Hovedinnhold

De tre terrorsiktede har oppholdstillatelse i Norge

Tre al-Qaida-medlemmer pågrepet i Norge

ORIENTERTE: PST-sjef Janne Kristiansen holder fortsatt kortene tett til brystet, men opplyser at alle de tre mennene hadde permanent oppholdstillatelse i Norge. Foto: Scanpix
ORIENTERTE: PST-sjef Janne Kristiansen holder fortsatt kortene tett til brystet, men opplyser at alle de tre mennene hadde permanent oppholdstillatelse i Norge. Foto: Scanpix
NYDALEN (VG Nett) De tre mennene som er pågrepet for å ha planlagt terroraksjoner har irakisk, uigurisk og usbekisk bakgrunn.

Denne saken handler om:

Mennene, som alle er i 30-årene, ble pågrepet torsdag morgen og har alle permanent oppholdstillatelse i Norge, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST). En av mennene har norsk statsborgerskap.

De tre terrorsiktede knyttes til al-Qaida-lederen Salah al-Somali, sier en ikke navngitt amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Pågripelsene ble kjent da PST torsdag morgen sendte ut en kortfattet pressemelding om at tre personer var pågrepet i Norge og siktet for å ha planlagt en terrorhandling. På en pressekonferanse hos PST torsdag formiddag ble bakgrunnen for pågripelsene utdypet.

- Terrorforbund

Mennene er foreløpig siktet etter straffelovens paragraf 147a, tredje ledd, som innebærer å inngå et forbund med det formål om å planlegge terrorhandlinger.

PST vil foreløpig ikke si noe om hva som var målet for terroraksjonene.

- PST har pågrepet tre personer som er siktet for å ha inngått terrorforbund, og for å ha planlagt terroraksjoner. Vi mener at gruppen har forbindelser til personer i utlandet som er tilknyttet al-Qaida. En eller flere av de pågrepne vil bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett, sier PST-sjef Janne Kristiansen.

De tre pågrepne er:

1. Mann (39): Mannen har norsk statsborgerskap, men uigurisk opprinnelse. Han kom til Norge i 1999.

2. Mann (37), irakisk statsborger. Mannen kom til Norge i 1999. Han fikk innvilget opphold på humanitært grunnlag og har permanent oppholdstillatelse.

3. Mann (31), fra Usbekistan. Kom til Norge som asylsøker i 2002, og fikk senere opphold i Norge. Har permanent oppholdstillatelse i Norge.

En av mennene ble pågrepet i Tyskland.

Det er ifølge Kristiansen ikke aktuelt med flere pågripelser.

- Meget alvorlig

PST er svært tilbakeholdne med opplysninger rundt etterforskningen.

- Vi vurderer dette som en meget alvorlig sak, men det er ikke på dette tidspunktet mulig å gå i detaljer av hensyn til etterforskningen. Jeg ber om forståelse for dette, sier Janne Kristiansen.

Ifølge anonyme amerikanske kilder har USA og Norge hatt de tre medlemmene under oppsikt i over ett år. De tre skal ha planlagt å utføre angrepet med kraftige flytende aceton peroksid-bomber.
Bombene er av samme type som ble brukt under terrorangrepene i London 7. juli 2005, skriver AP.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅGRIPELSER: PSTs sjef Janne Kristiansen holder i dag pressekonferanse om pågripelsene av tre personer som er mistenkt for å planlegge terrorangrep. Foto: Jarle Brenna
PÅGRIPELSER: PSTs sjef Janne Kristiansen holder i dag pressekonferanse om pågripelsene av tre personer som er mistenkt for å planlegge terrorangrep. Foto: Jarle Brenna

Internasjonal oppmerksomhet

- Etterforskningen har som nevnt pågått i en periode, uten at jeg ønsker å si nøyaktig hvor lenge. Det har vært varierende intensitet i saken. Vi valgte å følge personene over tid. I terrorsaker er det svært ofte vanskelig å vite når man skal gå til pågripelse. Det er en avveining mellom å ha nok informasjon og sikre bevis, og det å ikke vente for lenge slik at terroraksjonen faktisk skjer, sier Kristiansen.

Hun opplyser at PST ble varslet om at utenlandske medier var på saken i forrige uke.

- Vi ble slutten av forrige uke gjort oppmerksomme på at saken ville bli omtalt i internasjonal presse. Det kunne blitt ødeleggende for etterforskningen, med stor fare for bevisforspillelse og unndragelse, sier hun.

Stoltenberg avbryter ferien

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) avbryter sommerferien og holder en felles pressekonferanse klokken 13.30 torsdag.

Ifølge PST-sjef Janne Kristiansen kan folk i Norge fortsatt føle seg trygge.

- Det kan nok høres paradoksalt ut etter en slik sak, men det er ingen grunn til at det norske folk skal gå rundt å være engstelige, sier hun.

Trusselnivået i Norge regnes fortsatt som lavt, opplyser PST.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks