Hovedinnhold

Mulig bombemann: Selvsikker småbarnsfar med sterke meninger

- Likte basketball og øl

Deltok på treningsleir for terrorister

EKSPLOSJON: 28-åringens Audi eksploderte ti minutter før bombemannen sprengte seg selv i luften. Foto: Per-Olof Sännås/Aftonbladet/Tom Byermoen/Scanpix
EKSPLOSJON: 28-åringens Audi eksploderte ti minutter før bombemannen sprengte seg selv i luften. Foto: Per-Olof Sännås/Aftonbladet/Tom Byermoen/Scanpix
(VG Nett) 28-åringen som trolig står bak selvmordsattentatet i Stockholm, likte å spille basketball og drikke øl med venner. Så ble han dypt religiøs.

Denne saken handler om:

Mannen som angivelig er selvmordsbomberen i Sverige er født i Bagdad i Irak. I går, i en av Stockholms mest travle handlegater, Drottninggatan, eksploderte bilen hans. Ti minutter senere sprengte en selvmordsbomber seg selv i luften på Bryggargatan. Med en ryggsekk full av spiker og seks sammenkoblede rørbomber som et våpen i sin hellige krig, ropte han noe på arabisk før bomben eksploderte.

Sikkerhetspolitiet i Sverige etterforsker nå de to eksplosjonene som en terrorhandling.

Det er politiets teori at mannen bak selvmordsangrepet er identisk med 28-åringen som eide den hvite Audien. Trusselbrevene som i forkant ble sendt politiet og media er undertegnet med 28-åringens navn. Og venner skal ha identifisert ham som bombemannen.

VGTV: Her eksploderer bilen midt i sentrum

Venner av 28-åringen beskriver ham som en vanlig mann, som ble stadig mer religiøs - og sint. Samtidig ville de aldri trodd at han ville gå så langt som å bli selvmordsbomber.

- Jeg er så sjokkert, jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg må la dette synke inn, sier en barndomskamerat til Aftonbladet.

BAKGRUNN: Trussel mot Sverige minutter før selvmordsaksjon

Radikale meninger

28-åringen skal ha vist en økt interesse for religion, noe som kom til uttrykk på nettsamfunnet Facebook. Der skal han ha oppdatert sin profil med radikale, religiøse synspunkter.

Under sitt yndlingssitat har han skrevet Islams trosbekjennelse på arabisk «det finnes ingen Gud utenom Allah, og Muhammed er hans sendebud».

VGTV: Se høydepunkter fra pressekonferansen

(Saken fortsetter under bildet)

KART: De to hendelsene skjedde med ti minutters mellomrom. Grafikk: Tom Byermoen
KART: De to hendelsene skjedde med ti minutters mellomrom. Grafikk: Tom Byermoen


Ifølge vennene, som er anonyme i Aftonbladet, var mannen glad i å spille basket, og han likte en god fest. De sier at 28-åringen hadde god selvtillit og at han hadde lett for å møte damer. Han var kjent for å stå for det han mente.

- Han hadde problemer med å innrømme at han hadde feil. Han hadde problemer med å finne sin plass i samfunnet og i en periode endte han ofte i slåsskamper og andre problemer. Men under det harde ytret var han en god kompis, sier en venn som gikk på gymnaset med 28-åringen.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VG Nett!

Studerte i England

Han flyttet til Sverige i 1992, like etter Kuwait-krigen. I 2001 var han avgangselev ved gymnaset på et tettsted i Sverige, før han flyttet til Storbritannia for å studere fysioterapi. Han ble uteksaminert fra University of Bedfordshire i 2004. Her møtte han kvinnen han fikk to døtre med. De giftet seg i 2004.

Les også: Her er selvmordsbomberens advarsel til Sverige

På et sjekkested for muslimer annonserer mannen etter «en kone til». Han skriver at han vil ha en stor familie, og at hans nåværende kone har gått med på det.

Han søker en praktiserende sunnimuslim som er glad i barn, og som vil «tilfredsstille Allah før ham selv».

- Jeg har god økonomi. Jeg er ikke rik, men når jeg har ekstra penger gir jeg til trengende. Det er viktig at du ikke har noe imot det, skriver han i sin annonse, før han avslutter:

- I fremtiden ser jeg for meg å flytte til et arabisk land, og slå meg til ro der.

28-åringens familie forteller til Expressen at de har forsøkt å nå sønnen på mobil siden de fikk vite at bilen hans eksploderte, uten å få svar.

(Saken fortsetter under bildet)

EKSPLOSJON: Denne bilen skal ha eksplodert bare 12 minutter før bombemannen sprengte seg selv i luften. Foto: Per-Olof Sännås/Aftonbladet Foto:
EKSPLOSJON: Denne bilen skal ha eksplodert bare 12 minutter før bombemannen sprengte seg selv i luften. Foto: Per-Olof Sännås/Aftonbladet Foto:


Ber familien om unnskyldning

I en hilsen til sin familie ber selvmordsbomberen om unnskyldning for at han har løyet om reien til en treningsleir for terrorister:

«Jeg reiste aldri til Midtøsten for å jobbe eller tjene penger, jeg reiste dit for jihad (hellig krig)».

Han forklarer at han ikke kunne fortelle det som det var for sin kone eller sine barn. Han ber kona kysse barna for ham.
«Fortell dem at pappa elsker dem».

Før han sprengte seg selv til døde, sendte han en epost til svenske Säpo og nyhetsbyrået TT. Der har selvmordsbomberen spilt inn to lydfiler, en på svensk og en på arabisk. Budskapet er tydelig.

«Nå skal deres barn, døtre og søstre dø slik som våre brødre og søstre og barn dør»

Hylles

Mannen som mistenkes for å ha stått bak terrorbomben i Stockholm lørdag, omtales som en helt på internett. På en Facebook-gruppe hevdes det at 28-åringen «døde en heroisk død».

- Ikke glem. Ikke tilgi. Forvent oss, skriver skaperne av gruppen i et innlegg.

Gruppen har så langt drøyt 70 medlemmer. Noen kommer derimot med skarp karakteristikk, og utrykker misnøye over gruppen.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks