Hovedinnhold

Syrias forsvarsminister drept i selvmordsangrep

**Harde kamper i Damaskus onsdag
**Assads svoger drept
**Selvmordsbomber kan ha vært i presidentens livvaktgarde

SORT RØYK: Etter harde kamper natt til onsdag stiger det tykk røyk opp fra byen Damaskus, som vist på bildet tatt fra en video publisert på YouTube. Foto: Afp
SORT RØYK: Etter harde kamper natt til onsdag stiger det tykk røyk opp fra byen Damaskus, som vist på bildet tatt fra en video publisert på YouTube. Foto: Afp
(VG Nett) En antatt selvmordsbomber rammet onsdag president Bashar al-Assads innerste sirkel.

Denne saken handler om:

Fakta om krisen i Syria

  • Inspirert av folkeopprørene i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen brøt det ut omfattende demonstrasjoner mot Syrias president Bashar al-Assad i
  • Regimet slo hardt ned på de fredelige demokratidemonstrasjonene og utløste dermed et væpnet opprør.
  • Ifølge opposisjonen er minst 17.300 mennesker drept, hvorav 4.300 regjeringssoldater.
  • Spesialutsending Kofi Annan utarbeidet i mars en sekspunktsplan som både regimet og opprørerne sluttet seg til. Våpenhvile ble inngått, men er ikke respektert.
  • FNs observatørkorps på 300 ubevæpnede observatører har innstilt sitt arbeid fordi det ble for farlig.

Syrias forsvarsminister, viseforsvarssjef og nestleder i ministerrådet Dawoud Rajiha skal ifølge syriske medier være drept i angrepet.

I tillegg skal Syrias viseforsvarsminister Assef Shawkat være drept, ifølge Reuters. Han skal ha dødd på sykehuset, men det er noe motstridende meldinger om dette. Shawkat var Assads svoger.

Sjefen for den fryktede syriske etterretningstjenesten, Hisham Bekhtyar, skal være hardt skadet i angrepet, og er nå til operasjon. Det har også vært meldinger på at innenriksminister Mohammad Ibrahim al-Shaar ble skadet.

Ifølge  Reuters  har sikkerhetskilder i Syria bekreftet at selvmordsbomberen jobbet som livvakt for Assads innerste sirkel.

Opposisjonshæren Free Syrian Army har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen, og varsler at det vil komme lignende angrep.

- Dette er vulkanen vi snakket om, vi har bare så vidt begynt, sier talsperson Qassim Saadedine til Reuters.

Også opprørerne har tatt på seg ansvaret for bombingen, og ifølge AP skal den ansvarlige ha vært Riyad al-Asaad. En bombe skal ha blitt plantet inne i møterommet - og det skal ifølge opprørerne ikke ha vært et selvmordangrep.

Flere skadet

Flere andre embetsmenn ble hardt skadet i angrepet, og det er de som skal ha bekreftet Rajihas dødsfall. Den libanesiske nyhetskanalen Al-Mayadeen rapporterer at flere embetsmenn ved sikkerhetstjenesten også er drept i angrepet.

DREPT: Syrias forsvarsminister Dawoud Rajiha. Foto: Afp
DREPT: Syrias forsvarsminister Dawoud Rajiha. Foto: Afp

Ifølge International Business Times har regjeringen satt opp vakttropper rundt Shami sykehus, etter at de skadde fra angrepet ble fraktet dit.

«Et selvmordsangrep har rammet det hovedkvarteret til sikkerhetstjenesten i Damaskus. Terroristangrepet skjedde under et møte med ministere og embetsmenn ved sikkerhetstjenesten. Forsvarsministeren ble drept i angrepet» heter det i en syrisk nyhetssending.

Talsmenn for den regimetro militsen skal ha uttalt at de er «mer bestemt nå enn noen gang før på å konfrontere alle former for terrorisme og kutte en hver hånd som truer den nasjonale sikkerheten»

«Terroristene skal jages i sine råtne hi» ble også sagt.

I mellomtiden har Syria fått ny forsvarsminister. Han heter Fahaf Jassim al-Freij, og var tidligere sjef for de armerte styrkene.

Kamper i natt

Angrepet skjedde etter en natt med kraftige kamper i flere nabolag i Damaskus. Det skal også ha vært fem andre eksplosjoner onsdag, i nærheten av basen til en panserdivisjon i Damaskus, som ledes av broren til president Assad. Syrias informasjonsminister benekter derimot dette.

DREPT: Syrias innenriksminister og Assads svoger, Assef Shawkat. Foto: AP
DREPT: Syrias innenriksminister og Assads svoger, Assef Shawkat. Foto: AP

Det meste av Damaskus har vært avskjermet fra den brutale volden i Syria de siste 16 månedene, til tross for at 17.000 mennesker ifølge aktivistgrupper er blitt drept.

De siste fire dagene har det imidlertid vært kamper i flere bydeler, og Den frie syriske hæren FSA varslet tidligere i uken at de har innledet en offensiv mot Assad-regimet og deres støttespillere.

- Bombeangrepet er enda et av disse tegnene på at kampene i Syria skjerpes. Det er et ledd i at Den frie syriske hær er i stand til å bite fra seg, men vi vet ennå ikke hvem som står bak, poengterer Midtøsten-kjenner Kai Kverme overfor NTB.

Uansett, mener han, føyer angrepet seg inn i rekken av tilbakeslag for president Bashar al-Assad.

- At man overhodet klarer, uansett hvem som står bak, å gjennomføre et såpass stort angrep midt i Damaskus og ta livet av et nøkkelmedlem i regimet, det sier jo at Assad sliter voldsomt her, sier Kverme og legger til:

- Dette er enormt alvorlig for regimet.

Tautrekking i FN

Samtidig som kampene i hovedstaden blir hardere, prøver stormaktene i FNs sikkerhetsråd å bli enige om veien videre i Syria.

De skal etter planen holde et møte onsdag kveld for å stemme over en ny resolusjon om Syria. Forslaget er fremmet av Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA og vil innebære sanksjoner mot Syria dersom bruken av tunge våpen ikke opphører i syriske byer.

Men det er ikke ventet noe gjennombrudd i saken. Russland og Kina har bestemt seg for igjen å si nei til sanksjoner, fastslår kilder i diplomatiet.

FN-topp William Hague sier den siste bombingen i Damaskus virkelig viser behovet for å komme fram til en resolusjon om Syria.

- Denne handlingen, som vi fordømmer, bekrefter behovet for en FN resolusjon. Vi må løse denne konflikten, sier han til BBC.

Strid om observatører

Et sentralt spørsmål i forhandlingene er skjebnen til UNSMIS, den ubevæpnede observatørstyrken i Syria som er ledet av den norske generalmajoren Robert Mood. Styrkens mandat utløper på fredag, og striden står nå om betingelse for en forlengelse av mandatet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har beskyldt vestlige land for å bedrive utpressing ved å sette sanksjoner som vilkår for en forlengelse.

De vestlige stormaktene i Sikkerhetsrådet har i sitt forslag tatt til orde for en forlengelse av mandatet på 45 dager. Samtidig skal Annans fredsplan legges under kapittel 7 i FN-charteret, noe som vil åpne for bruk av alt fra diplomatiske og økonomiske sanksjoner til militærmakt for å sikre overholdelse av planen.

Saken fortsetter under bildet.

FN PÅ STEDET: En FN-bil ankom bombestedet like etter at nyheten om de døde embetsmennene kom. Foto: AFP
FN PÅ STEDET: En FN-bil ankom bombestedet like etter at nyheten om de døde embetsmennene kom. Foto: AFP

For å unngå dette har Russland fremmet et alternativt forslag om en forlengelse av mandatet på tre måneder, men uten noen samtidig åpning for sanksjoner.

Blir mandatet forlenget, kan også observatørenes oppgaver bli endret. I dag er mye av arbeidet lagt på is fordi situasjonen er for farlig.

Opposisjonen forarget

Syrias nasjonalråd, en paraplyorganisasjon for syriske opposisjonsgrupper, har de siste dagene vært i en rekke møter i New York for å legge press på medlemslandene i FNs sikkerhetsråd og få dem til å støtte det vestlige resolusjonsforslaget.

Verdenssamfunnet har nå sin siste sjanse til å blåse nytt liv i Kofi Annans fredsplan, mener opposisjonsrådets utenrikssjef Bassma Kodmani.

- Mislykkes dette forsøket, vil Syrias nasjonalråd utforske andre alternativer med internasjonale og regionale venner for å sikre det syriske folk humanitær beskyttelse, sier Kodmani.

Ifølge henne er fredsplanen nytteløs så lenge brudd på avtalepunktene ikke får konsekvenser for det syriske regimet.

Tredje nei

Russland og Kina har allerede nedlagt veto mot to resolusjoner i FNs sikkerhetsråd om sanksjoner mot Syria. Et tredje veto vil være en blankofullmakt til Syria om fortsatt vold mot befolkningen, hevder Kodmani.

- Jeg tror Russland har forstått dette budskapet godt. Vi har gjort det klart for våre russiske samtalepartnere at det vil være i deres interesse å innta en ny holdning til Assad-regimet og det syriske folk, sier hun.

Russland og Kina står imidlertid begge fast på sin motstand mot sanksjoner.

Folkets dagblad, det kinesiske kommunistpartiets avis, fastslo tidligere denne uka at konflikten i Syria var et indre anliggende.

«Det er kun det syriske folk som kan avgjøre livet til Syrias nåværende politiske lederskap», skrev avisa på lederplass.

VG Nett/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks