Hovedinnhold

Norsk ekspert: – IS har tatt kampen over i en ny fase

– IS ønsker særlig å ramme Europa

Ekspertene strides om terrorangrepene i Paris, Beirut og mot et russisk passasjerfly i Egypt de siste to ukene er ny strategi fra terrororganisasjonen IS.

IS' terroraksjoner de siste ukene har vært de blodigste og best organiserte operasjonene i terrorgruppens historie.

Mens terrorangrepene i Paris i januar i år, og gisseltakingen i Sydney i desember i fjor, antas å ha vært gjennomført av IS-sympatisører, og ikke beordret av toppledelsen i terrorgruppen, mener flere internasjonale eksperter at IS nå har endret strategi.

Eskperter VG har snakket med trekker fram ulike forklaringer på de siste ukenes terrorhandlinger.

Paris-terroren: Her skjedde angrepene

«Dersom Paris-angrepene og de i Egypt og Libanon ble beordret av IS sentralt, representerer de et stort skifte i dens globale strategi» skrev terrorekspert William McCants ved den amerikanske tenketanken Brookings Institution, som også har gitt ut boken «The ISIS Apocalypse», på Twitter dagen etter de grufulle angrepene i Paris.

Også Henrik Thune, assisterende direktør ved Norsk Senter for Fredsbygging, mener IS har begitt seg inn på en ny strategi:

– Ja, det vi ser av angrep på aktører utenfor Midtøsten er en synliggjøring av en ny strategi. Det er et nytt IS vi ser i dag enn for halvannet år siden. Det vi ikke vet, er om dette er et utslag av en beslutning som er tatt for lenge siden, men at det er først nå man har lyktes med strategien. Dette er uansett materialiseringen av en ny måte å operere på, sier Henrik Thune til VG.

Les også: IS truer med angrep på Washington og flere land

Har IS en sidestrategi?

Professor i Midtøsten-historie og muslimsk Afrika ved Universitetet i Bergen Knut S. Vikør stiller seg tvilende til om Paris-terroren betyr en strategiendring fra IS. 

– Spørsmålet er om de kan ha en sidestrategi. Hvis vi ser på de siste store angrepene i Beirut, Ankara, det russiske flyet i Sinai og Paris sammen, så har de da slått til mot de fleste av dem de er i krig mot. Storbritannia og USA mangler. Slik sett kan det være at de nå viser at de slår tilbake mot alle store fiender med terror. Men dette kan også være et sammenfall i tid, og ikke være sentralt koordinert fra toppen i IS, understreker Vikør.

Han holder det fortsatt åpent hva som er tilfelle, men minner om at kalifatet er og blir det viktigste for IS.

Les også: IS tar på seg skyld forParis-angrep

IS på defensiven

Årsaken til at IS nå skulle endre strategi, blir sett opp mot at gruppen er presset i områdene hvor de har tatt kontroll i Syria og Irak.

– Hvis en ekstremistgruppe som har erobret territorium begynner å miste det, vil den få store insentiver for å ta til terroraksjoner som innebærer å maksimere effekten for en mindre kostnad, skriver Clint Watts ved Foreign Policy Research Institute i Philadelphia og Center for Cyber and Homeland Security ved George Washington University på sin blogg.

Direktøren for Fondation pour la Recherche Strategique i Paris, Camille Grand, mener IS har endret strategi til terroraksjoner utenlands fordi gruppen er på defensiven.

– Dette er måten de kan sikre seg at folk fortsetter å snakke om dem, og å fremstå som en attraktiv gruppe som fortsetter å ha evne til spektakulære handlinger, sier Camille Grand til Wall Street Journal.

 Overlevende forteller: Slik var terroristene

Ny fase - ikke ny strategi

Andre eksperter er imidlertid uenige i at IS nå har skiftet strategi, og ser terroraksjonene utenfor gruppens kjerneområde som et uttrykk for at de endelig lykkes i å gjennomføre en lenge uttalt trussel om å bringe terror til sine fiender.

– Paris-angrepene er ikke uttrykk for et skifte i IS sin strategi, men at IS har lykkes med sin uttalte plan om å oppmuntre til, finansiere og lede terrorangrep mot Vesten, skriver terrorforskere ved Institute for the Study of War.

Cecilie Hellestveit, forsker ved ILPI, mener heller ikke de siste angrepene fra IS er en endring av strategi.

– Denne strategien har de hatt hele tiden, i hvert fall siden sommeren 2014, da IS truet med å ta krigen hjem til de som måtte angripe dem. Fremmedkrigerne i Syria har vært virkemidlene for å gjøre dette, sier Hellestveit til VG og legger til:

– IS har tatt kampen over i en ny fase, og dette frykter jeg de har planlagt veldig lenge. De har hatt frihet nok til å planlegge dette, og det er foruroligende, sier Hellestveit.

Les også: NATO-sjef Stoltenberg: Vi er klare til å slå tilbake

Uunngåelig krigsdynamikk

Seniorforsker i internasjonal sikkerhet Mona Kanwal Sheikh ved Dansk Institutt for Internasjonale Studier mener de seneste angrepene avspeiler at IS reagerer på den internasjonale kampanjen i Syria.

– Siden september har den amerikanskledede koalisjonen utført en rekke luftangrep mot IS i Syria. Det vi ser er derfor snarere en uunngåelig krigsdynamikk, hvis vi ser på hvordan bevegelser som for eksempel Taliban også har utviklet seg, sier hun til VG og fortsetter:

– I 1990-årene var jo Taliban utelukkende en lokal bevegelse med lokal agenda. Etter 2001, og i takt med den vestlige verdens angrep i Afghanistan og Pakistan fikk noen av Taliban-bevegelsen et utvidet fokus, og kampsonen ble utvidet.

Les også: Frankrike bomber IS-mål i Syria

Beordret fra IS-ledelsen?

Per Christian Gundersen, kommandørkaptein og leder for Forsvarets høyskoles mediegruppe, vil ikke slå fast at IS har lagt en ny strategi.

– ISIL har vært mest opptatte av å konsolidere makt og innflytelse i områdene de står i. Jeg synes det er vanskelig å si at det er en ny strategi fra ISILs side, selv om det er påfallende at det har kommet tre så tette angrep mot ISILs motstandere på halvannen uke, sier Gundersen til VG og utdyper:

– ISIL har lenge vært tydelige på at de ønsker at alle troende skal bidra til å støtte opprettelsen av den islamske staten, enten ved å komme ned og kjempe sammen med dem eller – hvis man ikke kan det – gjennomføre angrep mot alle motstandere av denne staten. Det betyr at dersom man tilslutter seg ISIL og ISILs ideologi, trenger man ikke klarsignal fra ISIL for å gjennomføre angrep på egen hånd. Derfor synes jeg det er for tidlig å konkludere med at det har blitt gitt direkte ordre fra toppledelsen i ISIL om å gjøre disse angrepene vi nå har sett.

Les også: Frankrike ber om militærhjelp mot IS

Gundersen mener ISIL er mye vanskeligere å knekke enn Al-Qaida.

– Al-Qaida hadde en mer langsiktig strategi med å påføre vesten store økonomiske tap og bryte ned samfunnet for å innta verdensherredømme, mens ISIL allerede har etablert en egen stat, innført sharia-lover og har en mer helhetlig tilnærming til områdene de tar over gjennom å ha kontroll på samfunnet, helsevesen, utdanning og handel. ISIL er mer forlokkende for unge mennesker, fordi de ser at det skjer noe raskt, sier Gundersen.

Massiv symbolsk makt

Seniorforsker Mona Kanwal Sheikh sier den viktigste likheten mellom IS, al-Qaida og Taliban er at de med sin motstand mot Vesten og Vestens militære intervensjoner har fått massiv symbolsk makt.

– Alle som er sinte eller frustrerte over våre droner, eller bomber, kan slutte seg til deres banner. Og deres slagord mot Vesten og deres påstand om forsvar for islam kan ulykkeligvis mobilisere globalt, sier hun til VG.

– Jeg er sikker på at de skjerpede fronter, de ytterligere luftangrep, og polariseringen passer som fot i hose inn i den fortellingen som IS og deres tilhengere abonnerer på; nemlig at vi er i en eller annen form for apokalyptisk oppgjør mellom «ekte» muslimer og de vantro. Derfor er det også uhyre viktig at vi nøye overveier om vi fortsatt ønsker å spille inn i den fortellingen, sier Sheikh.

Kommentar: Verdens svar - og Norges

Økt polarisering

En rekke forskere advarer mot at IS har som mål å polarisere samfunnene i USA og Europa ved å skape frykt og mistanke.

– Terrorangrepene kan skjerpe sosiale skiller i Europa og øke presset på flyktningene på en måte som støtter IS sitt mål, skriver forskerne ved Institute for the Study of War, og får støtte av Cecilie Hellestveit.

– IS ønsker særlig å ramme Europa, og våre åpne samfunn. Myndighetene må treffe målrettede tiltak, men risikerer å ramme større minoritetsmiljøer som dermed blir mer marginalisert, slik at IS får et enda større rekrutteringsgrunnlag, sier ILPI-forskeren.

Les også: Frankrikes innenriksminister: Terroristene vil aldri ødelegge republikken

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks