Hovedinnhold

Twitter-brukere krever handling i Syria

«Hvorfor lukker verden øynene?»

GRÅTENDE BARN: En mann bærer et lite barn, mens to små gråtende gutter løper i gatene, i Bab Tudmor-nabolaget i byen Homs i Syria 25. februar 2012. Foto: AFP
GRÅTENDE BARN: En mann bærer et lite barn, mens to små gråtende gutter løper i gatene, i Bab Tudmor-nabolaget i byen Homs i Syria 25. februar 2012. Foto: AFP
(VG Nett) Via en folkeaksjon på Twitter krever nå norske toppolitikere og Twitter-brukere en slutt på kamphandlingene i Syria.

Denne saken handler om:

Både statsministeren, utenriksministeren og andre nordmenn viser sitt engasjement for folket i Syria på det sosiale mediet.

I en melding sendt ut på søndag, skriver statsminister Jens Stoltenberg at det syriske regimet må slutte å drepe sitt eget folk, at president al-Assad må tre av og at nødhjelp må få komme uhindret frem til de som trenger det.

BAKGRUNN: Slik slakter han ned sitt eget folk 

Utenriksminister Jonas Gahr Støre følger opp med følgende melding:

«Norge fordømmer vold, drap og overgrep i Syria, tema hver dag under min reise forrige uke. Hjelp må inn. FN sikkerhetsråd må ta ansvar.»

Norge er med på å fremme en ny resolusjon i FNs menneskerettsråd, som torsdag vedtok, mot Russlands stemme, en fordømmelse av Syrias angrep mot sivilbefolkningen.

Det har ikke lyktes VG Nett søndag kveld å få en uttalelse fra statsministeren eller utenriksministerens kontor.

- Hvorfor lukker verden øynene

Ifølge FN er over 500 barn drept i konflikten, og det anslås av menneskerettighetsgrupper at over 7600 mennesker til sammen har mistet livet i kamphandlingene.

TWITRER: Statsminister Jens Stoltenberg bruker sosiale medier for å uttale seg om Syria. Her avbildet på en pressekonferanse 27. februar. Foto: Berit Roald / Scanpix
TWITRER: Statsminister Jens Stoltenberg bruker sosiale medier for å uttale seg om Syria. Her avbildet på en pressekonferanse 27. februar. Foto: Berit Roald / Scanpix


Under merkelappen «norway4syria», har flere nordmenn nå begynt å engasjere seg i diskusjonen.

«Hvorfor lukker verden øynene?», spør Maren N.A.Lockertsen.

«22 mann som sloss om en lærkule opptar Twittrere betydelig mer enn blykuler mot mennesker.», skriver Jan Chr. Ryenbakken.

Flere brukere henvender seg direkte til de norske politikerne og ønsker handling.

«På tide å ta et skikkelig standpunkt! Jens Stoltenberg, gjør noe», oppfordrer brukeren Pider55.

«Nå er det nok! Hva med å la gutta og jentene som gjorde jobben i Libya ta turen til Syria?», skriver Christian Kamhaug.

Brukeren Alexander Fjellestad tilbyr et annet perspektiv på situasjonen i Syria:

«Vi kan ikke bombe oss til god samvittighet i Syria. Syria er mer komplisert enn Libya. Humanitære ops kan gjøre vondt verre».

Flere tusen på flukt

Flere tusentalls mennesker har vært på flukt fra landet siden kampene eskalerte i fjor.

TWITRER: Også utenriksminister Jonas Gahr Støre uttalte seg om Syria på Twitter. Dette bildet er tatt 28. februar, da utenriksministeren var på besøk i Jerusalem. Foto: Andreas Bondevik / Scanpix
TWITRER: Også utenriksminister Jonas Gahr Støre uttalte seg om Syria på Twitter. Dette bildet er tatt 28. februar, da utenriksministeren var på besøk i Jerusalem. Foto: Andreas Bondevik / Scanpix


Opptil 2000 mennesker var søndag på vei over grensen til Libanon, opplyste FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

- Mellom ett og to tusen syrere er i ferd med å ta seg fra Syria til Libanon, sa UNCHRs nestleder i Libanon, Jean Paul Cavalieri.

Det ble meldt om flere eksplosjoner i byen Qusair like ved den libanesiske grensen.

Ifølge øyenvitner i Qusair kom angrepet søndag uten forvarsel. Byen ligger bare noen kilometer fra Homs, der regjeringsstyrker nylig tok tilbake kontrollen etter nesten fire ukers bombardement.

Bombardert fra luften

Også i Rastan, like nord for Homs, så det ut til at en større offensiv var i gang. Angrepene søndag morgen ble beskrevet som massive, og byen skal både ha blitt bombardert fra luften og beskutt med granater.

Rastan og Qusair er begge kjent som sentre for opprøret mot president Bashar al-Assad.

- Siden i morges har opprørere i den nordlige delen av Rastan vært gjenstand for intensiv beskytning, sier Rami Abdel Rahman, som leder eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights i London.

- Dette er to byer i det sentrale Syria hvor konsentrasjonen av opprørere er størst. Derfor hadde vi forventet at de muligens kunne være Assads neste mål, sier Rahman, som melder at flere ble drept.

Det ble også meldt om sammenstøt i byen Jabal al-Zawiya, som ligger ved grensen til Tyrkia. Kampene skal ha brutt ut etter at desertører gikk til angrep på en militærpost. En soldat ble drept, og flere opprørere såret, opplyser eksilorganisasjonen i London.

Saken fortsetter under bildet

KREVER HANDLING: Norske Twitter-brukere har satt i gang aksjonen «norway4syria». Foto: Twitter
KREVER HANDLING: Norske Twitter-brukere har satt i gang aksjonen «norway4syria». Foto: Twitter


Nødarbeid må vente

Samtidig var det heller ikke søndag noen tegn til at syriske myndigheter ville slippe hjelpearbeidere inn i bydelen Baba Amro i Homs.

I stedet valgte Røde Kors og Røde Halvmåne å dele ut mat og medisiner i landsbyen Abel, 3 kilometer fra Homs.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) hadde også planer om å rykke inn i nabolagene al-Inshaat og al-Tawzii i Homs for å hjelpe familier som har flyktet fra den sterkt ødelagte bydelen Baba Amro.

- Det er et fremskritt, men vi ønsker å gå inn i Baba Amro i dag, sier ICRCs talsmann Hicham Hassan i Genève.
En annen ICRC-talsmann i Damaskus, Saleh Dabbakeh, sier at organisasjonen er svært bekymret for befolkningen i Baba Amro.

Ble lovet tilgang

Innbyggerne i Baba Amr i Homs hadde inntil torsdag vært beleiret av syriske regjeringsstyrker i nesten fire uker.

Torsdag skal opprørernes siste stillinger ha falt, men fortsatt vil syriske myndigheter ikke slippe inn sju lastebiler fra ICRC og Syriske Røde Halvmåne, som venter like utenfor bydelen med mat og medisiner.

ICRC sa torsdag at organisasjonen hadde fra fredag morgen fått grønt lys til å bringe inn nødhjelp og til å evakuere sårede.

Senere har en ikke navngitt ICRC-kilde i Damaskus sagt at et team fra ICRC var inne i byen fredag for å kartlegge behovet. Dette ble imidlertid avvist av en offisiell talsmann.

Regimet skal ha begrunnet utsettelsen med at man må rydde vekk miner og småbomber, men opposisjonen frykter at hjelpearbeiderne blir holdt ute for å hindre at de blir vitne til likvideringer av opprørere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks