Hovedinnhold

Tyrkia angriper kurdisk milits i Syria

<p>HARDE KAMPER: Røyksøyler stiger over byten Nusaybin, på tyrkisk side nær grensen til Syria.</p>
<p>Tyrkiske styrker har kjempet mot kurdiske millitser, både i Tyrkia og Syria. Bildet er tatt søndag 14. februar.</p>

HARDE KAMPER: Røyksøyler stiger over byten Nusaybin, på tyrkisk side nær grensen til Syria.

Tyrkiske styrker har kjempet mot kurdiske millitser, både i Tyrkia og Syria. Bildet er tatt søndag 14. februar.

Foto: Lefteris Pitarakis, Ap
Tyrkia fortsetter angrepene mot den kurdiske YPG-militsen nord i Syria, til protester fra militsens vestlige støttespillere og regimet i Damaskus.

Denne saken handler om:

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu angrep tyrkiske regjeringsstyrker søndag den kurdiske militsen i Azaz-området i Aleppo-provinsen for andre dag på rad. Flere militssoldater skal ha blitt drept.

Tyrkias visestatsminister Yalcin Akdogan bekreftet angrepene og viser til at YPG-militsen i deres øyne har gått for langt.

– Tyrkia har også tidligere svart på denne måten. Forskjellen er nå at det er visse bevegelser i regionen. Ved å krysse over til vestsiden av elva Eufrat har YPG krysset vår røde linje, sier Akdogan.

Forvirret? Les VGs store guide til Midtøsten

På frammarsj

I ly av at syriske regjeringsstyrker med russisk flystøtte har innledet en offensiv mot andre opprørere i Aleppo-provinsen, har YPG-militsen tatt kontroll over flere landsbyer og deler av en stor militær flybase den siste uka. Det var dette området tyrkiske regjeringsstyrker angrep søndag.

Kurdiske ledere i området advarer Tyrkia mot å fortsette angrepene og viser til at flybasen tidligere var kontrollert av al-Qaidas forlengede arm, Nusrafronten.

Regimet i Damaskus protesterer også mot Tyrkias angrep, blant annet i et brev stilet til FNs sikkerhetsråd.

Tyrkias angrep på YPG-militsen er en åpenbar innblanding i Syrias indre anliggender og i realiteten støtte til andre opprørsgrupper, heter det i brevet.

Pågående forhandlinger: Håp om våpenhvile

Støttes av USA

Syrias president Bashar al-Assad ga tidlig i borgerkrigen utvidet selvstyre til kurderne nord i Syria, for at de skulle holde mer regimekritiske opprørsgrupper unna. Det har de også gjort.

YPG-militsen har vist seg å være de mest effektive i kampen mot IS og får derfor støtte fra Uvg SA.

Både USA og Frankrike krevde i helga at Tyrkia straks stanser angrepene mot den kurdiske militsen.

Europol: Dette er IS' nye terror-strategi

Lite blide

Tyrkia ser med lite blide øyne på den vestlige støtten til YPG og viser til at militsen samarbeider tett med den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia. Både Tyrkia, USA og EU har PKK på sin liste over terrororganisasjoner.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gått hardt ut mot sine NATO-allierte i Washington på grunn a støtten deres til YPG-militsen.

– Er dere på vår side eller på YPG- og PKK-terroristenes side, tordnet han i en tale.

Fredssamtalene: Kurdiske grupper utelatt

Bakkestyrker

Tyrkia truer også med å sende bakkestyrker over grensa til Syria, og det samme gjør Saudi-Arabia.

Begge land er innbitte motstandere av Syrias president Bashar al-Assad og hans regime, som derimot har Iran på sin side.

Myndighetene i Iran har gjort det klart at de vil ta «nødvendige skritt» dersom Saudi-Arabia gjør alvor av trusselen om å sende bakkestyrker til Syria. (©NTB)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks