Hovedinnhold

Terrortrent nordmann knyttes til Bhatti

VET HVEM: Arafan Bhatti vet hvem den terrortrente nordmannen er, men nekter for at han er en del av hans vennekrets. Bildet er fra en appell utenfor for Stortinget. Foto: FRODE HANSEN/ VG
VET HVEM: Arafan Bhatti vet hvem den terrortrente nordmannen er, men nekter for at han er en del av hans vennekrets. Bildet er fra en appell utenfor for Stortinget. Foto: FRODE HANSEN/ VG
Nordmannen som er trent opp som terrorist av al-Qaida, kobles til våpendømte Arfan Bhatti (34).

Denne saken handler om:

VET DU NOE? TIPS OSS!

De siste årene har Bhatti fremstått som en lederskikkelse i det radikale islamistmiljøet i Norge. Under en appell tidligere i år fastslo han at «Norge er i krig med muslimer».

Nordmannen som nå er i søkelyset til amerikansk, britisk og norsk etterretningstjeneste, skal i perioder oppholdt seg i miljøet rundt Bhatti, får VG opplyst fra kilder som kjenner saken.

Åpent hus

Mannen i 30-årene er født i Norge, og har norske foreldre. Han konverterte til islam for noen år siden.

- Jeg vet hvem det er, men jeg nekter for at han er en del av min vennekrets, sier en ordknapp Bhatti til VG.

VET DU NOE OM DEN TERRORTRENTE NORDMANNEN?
KONTAKT VGs JOURNALISTER HER. 

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært oppmerksomme på mannen i lengre tid, men har ikke funnet bevis for straffbare handlinger. Han har derfor kunnet bevege seg fritt rundt i Oslos gater. Han har blant annet gått til bønn i moskeen til Islamic Cultural Centre (ICC) ved Grønland torg sammen med 500-1000 andre.

- Vi har ikke oversikt over hvem alle er. Det er et åpent hus og vi får mange besøkende hele året, sier Ikhlaq Ahmed til VG.

Ifølge VGs opplysninger skal nordmannen ikke ha blitt rekruttert av noe miljø i Oslo, men reist på egen hånd til den arabiske halvøy hvor han oppsøkte konservative islamister som en del av radikaliseringsprosessen.

Overraskelse

Etter det VG får opplyst, skal nordmannen holdes skjult for jemenittiske myndigheter.

Han skal ha fått opplæring i en leir i Abyan-provinsen. De siste ukene har det vært kraftige kamper i området mellom sikkerhetsstyrkene som støttes av USA og den Al-Qaida-kontrollerte militsen.

Saken fortsetter under bildet..

INTENSE KAMPER: Jemenittiske regjeringsstyrker, støttet av USA, ligger i harde kamper med al-Qaida i provinsen der nordmannen skal oppholde seg. Amerikanske rakettangrep er dagligdage. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah
INTENSE KAMPER: Jemenittiske regjeringsstyrker, støttet av USA, ligger i harde kamper med al-Qaida i provinsen der nordmannen skal oppholde seg. Amerikanske rakettangrep er dagligdage. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah


At en etnisk norsk konvertitt til islam har vervet seg til hellig krig (jihad) mot vesten og Europa, kommer som en overraskelse på folk flest.

Norske konvertitter har derimot fryktet dette i lang tid.

- Jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Selv under terrorhandlingene 22. juli, trodde jeg det var en konvertitt, da jeg hørte at det var en hvit norsk mann som var pågrepet, sier Maryam Trine Skogen, som konverterte til islam for seks år siden og skriver bloggen Islam i Norge.

Attraktive

Fagfolk peker på en rekke trekk hos konvertitter, som gjør dem ekstra attraktive for militante muslimske grupper.

- De mener gjerne at vestlige rekrutter fungerer bedre som internasjonale terrorister enn som lokale geriljaer. De har vestlig pass, snakker vestlig språk og kan bevege seg fritt uten å tiltrekke seg oppmerksomhet. Dessuten har de nok tilgang på rekrutter som ønsker å kjempe i geriljakrig, sier Petter Nesser, stipendiat ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Les også: Ap-topp vil forby terror-trening

I sin åpne trusselvurdering for 2012 skriver Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) at «vi forventer derfor en utvikling der flere unge norske borgere støtter en ekstrem islamistisk ideologi.»

- En person med vestlig bakgrunn og statsborgerskap, som ikke har gjort noe kriminelt, vil ha høy grad av beskyttelse og kan for eksempel reise fritt innenfor Schengen-området, sier Siv Alsèn, kommunikasjonsrådgiver i PST, på generelt grunnlag.

PST holder en rekke konvertitter under oppsikt.

Oppsøkt av PST

Den norske konvertitten Per Yousef Bartho Assidiq forteller at han høsten 2009 ble oppsøkt av PST etter et studieopphold i Egypt. Der hadde han studert klassisk arabisk, skriftspråket som brukes i Koranen.

OPPSØKT AV PST: I februar 2010 holdt Per Yousef Bartho Assidiq (21) en appell i en demonstrasjon mot at Dagbladet hadde publisert en Muhammed-karikatur. Da skal han allerede vært avhørt av PST. Foto: KRISTIAN HELGESEN/ VG
OPPSØKT AV PST: I februar 2010 holdt Per Yousef Bartho Assidiq (21) en appell i en demonstrasjon mot at Dagbladet hadde publisert en Muhammed-karikatur. Da skal han allerede vært avhørt av PST. Foto: KRISTIAN HELGESEN/ VG

- Jeg jobbet da på en skole på Nøtterøy. En dag kom noen på skolen og presenterte seg som arabisklærere fra Universitetet i Oslo. Jeg syntes det hørtes litt rart ut, men da vi satt oss på et eget rom presenterte de seg. De fortalte at de var fra PST.

- En del unge menn, som ofte har kriminell bakgrunn, konverterer til islam. For disse blir religiøsiteten mer ekstrem, sier Anne Sofie Roald, professor i religionsvitenskap ved Malmø Högskola.

De første årene opplever konvertittene store omveltninger, og for noen tipper det over.

- De stopper å gjøre ting på dagen. De er ofte i konflikt med familien. De blir en del av utenforskapet, og søker da tilhørighet hos muslimske grupper, sier Linda Alzaghari, daglig leder i tenketanken Minotenk, som selv konverterte til islam i 2005 og i dag er styremedlem av kvinnegruppen i moskeen Rabita. 100 norske konvertitter er tilknyttet denne moskeen i Oslo.

Hva var veien

Her mener fagfolk at omdreiningspunktet ligger.

- Det viktigste spørsmålet som må stilles nå er hva som var den norske mannens vei inn til islam. Er det radikale grupperinger som har vært inngangspunktet, er det mer sannsynlig at slike konvertitter lefler med voldelig ideologi, sier senior analytiker i den britiske anti-ekstremismtenketanken Quilliam til VG.

- Denne saken er veldig, veldig unik. Ikke bare i norsk sammenheng, men også i europeisk sammenheng, sier analytikeren.

Konvertittene selv forteller om sektlignende tilstand, for en del ferske konvertitter.

- Det er som en forelskelse. Man blir så oppslukt at man helt mister bakkekontakten. Jo mer motstand du møter, jo mer blir du overbevist om at ideologien er ufeilbarlig. Er man i litt psykisk ubalanse, er du lett psykologisk påvirkelig, sier Maryam Trine Skogen.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks