med telelinser og infrarødt fotoutstyr.

Med avansert lytteutstyr forsøkte de også å få med seg hva som ble sagt inne i huset, og avlytte mobiltelefoner.Det ble også tatt i bruk satellittbilder og benyttet radar for å finne ut om det var tunneler under huset.

VGTV: VG i Pakistan: - Menneskene her er i sjokk

Overvåkingen var så omfattende at CIA ba Kongressen om å få overføre titalls millioner dollar fra andre budsjetter i CIA for å finansiere den etter at bin Ladens gjemmested ble oppdaget i august i fjor.

Fem år i huset

CIA-huset ble ikke benyttet under operasjonen natt til mandag da bin Laden ble drept, og er siden stengt.

Informasjon som CIA-analytikere har funnet i PC-ene, harddiskene og minnepinnene som ble beslaglagt i bin Ladens hus under mandagens operasjon, viser at han bodde i huset og dirigerte al-Qaida operasjoner derfra i flere år.

Ifølge pakistanske militære sier hans kone at de bodde i huset i fem år, og at bin Laden selv aldri forlot rommet i tredje etasje der han ble drept.

CIA kom på sporet av bin Laden etter at de fikk vite dekknavnet til en av kurerene hans fra fanger på Guantanamo-basen i 2006, men det var ikke før i fjor at de klarte å følge kureren til huset i Abbottabad.

VGTV: Se video fra innsiden av Osama bin Ladens skjulested

Trass i all overvåkingen hadde CIA bare en visshet på rundt 60-80 prosent for at bin Laden faktisk var i huset da det ble gitt grønt lys for operasjonen. Han var aldri blitt observert av CIA i Abbottabad.

Anstrengt forhold

At bin Laden bodde midt i en pakistansk garnisonsby så nær hovedstaden, er svært forsmedelig for pakistanske myndigheter og militære og har ført til et anstrengt forhold til USA.

Torsdag truet Pakistan med å bryte antiterrorsamarbeidet med USA om det blir flere slike operasjoner på pakistansk territorium.

Les også: Pakistan nekter å utlevere bin Ladens kone

I USA er det på den annen side flere politikere som anklager Pakistan for dobbeltspill og truer med å stanse milliardbistanden til Pakistan.

Den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, ber imidlertid de sinteste holde hodet kaldt. Han sier det er vitalt at USA og Pakistan fortsetter samarbeidet, og er dermed på linje med president Barack Obama.

- Dette er ikke øyeblikket da vi skal bakke ut av Pakistan. Nå trenger vi å engasjere dem mer, ikke mindre, sa han torsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks