Hovedinnhold

Spent på grensen

TORKHAM, DEN AFGHANSKE GRENSEN (VG) Utslitte og redde strømmer mennesker over grensen fra Afghanistan.

Denne saken handler om:

Over til den pakistanske grensebyen Torkham, ved inngangen til Khyber-passet, kommer familier, kvinner, barn og eldre, med trillebårer fylt med bagasje. Svettende i den trykkende varmen triller Sadar Gul på Ghulam Mahi-u-Dhim i en håndkjerre.

- Vi kom fra Kabul. Ghulam er syk og trenger behandling og hvile. Det er det ikke mulig å få i Afghanistan nå, forklarer Sadar til VG. Langs den murbefestede grenseovergangen myldrer det av folk og lastebiler. I håndfull etter håndfull slipper bare de med gyldige visum og papirer over grensen.

- Det er et mareritt. Titusenvis står på den andre siden og sprenger på for å komme ut. Folk er veldig redde og flykter fra Kabul. Overalt snakker folk om hva som vil skje. Alle regner med et angrep, men vet ikke når eller hvor det vil komme, sier afghanske Ahmad, som nettopp har krysset grensen.

Støttespillere

Han bor i Pakistan, som to millioner andre afghanere, og tør ikke oppgi navnet sitt eller la seg avbilde. Taliban har sterke støttespillere i den nordvestre delen av Pakistan, og gode forbindelser med det pakistanske sikkerhetspolitiet ISI.

- Vil dere vite hva som skjer på den andre siden av grensen? Det er forferdelig. Forferdelig, sier en annen afghaner til VG, før han blir grepet fatt i og ledet bort fra oss av det pakistanske grensepolitiet.

De pakistanske myndighetene lar ingen utlendinger krysse Khyber-passet uten spesiell søknad. For å ta seg inn i grensebyen Torkham trengs enda en godkjenning fra den såkalte politiske agentens kontor. To politifolk med maskinpistoler følger hvert skritt VG tar i folkekaoset i Torkham. De lar ingen ta bilder i retning av grensen. Også bilder av kvinner er strengt forbudt.

Ekstra vakthold

På de bratte fjellskrentene rundt grensen har militæravdelingen Khyber Rifles plassert ut ekstra vakthold for å hindre at folk tar seg ulovlig over.

- Taliban-myndighetene slipper folk ut, men de kommer ikke inn i Pakistan uten papirer eller penger. Folk må betale mellom 200 og 300 rupier pr. hode. De med store familier har ikke råd til å komme seg ut, sier Ahmad. Han flyktet selv fra Kabul, via Jahllabad.

- Jeg var redd. Jeg var der i tre dager, og det føltes som tre måneder. Alle er redde og venter på angrepet. Folk strømmer til denne grenseposten fordi den fortsatt er åpen og gir dem et lite håp, forklarer han. Dagen før var 5000 mennesker kommet til grensen. Grensevaktene på afghansk side bruker kjepper for å kontrollere folkemengdene.

- Nå var det minst dobbelt så mange, og det vil bli verre. Folk føler at dagen i dag er siste sjanse for å komme seg ut før alt blir stengt. Veien ut av Kabul mot grensen ble også stengt av Taliban-regimet, forteller Ahmad.

Stolte

Samtidig ba Taliban-leder mullah Mohammed Omar sitt folk stå faste og stolte som afghanere i kampen for islam. Hjelpeorganisasjonene som fortsatt opererer i Afghanistan, frykter nå alvorlige konsekvenser ved et eventuelt angrep.

- Folk flykter fra byene, men fattige folk på landsbygda tenker mer på hvordan de skal fø seg selv og sine barn enn om det vil komme raketter. Etter to tiår med krig er de vant til bomber, sier Razique Samadi i organisasjonen ADA.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks