Hovedinnhold

FN-observatørene: Aktivister skutt på kloss hold i Syria

Syria avviser anklager om massakre

AVVSIER: Jihad Makdissi, talsmann for det syriske utenriksdepartementet, avviser at Syria har stått ban en ny massakre. Foto: AFP
AVVSIER: Jihad Makdissi, talsmann for det syriske utenriksdepartementet, avviser at Syria har stått ban en ny massakre. Foto: AFP
Syria avviser blankt fredsmegler Kofi Annans anklager om at det ble brukt tungt artilleri og helikoptre i landsbyen Tremseh, hvor aktivister hevder en massakre fant sted.

Denne saken handler om:

Syriske myndigheter får nå støtte fra FN-observatørene i at det dreide seg om kampahnldinger, og ikke en massakre av sivile. Dermed er det uklart om en massakre har funnet sted, slik syriske opprørere har hevdet.

- Grupper og bestemte boliger var målet. Særlig desertører og aktivister, sier Sausan Ghoshesh, talsperson for FN-observatørene i Syria, i en uttalelse.

Ifølge FN-observatørene skal enklete av ofrene ha blitt drept på kloss hold og flere blodpøler blef unnet. Observatørene fant også skoler og hus med brannskader.

Antallet drepte er uklart.

Sammenstøt

Jihad Makdissi, talsmann for Syrias utenriksdepartement, omtaler torsdagens hendelser i Tremseh utenfor Hama som «sammenstøt», og avviser at det dreier seg om en massakre.

Sikkerhetsstyrker drepte 37 opprørskrigere og to sivile i en operasjon mot landsbyen, ifølge Makdissi. Regimet i Damaskus hevder Tremseh, et jordbrukssamfunn med rundt 6.000 innbyggere, var base for opprørsangrep mot omkringliggende områder.

- Regjeringsstyrker brukte verken helikoptre, fly, stridsvogner eller artilleri. Det tyngste våpenet som ble brukt var en rakettdreven granat, sa Makdissi til journalister under en pressekonferanse i den syriske hovedstaden søndag.

Det som skjedde i Tremseh var at væpnede gjenger angrep landsbyen og omgjorde den til et sentrum for terroroperasjoner, hevder han.

Han forteller at utenriksminister Walid al-Moualem lørdag mottok et brev fra Annan, som er FNs og Den arabiske ligas spesialutsending til Syria.

- Det eneste jeg kan si om det brevet er at det ikke var basert på fakta. På så diplomatisk vis som mulig, sier vi at dette brevet var svært forhastet, sa Makdissi.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks