Hovedinnhold

Putin: - Terroristene skal knuses

TERROR: Bildene fra metroen i Moskva vitner om de forferdelige scenene som utspant seg etter at bombene gikk av mandag morgen. Statsminister Putin sier at terroristene skal knuses. Foto: AFP/AP/Life News
TERROR: Bildene fra metroen i Moskva vitner om de forferdelige scenene som utspant seg etter at bombene gikk av mandag morgen. Statsminister Putin sier at terroristene skal knuses. Foto: AFP/AP/Life News
(VG Nett) Russlands statsminister Vladimir Putin lover å knuse de som sto bak mandagens selvmordsaksjoner mot Moskva-metroen.

Denne saken handler om:

FAKTA: TERROR I RUSSLAND

 • 29. mars 2010: Rundt 40 personer ble drept da to kvinnelige selvmordsbombere sprengte seg i lufta på T-banetog i Moskva.
 • November 2009: En bombe fikk ekspresstoget mellom Moskva og St. Petersburg til å spore av. 26 personer ble drept og 100 såret.
 • August 2006: Ti personer ble drept i et bombeangrep på et marked i Moskva.
 • September 2004: Væpnede opprørere som krevde tsjetsjensk selvstendighet, tok kontroll over en skole i Beslan. 331 gisler, halvparten av dem barn, ble drept i en kaotisk militæraksjon.
 • August 2004: 90 personer ble drept da to passasjerfly ble sprengt i lufta ved Moskva og Rostov-na-Donu.
 • August 2004: Ti personer ble drept og over 50 såret i et selvmordsangrep i sentrum av Moskva.
 • Februar 2004: Minst 39 personer ble drept da en selvmordsbomber sprengte seg i lufta på et T-banetog i Moskva.
 • Desember 2003: Et pendlertog ved Jessentuki ble rammet av en eksplosjon. 46 personer ble drept.
 • August 2003: Minst 50 personer ble drept i et selvmordsangrep mot et militærsykehus i Nord-Ossetia.
 • Juli 2003: 15 personer ble drept da to kvinnelige selvmordsbombere sprengte seg i lufta på en musikkfestival i Moskva.
 • Oktober 2002: Tsjetsjenske opprørere tok 700 gisler på et teater i Moskva. 129 av gislene mistet livet. De fleste av dem ble drept da russiske soldater brukte gass mot opprørerne.

  (Kilde: Reuters) (©NTB)

- En avskyelig forbrytelse er blitt begått, som er fryktelig i sine konsekvenser, sa Putin på en videokonferanse med høytstående folk fra redningstjenesten.

- Jeg er sikker på at politiet ikke vil spare på noe for å finne og straffe de kriminelle. Terroristene skal knuses, slo Putin fast, ifølge NTB.

Den russiske statsministeren avbrøt mandag et planlagt besøk til byen Krasnojarsk i Sibir, og returnerte til hovedstaden etter metroangrepene.

2004:T-baneeksplosjon førte til massakre

Flere hundre drept

Det siste tiåret har Russland vært rammet av en rekke terrorangrep, og flere hundre mennesker har mistet livet.

I dag morges mistet flere titalls mennesker livet i to eksplosjoner, og det spekuleres i om kvinnelige selvmordsbombere står bak, slik det var i februar 2004:

En kvinne tok med seg en bombe som detonerte midt i en T-banevogn i Moskva i rushtiden. Over 40 personer ble drept.

I løpet av bare et drøyt år fra 2003 til februar 2004, mistet over 300 russere livet som følge av terrorangrep.

Slik rammet terroren:- Flere barn blant de terrordrepte

Tsjetsjenske opprørere

- Vår foreløpige hovedteori er at terrorangrepene ble utført av en gruppe med bånd til Nord-Kaukasus, sier lederen for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, Alexander Bortnikov, ifølge NTB.

Nord-Kaukasus omfatter blant annet republikkene Ingusjetia, Dagestan og Tsjetsjenia. Sistnevnte har siden 1994 vært herjet av konflikt mellom den russiske sentralmakten og islamistiske opprørere som kjemper for selvstendighet.

- Dette er den mest alvorlige konflikten Russland er involvert i. Grupper fra Tsjetsjenia har utført slike angrep tidligere, og det dreier seg om klassiske terrorgrupper som ikke tar hensyn til sivile, sier NUPI-forsker Indra Øverland til NTB.

- Hvis det stemmer at det dreier seg om kvinnelige selvmordsbombere, er det også en typisk nordkaukasisk signatur.

De «sorte enkene», en betegnelse som brukes om unge tsjetsjenske kvinner som har mistet sine kjære i krigen, har tidligere vært involvert i flere terrorhandlinger i Russland.

LES OGSÅ:Øker sikkerhetsnivået i New York etter Moskva-bomber

Beslan-massakren

Flere angrep har vært knyttet til tsjetsjenske opprørere, slik det var i 2002 da 46 personer ble drept av en selvmordsbomber.

Det kanskje mest kjente terroranslaget var massakren i Beslan, der flere hundre mistet livet da en hel skole ble tatt som gisler av tsjetsjenske opprørere i 2004.

På Utenriksdepartementets landsider om Russland advares det mot terrorangrep, særlig i Nord-Kaukasus.

LES OGSÅ:- Terrorkvinner observert i bønn før bombeangrepet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks