Hovedinnhold

Regjeringen lanserer nettportal mot radikalisering

- Ikke naivt, sier Storberget

PLAN: Justisminister Knut Storberget, statsminister Jens Stoltenberg og stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon presenterte onsdag regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme Foto: Scanpix
PLAN: Justisminister Knut Storberget, statsminister Jens Stoltenberg og stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon presenterte onsdag regjeringens handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme Foto: Scanpix
MANGLERUD (VG Nett) Regjeringen er bekymret for økende radikalisering i deler av innvandrerbefolkningen. Nå etableres en egen nettportal for å øke bevisstheten rundt radikalisering og voldelig ekstremisme.

Denne saken handler om:

- Selv om Norge er et trygt land å bo i, så ser vi utviklingstrekk som uroer og bekymrer oss. Vi vil trappe opp arbeidet med forebygging og tiltakene mot økt radikalisering, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Sammen med justisminister Knut Storberget (Ap) presenterte Stoltenberg onsdag en handlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme.

Handlingsplanen har fire innsatsområder: Økt kunnskap og informasjon, styrking av myndighetenes samhandling, styrking av dialog og økt involvering, og støtte til sårbare og utsatte personer.

PLAN: Les hele regjeringens handlingsplan her

- Bedre å forebygge

Blant de nye tiltakene som skal bekjempe terror og ekstremisme i framtiden er etableringen av en forskergruppe, en ny nettportal for å øke bevisstheten og kunnskapen om radikalisering og voldelig ekstremisme, og en veileder for hvordan unngå terrorfinansiering

- Det er mange som har spurt meg om dette ikke er for naivt. Til det sier jeg at det er naivt å la være å sette i gang denne typen arbeid, sier justisminister Knut Storberget.

LES OGSÅ: Støre møtte åndelige ledere i Norge

Regjeringen har jobbet med denne handlingsplanen siden 2008. Både organisasjoner og forskere med bred kompetanse har deltatt i arbeidet. Regjeringen har høstet erfaring fra Danmark, Nederland og Storbritannia i arbeidet med rapporten.

Statsministeren understreker at regjeringen legger vekt på en bred forebyggende innsats for å hindre at voldelige ekstreme holdninger ikke skal bli til handlinger.

- Det er bedre å forebygge en voldshandling enn å straffe den. Vi vet at forebygging kan fjerne grunnlaget for at vi får et mer radikalisert samfunn, sier Stoltenberg.

Ekstreme miljøer

Storberget understreker at flere av tiltakene retter seg mot ekstreme muslimske miljøer. Samtidig mener han det er like viktig ikke å gi slipp på innsatsen mot høyreekstreme miljøer.

- Vi ser en utvikling mot voldelig ekstremisme knyttet til islam som det er grunn til å ta på alvor. Det er ingen tvil om at dette er en viktig del av tiltakene. Dette handler om å stoppe de som ønsker å bruke vold for å nå religiøse eller politiske mål, sier Storberget, og legger til:

- Norge er et av de tryggeste land i verden, likevel har vi ingen garantier mot terror. Vi ser noen utviklingstrekk som peker i samme retning som i andre europeiske land hvor terroraksjoner er blitt gjennomført eller forsøkt gjennomført. Regjeringen ønsker å være i forkant for å forebygge og forhindre en uønsket utvikling, sier Storberget.

LES OGSÅ: Chaudhry frykter shariaskoler i Norge

Justisministeren kan ikke love friske penger for å følge opp tiltakene i handlingsplanen. Han understreker likevel at det er behov for flere mannskaper ute dersom planen skal gjennomføres.

- Når det gjelder politiet i inneværende år har vi valgt å øke budsjettene betydelig, men det er umulig å si noe om hva dette koster. Det er ingen rask fiks på dette, sier Storberget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks