Hovedinnhold

De færreste asylsøkere er terrorister

Slakter Storbergets terrorsjekk

IKKE NÅDIG: Justisminister Knut Storberget (innfelt) får skarp kritikk av lederen for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli. Foto: MARTE VIKE ARNESEN / ESPEN BRAATA
IKKE NÅDIG: Justisminister Knut Storberget (innfelt) får skarp kritikk av lederen for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli. Foto: MARTE VIKE ARNESEN / ESPEN BRAATA
(VG Nett) Justisministerens kobling mellom asylsøkere og terrorfare får det glatte lag av Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter. Også forskere er kritiske.

Denne saken handler om:

Justisminister Knut Storberget lover i dagens VG at UDI skal ha grundigere bakgrunnssjekk av innvandrere og asylsøkere.

- Når antallet asylsøkere faller ned mot 50 prosent av det nivået vi hadde i fjor, gir det oss mulighet til å holde bedre kontroll med dem som kommer. Dermed kan terrorfaren i Norge bli lavere med minket asyltilstrømning, sier han til VG.

Justisministerens tilsynelatende klare kobling mellom asyltilstrømningen til Norge og terrorfaren blir fra flere hold karakterisert som svært misvisende.

Angrep på asylinstituttet

- Det er enda et angrep på asylinstituttet. Jeg syns det er virkelig under beltestedet, sier for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli.

Hun mener det er helt feil å koble asylsøkere med terrorisme, slik regjeringen har blitt anklaget for helt siden avsløringen av tre terrorsiktelser fra PST på torsdag.

KRITISK: Forsker Tore Bjørgo. Foto: ARASH A. NEJAD / VG
KRITISK: Forsker Tore Bjørgo. Foto: ARASH A. NEJAD / VG

Andregenerasjons innvandrere

Også på forskerhold er de kritiske til måten Knut Storberget uttaler seg.

- Jeg synes det er en håpløs kobling, sier lederen for Senter for innvandringsforskning ved NTNU, Berit Berg til VG Nett.

- Jeg syns det blir en ikke veldig relevant kobling. Det er en flik av problemstillingen, sier Tore Bjørgo, som er terrorforsker ved NUPI.

Han medgir at det er en viss kobling mellom asylsøkere og terrorisme. Men han sier at Storberget bommer på hovedmønsteret. Alle de tre som nå er terrorsiktet, hadde permanent oppholdstillatelse i Norge.

- De aller fleste terrorangrep har blitt begått av personer som har levd i landet i mange år, til og med andregenerasjons innvandrere, utdyper Bjørgo.

Les også:Dette er Norges fremste terrormål

Flykter fra terror

Både Partapuoli og Ingvald Bertelsen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener at Storberget mangler belegg i virkeligheten.

FORSVARER UTTALELSEN: Statssekretær Pål K. Lønseth. Foto: SCANPIX
FORSVARER UTTALELSEN: Statssekretær Pål K. Lønseth. Foto: SCANPIX

- Veldig mange asylsøkere kommer hit fordi de flykter fra steder der terrorgrupper er aktive. De aller fleste asylsøkerne får man stadfestet identiteten på. Og de aller færreste er kriminelle, sier Partapuoli.

- Hvis du flykter fra terror, vil du automatisk bli mistenkt for terror. Det er helt absurd, sier hun videre.

Hun tror at Storbergets kobling vil smitte over på debatten om innvandring. En spørreundersøkelse VG har utført, viser at hver tredje nordmann har blitt mer skeptisk til folk med minoritetsbakgrunn etter terrorsiktelsene.

56,8 prosent tror innvandrere vil få det vanskeligere i Norge på grunn av saken.

Les også:- Kan bli vanskelig å få dømt de terrorsiktede

- Gir mindre fremmedfrykt

Justisminister Knut Storberget overlater til sin statssekretær Pål K. Lønseth å svare på kritikken.

- Det er ingen av oss som mener at alle asylsøkere er kriminelle eller terrorister. Men det er klart at det blant asylsøkerne kan finnes folk som vil utnytte asylinstituttet til terror, sier han.

Han innrømmer at asylsøkere, som Bjørgo påpeker, ikke har vært involvert i mange terrorsaker.

- Like fullt er det et faktum at 95 prosent av asylsøkerne kommer uten identitetspapirer. Det er viktig for vår sikkerhet at vi får avklart identiteten deres. Færre asylsøkere gjør at dette blir lettere.

- Er det nødvendig å koble det, når koblingen kan gi økt fremmedfrykt og Berge mener at den er lite relevant?

- Storberget fikk spørsmål fra en journalist, og svarte det som var logisk. Det statsministeren og justisministeren har sagt, vil ikke gi økt fremmedfrykt. Økt kontroll med dem som kommer hit, vil tvert imot gi mindre fremmedfrykt, svarer Lønseth.

TETT PÅ NETT:Svensk terrorekspert svarte på lesernes spørsmål!

Han benekter at flyktninger fra terrorutsatte områder automatisk blir mistenkt.

- Ingen asylsøkere blir i utgangspunktet mistenkt for terror eller kriminalitet. Vi må kontrollere alle. Det er den kontrollen som eventuelt gir grunnlag for å mistenke dem, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks