Hovedinnhold

USAs forsvarssjef: - Vi kan knuse Syrias flyvåpen

** ... men innrømmer at landet nøler med å gå inn på bakken
** FN holder krisemøte onsdag kveld
** Eide: - Tror ikke på intervensjon

AVVISER SYRIA-INNGREP: Den amerikanske forsvarssjefen Martin Dempsey holder opp et bilde av en amerikansk soldat under en høring i det amerikanske senatet i juli. Foto: SCOTT APPLEWHITE / ASSOCIATED PRESS / NTB SCANPIX
AVVISER SYRIA-INNGREP: Den amerikanske forsvarssjefen Martin Dempsey holder opp et bilde av en amerikansk soldat under en høring i det amerikanske senatet i juli. Foto: SCOTT APPLEWHITE / ASSOCIATED PRESS / NTB SCANPIX
Den amerikanske forsvarssjefen Martin Dempsey skriver i et brev at et inntog med væpnede styrker kan tippe balansen i borgerkrigen i Syria.

Denne saken handler om:

- Vi kan ødelegge den syriske luftstyrken. Tapet av Assads luftforsvar vil oppheve hans mulighet til å angripe opposisjonsstyrkene fra luften, men det vil også trappe opp og potensielt videre involvere USA i konflikten. Sagt på en annen måte, det ville ikke vært militært avgjørende, men det ville avgjort binde oss til konflikten, skriver USAs forsvarssjef general Martin Dempsey i brevet, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

I brevet som ble sendt til den den demokratiske kongressmannen Eliot Engel, kommer det tydelig frem at amerikanske myndigheter ikke ønsker en ny militær hengemyr som Irak eller Afghanistan.

- Bruken av amerikansk militær styrke kan forandre den militære balansen, men den kan ikke forandre de underliggende og historiske etniske, religiøse stammekonfliktene som driver denne konflikten, heter det videre.

BAKGRUNN: Assad anklages for massedrap med kjemiske våpen

Vurderte angrep

Innholdet i brevet blir kjent samme dag som det kommer påstander om at over tusen mennesker er drept av nervegass i Syria.

For nøyaktig ett år uttalte den amerikanske presidenten Barack Obama at landet vurderer et militært angrep hvis kjemiske våpen blir brukt i Syria.

En slik militær intervensjon blir nå mindre sannsynlig, ifølge nyhetsbyrået.

Derimot er humanitær assistanse og støtte til den moderate opposisjonen «den beste rammen for en effektiv amerikansk strategi i Syria», skriver Dempsey.

VGTV: Hevder over tusen er drept av nervegass (STERKE BILDER)

Holder krisemøte

FNs våpeninspektører er nå i Syria for å granske påstandene om bruk av kjemiske våpen. Disse påstandene har kommet fra begge sider.

EU ber om at påstandene om at det er brukt kjemiske våpen i et angrep utenfor Damaskus onsdag skal etterforskes umiddelbart.

- Vi er svært bekymret for rapportene om mulig bruk av kjemiske våpen fra det syriske regimet. Slike påstander bør etterforskes umiddelbart og grundig. EU gjentar at enhver bruk av kjemiske våpen - fra noen av partene i Syria - er totalt uakseptabelt, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton ifølge NTB.

DØDE BARN: En borgerjournalist har levert dette bildet av omkomne barn til Local Committee of Arbeen. De har igjen gitt bildet videre til nyhetsbyrået Associated Press. Foto: ASSOCIATED PRESS / NTB SCANPIX
DØDE BARN: En borgerjournalist har levert dette bildet av omkomne barn til Local Committee of Arbeen. De har igjen gitt bildet videre til nyhetsbyrået Associated Press. Foto: ASSOCIATED PRESS / NTB SCANPIX

Torsdag ettermiddag ble det klart at FNs sikkerhetsråd vil holde krisemøte for å diskutere påstandene om at Syrias regime har brukt kjemiske våpen, skriver Reuters.

Både EU, Frankrike, Storbritannia, Russland og USA har krevd at FN etterforsker påstandene.

USA har krevd umiddelbar adgang til stedene hvor angrepene skjedde, slik at FN kan starte en etterforskning.

Hvis angrepene kan bekreftes, vil de være de mest alvorlige verden har sett på flere tiår, sier en diplomatkilde til nyhetsbyrået Reuters.

BILDESPESIAL: Hevder hundrevis er drept av nervegass i Syria

Eide: - Tror ikke på intervensjon

Norges utenriksminister Espen Barth Eide ser med bekymring på utviklingen i den syriske borgerkrigen som har pågått i over to og et halvt år.

- POLITISK PLAN: Utenriksminister Espen Barth Eide tror at FNs sikkerhetsråd vil samle seg til krisemøte om Syria. Foto: FRODE HANSEN / VG
- POLITISK PLAN: Utenriksminister Espen Barth Eide tror at FNs sikkerhetsråd vil samle seg til krisemøte om Syria. Foto: FRODE HANSEN / VG

- Det er svært alvorlige meldinger som, hvis de er riktige, representerer en forverring av en allerede katastrofal situasjon. Vi vet ikke hva dette egentlig er, så vi forventer at FNs inspektører får adgang til å undersøke de skadede og omkomne, sier Eide til VG.

Det er lite sannsynlig at FNs sikkerhetsråd vil vedta en militær intervensjon i Syria, mener han.

- Ingen av medlemmene har foreslått det. Når det gjelder den politiske rollen, tillegger det først og frem FNs sikkerhetsråd. Problemet der er at man ikke har klart å snakke seg frem til en enighet. Jeg har ikke spesielt tro på at sikkerhetsrådet vil vedta en intervensjon. Det som er mer sannsynlig er at det kommer en politisk plan som man kan stå samlet bak. Det er det som mangler nå, sier Eide.

- Uholdbar situasjon

IKKE BESTEMT SEG: Høyres utenrikspolitiske talsmann Peter Gitmark sier at partiet ikke har tatt stilling til hvorvidt man bør gå inn militært i Syria. Foto: MAGNAR KIRKNES / VG
IKKE BESTEMT SEG: Høyres utenrikspolitiske talsmann Peter Gitmark sier at partiet ikke har tatt stilling til hvorvidt man bør gå inn militært i Syria. Foto: MAGNAR KIRKNES / VG

- Det er grufulle bilder, men dessverre bilder vi har sett før. Det er ikke første gang den syriske regjeringen har brukt kjemiske våpen mot egen befolkning. I en hver konflikt har alle parter et sterkt ansvar om å unngå sivile tap og lidelser. Strategien i Syria, spesielt til Assad-regjeringen synes å være det motsatte. Deres strategi synes å være å påføre sivilbefolkningen størst mulig lidelse, sier Peter Gitmark, utenrikspolitisk talsmann i Høyre, til VG.

Hvilken rolle Norge kan spille i Syria bør i første rekke være humanitært, mener han.

- Situasjonen i Syria er helt uholdbar, men Høyre har ikke tatt stilling til en intervensjon. Det må tas opp på det tidspunktet det dukker opp. En tanke om intervensjon må være forankret i FNs sikkerhetsråd, og der sitter ikke Norge.

- Norge kan og må bidra humanitært. Vi kan bidra umiddelbart. Både gjennom å avlaste de menneskelige lidelsene med humanitære tiltak og gjøre flyktningsituasjonen bedre i nabolandene, sier Gitmark.

- Svært urovekkende nyheter fra Syria

Dersom rapportene om bruk av kjemiske våpen i Syria stemmer, er det en grusom opptrapping av konflikten, sier Fremskrittspartiets Morten Høglund.

- Nå må man snarest få oversikt over hva som er de faktiske forholdene og forfølge dette. Hvis dette stemmer, må de som står bak, stilles til ansvar, sier Høglund til NTB.

Opplysningen om bruk av kjemiske våpen må være en sak for Den internasjonale straffedomstolen, mener Høglund. Han er likevel forsiktig med tanke på hva det internasjonale samfunnet skal og kan foreta seg.

- Amerikanerne har sagt at det går en rød linje ved bruken av slike våpen, og den type uttalelser forplikter jo. Dette kan føre til at man er nærmere en inngripen, uten at jeg sier at det er noe vi skal gjøre, sier Frp-politikeren, hele tiden med forbehold om at opplysningen som er lagt fram må verifiseres.

- Men det vi i hvert fall må sørge for er at vi ikke ikke ender opp med at konflikten i Syria er noe som bare er der, uten at verdenssamfunnet bryr seg.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks