Hovedinnhold

Abbottabad var arnested for al-Qaida

HER BODDE HAN: I området markert i den røde ringen bodde terrorlederen Osama bin Laden (innfelt, t.h.). Flere andre terrorister, blant annet Abu Libi (i.m.) og Umar Patek (t.v.). Foto: AP / GeoEye / Wikileaks / FBI
HER BODDE HAN: I området markert i den røde ringen bodde terrorlederen Osama bin Laden (innfelt, t.h.). Flere andre terrorister, blant annet Abu Libi (i.m.) og Umar Patek (t.v.). Foto: AP / GeoEye / Wikileaks / FBI
(VG Nett) Byen der Osama bin Laden ble tatt har i flere år vært et kjent tilholdssted for radikale islamister.

Denne saken handler om:

Dette er Osama bin Laden

  • Den fremste lederen av al-Qaida
  • Nummer én på amerikanerenes liste over de mest ettersøkte terroristene i verden
  • Medlem av den velstående bin-Laden familien
  • Ble verdenskjent etter terrorangrepene i New York og Washington 11. september 2001. Tok på seg angrepet først i 2004.
  • Ble internasjonalt ettersøkt i 1999
  • Bin Laden viste seg offentlig var i den østafghanske byen Jalalabad, 10. november 2001
  • FBI har utlovet en dusør på $25 millioner for bin Laden

Det viser Wikileaks-dokumenter VG Nett har fått tilgang til, fra avhør på den amerikanske basen på Guantanamo.

Søndag kveld møtte Osama bin Laden døden i den pakistanske byen som er et yndet feriested for pensjonerte offiserer i den pakistanske hæren.

På grunn av beliggenheten nær den pakistanske hovedstaden Islamabad og den omstridte Kashmir-dalen er byen også proppfull av militærinstallasjoner.

Likevel har bin Laden og andre islamister kunnet leve tilsynelatende helt ubemerket i byen.

Rasende amerikanske politikere har spurt seg hvordan det er mulig at verdens mest ettersøkte terrorist har kunnet bo midt i en garnisonby - uten at noen myndighetspersoner i landet har gjort noe med det.
Pakistans USA-ambassadør har ifølge NTB lovet full granskning av hvordan det kan ha seg at pakistanske sikkerhetsstyrker angivelig ikke visste at bin Laden gjemte seg i byen.

VGTV: Se video fra innsiden av bin Ladens skjulested

Den mest fremstående al-Qaida-toppen som skal ha hatt tilhold i byen var Abu Farraj al-Libby. Han skal fra 2003 og til han ble tatt i 2005 og sendt til Guantanamo, hatt ansvaret for al-Qaidas angrep og angrepsplaner.

I oktober 2003 skal han ha blitt kontaktet av al-Qaida-nettverket og bedt om å være sendebud for Osama bin Laden og andre i terrornettverket i Pakistan.

Han ble da bedt om å flytte til Abbottabad og ble værende i byen i et år.

Les også: Byen der bin Laden skjulte seg er i sjokk

Flere terrorister

Abu Farraj al-Libby er ikke den eneste kjente terroristen som har hatt tilholdssted i byen, som minner lite om fjellene og hulene nær grensen til Afghanistan der al-Qaidas ledere har blitt antatt å oppholde seg.

MILITÆRBY: Abbottabad er en pakistansk by stappfull av militære. Foto: AFP
MILITÆRBY: Abbottabad er en pakistansk by stappfull av militære. Foto: AFP


Ifølge CNN ble en indoneser, Umar Patek, arrestert av pakistanske sikkerhetsstyrker i januar. Patek hadde en dusør på 1 million dollar knyttet til seg. Han skal ha hjulpet til med Bali-bombene i 2002 som drepte 200 mennesker.

Også en pakistaner, Tahir Shehzad, skal ha blitt arrestert omtrent på samme tid. Han skal også ha hatt bindinger til al-Qaida. Ifølge pakistanske The News skal han ha bidratt med informasjon som førte til at terrorlederen Osama bin Laden ble tatt.

Sendebud

Ifølge CNN var det imidlertid et sendebud med navnet «Abu Ahmed al-Kuwaiti» som til slutt førte USA på sporet av bin Laden.

Blant Wikileaks-dokumentene som omtaler sendebundet er ett om Maad al-Qathani, en av terroristene som skulle delta i angrepet på 11. september, men som ble nektet innreise til USA.

Han fikk dataopplæring av al-Kuwaiti, som en forberedelse til oppdraget i USA.

Først i august i fjor kom CIA på sporet av sendebudet, etter at han skal ha forsvunnet fra radaren til USA tidlig på 2000-tallet.

- I august i fjor ble jeg informert om at vi hadde en mulig ledetråd til hvor bin Laden befant seg. Det var langt fra sikkert, og det tok flere måneder før vi til slutt fant ham, sa Obama i sin tale mandag morgen, norsk tid.

Amerikanske agenter klarte å følge sendebudet til Abbottabad og holdt deretter det som viste seg å være Osama bin Ladens skjulested under oppsikt.

Da Obama i forrige uke fikk se biilledbevis som viste at terrorlederen bin Laden oppholdt seg i byen, ga han klarsignal til å aksjonere.

Resten er verdenshistorie.

SLIK BODDE HAN: En grafikk fra Pengtagon viser hvordan skjulestedet til Osama bin Laden så ut fra innsiden. Foto: AFP
SLIK BODDE HAN: En grafikk fra Pengtagon viser hvordan skjulestedet til Osama bin Laden så ut fra innsiden. Foto: AFP

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks