Hovedinnhold

AP: Al-Qaida har trent opp nordmann

(VG Nett) Europeiske sikkerhetskilder sier at en norsk mann har fått terroristtrening av al-Qaida, melder nyhetsbyrået AP.

Denne saken handler om:

Fakta: Terrorforsøk i Skandinavia

 • 2011: Fem personer ble i desember 2011 pågrepet i Sverige og Danmark, mistenkt for å ha planlagt terror mot Jyllands-Posten.
 • De skal ha planlagt å ha med seg en maskinpistol med lyddemper, en pistol og 200 plaststrips for å bakbinde ansatte. Deretter skulle de drepe så mange som mulig, blant annet ved å skjære over strupen på dem.
 • 2011: En norsk-somalier blir drept i kamper for Shabaab i Somalia. Han var tidligere gardesoldat.
 • 2011: En mann og en kvinne blir arrestert i Finland, siktet for å ha finansiert og rekruttert til terrororganisasjonen al-Shabaab i Somalia.
 • 2010:Stockholm-bomberen i julehandelen i 2010 uttalte før han sprengte seg i luften at hans angrep var en hevn for at Lars Viiks har tegnet profeten Mohammed som en gris.
 • 2010: En 29 år gammel somalisk mann trenger seg inn hos Muhammed-tegneren Kurt Westergaard i Århus. Han ble dømt til ti års fengsel og utvist av landet.
 • 2010: Lors Doukaev fra Tsjetsjenia ble i 2011 dømt for å ha planlagt å sende en brevbombe til Jyllandposten, da den ved en feil eksploderte fredag 10. september 2010 på et hotell i København.
 • 2010: Den norske terrorcellen som ble ledet av Mikael Davud skal ha hatt som mål å bombe Jyllands-Posten. Han ble tatt sammen med Shawan Bujak og David Jakobsen i 2010. Bujak og Davud ble dømt, mens Jakobsen ble frikjent i 2012.
 • 2009: To ble i 2009 arrestert i USA, mistenkt for å ha planlagt terrorangrep mot den danske avisen Jyllands-posten. David Headley erklærte seg skyldig under rettssaken mot ham i USA i 2010.
 • 2007: I 2007 rettet Den islamske staten i Irak (ISI), den irakiske grenen av al-Qaida, trusler mot Sverige. Det har i svensk presse blitt spekulert i om bomben i Stockholm i 2010 hadde sammenheng med disse truslene.
 • 2006: Syv personer ble tatt for å ha skaffet ingredienser til en bombe i Vollsomse i Danmark. Tre ble dømt året etter.

Mannen skal ha fått terroristtrening fra al-Qaidas avdeling i Jemen, og skal ha ventet på ordre for å angripe vesten.

VG Nett kjenner til at norske myndigheter har hatt kjenskap til personen over en viss tid. Det skal foreløpige ikke foreligge noen opplysninger som tilsier at Norge har vært utpekt som et terrormål.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Nett her! 

VGTV: PST-sjefen er bekymret for terrortrening i utlandet 

Vestlige etterretningskilder har lenge fryktet et slikt scenario: at en konvertitt til islam trent i terroristmetoder lett skal kunne bevege seg i Europa og USA og reise uten visum-restriksjoner.

- Nordmann i 30-årene

Mannen beskrives av en sikkerhetskilde som en nordmann i 30-årene som ble radikalisert etter å ha konvertert til islam i 2008. Han tilbrakte «noen måneder» i Jemen og antas å fortsatt befinne seg i landet lengst sør på Den arabiske halvøy.

AP melder at kilder i tre europeiske sikkerhetsbyråer mandag bekrefter at mannen er ferdig med terrorist-treningen og er i ferd med å få tildelt et terrormål.

Alle de tre kildene ønsker å være anonyme, og navngir ikke mannen som ikke er tiltalt.

- Vi tror han er utlært og i ferd med å få tildelt et mål, sier en av nyhetsbyråets kilder og legger til:

- Det målet er trolig i vesten.

PST: Flere islamske ekstremister har reist fra Norge

- Vi har tidligere sett at radikale islamister har reist av mer ideologiske grunner. Nå har vi sett en utvikling der de reiser for å få operativ skolering, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste til VG Nett.

Han ønsker ikke å kommenere opplysningene til AP.

Overfor VG Nett viser Hugubakken til PSTs sikkerhetsvurdering fra februar , som påpeker at flere islamske ekstremister har reist fra Norge til konfliktområder for å delta på terror-treningsleire.

Han sier også at konvertitter som oppsøker voldelig ekstremisme er ekstra utfordrende.

- Konvertitter vil lettere kunne unngå radaren, særlig de som er uten rulleblad, sier han og legger til at de aller fleste muslimer ikke konverterer til ekstremisme.

Uten rulleblad - ideell for al-Qaida

Mannen skal ha fått treningen i Jemen i flere måneder.

En av sikkerhetskildene sier til AP at mannen ikke har noe kriminelt rulleblad, noe som gjør han til en ideell rekrutt for terrororganisasjonen.

- Han har ikke engang en parkeringsbot, sier kilden

- Han er helt blank og kan reise hvor som helst, sier kilden videre.

Ingen av sikkerhetskildene ønsker å opplyse hvilke tiltak som settes i verk mot mannen, men opplyser at det er et veletablert samarbeid mellom vestlige sikkerhetskilder, og at de deler informasjon for å forhindre terrorisme.

Hverken CIA eller FBI har ønsket å kommentere APs opplysninger.

- Ikke tildelt mål

En annen sikkerhetskilde i et europeisk land bekreftet informasjonen og la til:

- Etter det jeg forstår, har han ikke fått tildelt et spesifikt mål ennå.

Europeiske sikkerhetsbyråer, også norske, har de siste årene advart mot at innfødte radikaliserte muslimer reiser for å få terrortrening i konfliktområder.

I mange av de hittil kjente sakene dreier seg om unge menn med røtter i muslimske land.

Mens PST følger med på eventuelle terrortrusler i Norge, er det Forsvarets etterretningstjeneste som har ansvaret for å følge med på terrorvirksomhet utenfor Norges grenser. E-tjenesten vil verken bekrefte eller avkrefte om den er informert om den aktuelle personen.

- Etterretningstjenesten følger med på terrorvirksomhet internasjonalt og også på det vi kaller grenseoverskridende terrorisme, det vil si personer som har reist ut av Norge og befinner seg i en treningsleir i utlandet. Men idet personen kommer tilbake og holder til innenfor landets grenser, er det PST som følger med på vedkommende, sier forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre til NTB.

Følger med norsk-somaliere

Stadig flere skandinaviske somaliere blir rekruttert til treningsleire hos terrorgruppen al-Shabaab i Somalia. Når de kommer hjem, kan de være tikkende bomber.

VG Nett vet at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) og Etterretningstjenesten følger med på norsk-somaliere som blir rekruttert til gruppen og radikale norsk-somaliske miljøer.

Ifølge den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp er danske Jyllands-Posten akkurat nå et av de mest attraktive terrormålene for gruppen. Han mener at krisen i Somalia kan få ringvirkninger også for terrorgruppens aktivitet i Skandinavia

Flere mislykkede angrep

De siste årene har det vært en rekke mislykkede terrorangrep i Norden. Radikale islamister har også truet Norge og andre skandinaviske land.

En oversikt viser at antallet trusler og forsøk på angrep fra terrornettverket al-Qaida bare har vært økende siden nestelderen Ayman al-Zawahiri for første gang i 2004 tok ordet «Norge» i sin munn.

Det har vært flere angrep, forsøk på angrep og trusler mot Skandinavia siden karikaturtegningene ble publisert i 2006. Flere av angrepene og terrorplanene knyttes til karikaturtegningene av profeten Mohammed.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks