Hovedinnhold

Norsk terrorekspert etter angrepene: – Må forholde oss til daglige trusler

Stor terrorjakt natt til søndag

BRUSSEL/OSLO (VG) Nordmenn må være forberedt på en helt ny situasjon i tiden fremover. Det mener en av Norges fremste terrorforskere, professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen.

Denne saken handler om:

Den belgiske statsministeren, Charles Michel, bekreftet søndag kveld at terrortrusselen og faren for et angrep som det i Paris, fremdeles er overhengende. Politiaksjoner pågikk flere steder i byen, men myndighetene ville ikke gi noen detaljert informasjon.

Kommentar: Hvor mye frihet vil du gi fra deg i bytte med trygghet?

Skoler, universiteter og T-banen i den belgiske hovedstaden holder stengt mandag. Myndighetene fraråder store arrangementer som blant annet konserter.

Belgiske myndigheter frykter et angrep lik det som skjedde i Paris for en uke siden, der 130 mennesker ble drept. Så lenge Abdeslam fortsatt er på frifot, er Belgia i helspenn. Men ifølge VRTs ekspert Caroline Vandenberghe er det også frykt for at han skal ha kontakter som kan gjennomføre et angrep i Brussel lignende det i Paris.

– Vi gjør alt for å håndtere situasjonen. Det er flere mistenkte involvert, og derfor har vi innført særskilte tiltak, sier innenriksminister Jan Jambon til TV-stasjonen VRT.

Les: IS-angrep rammer flest muslimer

Terrorjakt i natt

I gatene går tungt bevæpnende soldater. Pansrede kjøretøy står sentralt plassert i bybildet. Det er mindre folk i gatene enn vanlig. Stemningen i byen er svært spent.

Natt til mandag ble 16 personer pågrepet i den belgiske hovedstaden, men den antatte terroristen Salah Abdeslam (26) er femdeles på frifot.

Trusselnivået, også i Norge, vil mye hyppigere enn tidligere variere, mener professor Tore Bjørgo.

PST: 40 fra Norge tilsluttet IS i Syria akkurat nå

– Jeg tror ikke det vil bli like ekstremt som i Belgia men at vi må belage oss på en normal situasjon hvor vi må forholde oss til trusler på et nokså daglig plan, det tror jeg vi dessverre må regne med. Vi vil se en betydelig skjerping av sikkerhetstiltak i flere sammenhenger og perioder. Det er dessverre en nødvendighet. Vi er kommet i en ny situasjon, sier Tore Bjørgo.

<p>EKSPERT: Professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen.<br/></p>

EKSPERT: Professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen.

Foto: Mattis Sandblad, VG

For resten av Belgia holdes trusselnivået fremdeles på nivå 3, det vil si det nest høyeste. Myndighetene advarer om at terrorister vil ramme såkalte myke mål som store kjøpesentre, butikker og kollektivtransport.

Diana (26) i terrorlammet by: Hvis noe skjer, så skjer det

Sjømannnsprest i Brussel: Den nye hverdagen

Den norske sjømannspresten i byen, Bjørn Nome, kjenner seg igjen i det at et endret trusselnivå er blitt den nye hverdagen.

– For oss som bor her har det vært sånn nesten hele det siste året. Beredskapen har vært satt opp og ned. Vi har hatt bevæpnede vakter ved viktige bygninger, mye politi og militærkjøretøy her i hele denne perioden. Vi har bokmerker på nett og sjekker situasjonen omtrent hver dag. Dette er virkeligheten for oss som bor her nede, sier Nome til VG.

Les også: PST iverksetter deler av terrorplanverket

Han har hatt mange samtaler med nordmenn som bor i EU-hovedstaden og mener de stort sett føler seg trygge og stoler på at myndighetene har kontroll på situasjonen.

I en serie aksjoner søndag kveld slo belgisk politi til mot en rekke adresser. Flere skal være pågrept.

Professoren ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo, presiserer at den siste ukes hendelser i Paris og situasjonen i Belgia er ekstreme situasjoner.

– Du kan si at vi med 22. juli brutalt ble tatt ut av vår uskyld. Det har skjedd og det vi ikke trodde kunne skje i Norge, skjedde. Det tror jeg gjør oss mentalt forberedt på at det kan skje igjen.

UD ber nordmenn i Brussel følge rådene fra belgiske myndigheter og holde seg unna folkemengder.

– Vi er i daglig kontakt med belgiske sikkerhetsmyndigheter, sier Belgia-ambassadør Ingrid Schulerud til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks