Hovedinnhold

Tyskland presser på for Syria-sanksjoner

Demonstrasjonene i regimet i Syria har pågått lenge. Foto: AP
Demonstrasjonene i regimet i Syria har pågått lenge. Foto: AP
Tyskland ønsker strenge sanksjoner mot Syrias president Bashar al-Assad på grunn av voldsbruken mot sivile demonstranter. Nye demonstrasjoner er ventet i Syria etter fredagsbønnen.

Denne saken handler om:


EU-landenes ambassadører møtes fredag ettermiddag for å diskutere hvordan de skal reagere mot det syriske regimet.

En diplomatisk kilde sier til Reuters at det er bred enighet blant EU-landene om å gjøre noe, og at sanksjoner er blant tiltakene som skal diskuteres.

- Vi europeere vil bli enige om sanksjoner, sa Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle fredag morgen.

- Vi fordømmer på det sterkeste volden mot demonstranter, la han til.

«Vredens dag»

Den britiske utenriksministeren William Hague sa tidligere i uken at Storbritannia jobber tett med sine allierte i forsøket på å få president Bashar al-Assad og hans regime til å stanse voldsbruken mot sivile.

Rundt 400 mennesker være drept under opprøret i Syria den siste måneden.

Aktivister har planlagt nye store demonstrasjoner rundt om i Syria etter fredagsbønnen og oppfordrer til «en vredens dag». Selv om president al-Assad har suspendert loven om unntakstilstand, har regjeringen advart mot å avholde demonstrasjoner fredag som ikke er offentlig godkjent.

- Rop på frihet

Det muslimske brorskap, som er forbudt i Syria, oppfordrer nå til massedemonstrasjoner mot regimet.

- Ikke la regimet beleire våre landsmenn. Rop på frihet og verdighet med én stemme, ikke la tyrannen gjøre dere til slaver. Gud er stor, heter det i en kunngjøring fra brorskapet.

Lederne for Det muslimske brorskap i Syria har flyktet i eksil, og de har tidligere ikke oppfordret til massedemonstrasjoner mot Assad-regimet.

Splittet

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle sier det er viktig at verdenssamfunnet snakker med én stemme om volden i Syria. Men landene i FNs sikkerhetsråd er dypt uenige om hvordan håndtere Syria og hvilke signaler som bør gis til det syriske regimet.

Under et møte i Sikkerhetsrådet onsdag kveld røk flere land nærmest i tottene på hverandre på grunn av de vidt forskjellige holdningene til hvordan Syria-krisen bør takles. Mens vestlige land som Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Portugal og USA ønsket en resolusjon som fordømmer voldsbruken i Syria, la Russland og Kina ned veto mot forslaget.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks