Hovedinnhold

Brussel-pågrepet dømt for «11. september-attentat»

BRUSSEL (VG) I 2007 ble 38-åringen dømt for attentatet mot Taliban og al-Qaidas største motstander. I går ble han skutt og pågrepet på nytt.

Denne saken handler om:

Da bildene av den terrorsiktede mannen som ble slept vekk med skuddskader av belgisk politi flimret over skjermene langfredag, var det ikke bare én av flere nye pågripelser i beleirede Brussel.

Det var også en påminnelse om at terroren som nå herjer Europa, har direkte sammenheng med konflikten som startet 11. september 2001, da to passasjerfly dundret inn i World Trade Centre i New York.

To dager før terrorangrepet mot USA kvittet al-Qaida seg med sin fremste motstander i Afghanistan, frigjøringshelten og krigsherren Ahmad Shah Massoud (48).

Dramatisk video: Terrormistenkt skutt i benet

Syv års fengsel

Ifølge flere belgiske medier, blant annet Le Soir, ble Abderrahmane Ameuroud (38) fredag pågrepet i sammenheng med nye og konkrete terrorplaner i Frankrike, også disse i regi av IS.

I en pressemelding fra belgiske myndigheter lørdag, der han navngis som Abderamane A, kommer det frem at han er varetektsfengslet i 24 timer.

I 2001 var 38-åringen en del av terrornettverket som sto bak attentatet på Massoud, et drap som rystet Afghanistan og delvis pulveriserte den organiserte motstanden mot Taliban.

Ameuroud ble i 2007 dømt til syv års fengsel for medvirkning til attentatet, skriver den franske nyhetskanalen iTele.

Nå er han på nytt siktet for planlegging av terrorhandlinger.

Afghansk frigjøringshelt

9. september 2001 var det få som trodde at verden skulle stå overfor et av de mest spektakulære terrorangrepene noensinne. Men av dem som allerede hadde varslet om at noe var i gjære, var Ahmad Shah Massoud. «Løven av Panjshir» hadde i april samme år holdt en tale for Europaparlamentet, der han advarte mot Talibans nære forbindelser til al-Qaida, og at et større terrorangrep var nært forestående.

<p/> <p>NASJONALHELT: Ahmad Shah Massoud har fått status som afghansk nasjonalhelt etter attentatet i 2001.</p>

NASJONALHELT: Ahmad Shah Massoud har fått status som afghansk nasjonalhelt etter attentatet i 2001.

Xavier Lhospice, REUTERS

Massoud hadde spilt en avgjørende rolle da Sojvetunionen ble kastet ut av Afghanistan, og var på dette tidspunktet den militære lederen for «Nordalliansen», en sammenslutning av krigsherrer som kjempet mot Taliban.

Per Hornfelt, som var sentral i den norske Afghanistan-komiteen i svært mange år, traff selv Massoud ved to anledinger, sist i 1999.

Han var den største talsmannen for en reell afghansk selvstendighet. Det var den bevegelsen som sto for en mer tradisjonell afghansk islam, med stor takhøyde, sier han.

I tre uker hadde to «journalister» fra Belgia ventet på et intervju med Massoud. I realiteten var de tunisiske al-Qaida-terrorister som skulle ta livet av krigsherren.

VGs spesialoversikt: Alt du trenger å vite om Brussel-angrepene

– Startskuddet for 11. september

Da intervjuet endelig ble gjennomført 9. september, utløste de to en bombe som var skjult i opptaksutstyret. Eksplosjonen rev Massoud i filler, og han døde i et helikopter på vei til et sykehus i Tajikistan.

– Det var al Qaida som satte i stand dette intervjuet for å eliminiere Massoud før terrorangrepet 11. september. På mange måter var det startskuddet, sier terrorforsker Magnus Ranstorp til VG.

Fransk politi etterforsket attentatet sammen med FBI, og klarte å nøste opp ruten til de to attentatsmennene. Den gikk blant annet gjennom bydelen Molenbeek i Brussel, der de også var blitt utstyrt med stjålne, belgiske pass.

En rekke belgiske og franske statsborgere ble dømt for medvirkning til attentatet, blant dem Ameuroud.

– Det er svært interessant dersom han nå er pågrepet på nytt. Både fordi det trekker en linje tilbake til 2001, men også fordi det viser hvor uhyre sentralt jihadist-nettverket i Belgia og Frankrike har vært helt fra den gang og frem til nå, sier Ranstorp.

Ga ordre selv: – Bin Laden drepte Masoud

Skutt i benet

Da Ameuroud ble anropt på gaten i bydelen Schaerbeek fredag formiddag, var det etter anmodning fra nettopp fransk politi. De hadde funnet spor i etterforskningen av et nytt forestående terrorangrep, som pekte i hans retning.

Ifølge belgiske medier skal han ha tviholdt på en ryggsekk, og forsøkt å ta en kvinne og et barn som menneskelige skjold.

Antiterrorstyrker skjøt 38-åringen i benet, og tvang ham til å kaste fra seg ryggsekken og trekke opp genseren for å vise at han ikke hadde et bombebelte rundt magen.

Politifolk slepte ham avgårde langs bakken bak en politibil, før han ble sendt til sykehus og videre i fengsel. Nå venter nye runder i retten for jihadist-veteranen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks