Hovedinnhold

Opprørere i Syria: – Hele vår eksistens er nå truet

* Syriske styrker rykker fram mot grensen til Tyrkia
* Frykter 600.000 nye flyktninger

<p>PÅ FLUKT: En eldre kvinne som nylig flyktet fra Aleppo-området, fotograferes nær grensen til Tyrkia. Hvis regimet tar kontroll over Aleppo frykter man at over 100.000 kan flykte over grensen.</p>

PÅ FLUKT: En eldre kvinne som nylig flyktet fra Aleppo-området, fotograferes nær grensen til Tyrkia. Hvis regimet tar kontroll over Aleppo frykter man at over 100.000 kan flykte over grensen.

Foto: Bulent Kilic, Afp
Den syriske hæren rykker fram mot den tyrkiske grensen. Offensiven er støttet av kraftige russiske flyangrep, og syriske opprørsgrupper i nord tror hele opprøret mot regimet kan være truet.

Denne saken handler om:

Iranskstøttede militsgrupper spiller en nøkkelrolle i utviklingen på bakken, og russiske fly har intensivert det som omtales som «den brente jords taktikk». Dermed er syriske regjeringsstyrker tilbake i den strategisk viktige nordlige delen av landet for første gang på to år.

– Hele vår eksistens er nå truet, det handler ikke bare om å tape terreng, sier Abdul Rahim al-Najdawi fra opprørsgruppen Liwa al-Tawheed til Reuters.

– De rykker fram og vi trekker oss tilbake, fordi vi må begrense våre tap i møte med kraftige luftangrep, sier han.

Aktivister VG snakker med i opprørskontrollerte områder i Syria mandag kveld er også bekymret:

– Strategien fra regimet er nå å omringe opprørerne og presse dem til å gi opp. For å legge press og knuse moralen til opprørerne, dreper de bevisst mange sivile i bombeangrepene, sier en ung mann som befinner seg utenfor Homs.

En annen aktivist, fra byen Deraa i sør, sier at han frykter at opprøret kan være i ferd med å miste grepet:

– Får regimet kontroll frykter jeg massehenrettelser og massakre fra regimets side. Vi føler oss sviktet av Europa og USA, sier han til VG.

Les også: Dette er de syriske fredsforhandlingene.

<p>RYKKER FREM: Soldater fra den syriske regjeringshæren feirer at de har tatt over landsbyen Ratian, nord for Aleppo den 6. februar.</p>

RYKKER FREM: Soldater fra den syriske regjeringshæren feirer at de har tatt over landsbyen Ratian, nord for Aleppo den 6. februar.

Foto: George Ourfalian, Afp

Nærmer seg Tyrkia

Framrykkingen til de syriske regjeringsstyrkene de siste dagene ansees som en stor utvikling på bakken. De vedvarende kampene bidro nylig til å torpedere de første fredssamtalene på to år.

Ifølge opprørere, innbyggere og eksilaktivister står nå den syriske hæren rundt fem kilometer fra den opprørskontrollerte byen Tal Rifaat – eller rundt 25 kilometer fra grensa til Tyrkia.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som følger utviklingen i Syria gjennom et kildenettverk i landet, har ikke den syriske hæren stått så nær den tyrkiske grensa siden august 2013.

Flyktet fra landsby - kurdere tok over

Regjeringsstyrkenes kraftige angrep mot Aleppo og byene omkring har ført til en ny, stor flyktningstrøm mot Tyrkia. De siste to dagene skal også byene Anadan og Haritan nordvest for Aleppo ha blitt bombet.

Den tyrkiske regjeringen frykter at kampene i Aleppo-provinsen kan føre til at opptil 600.000 syrere flykter til den tyrkiske grensa.

– Som en konsekvens av situasjonen, ser vi at 200.000 mennesker er blitt tvunget til å flykte. 65.000 har tatt veien mot Tyrkia, og 135.000 er fordrevet internt i Syria, sa visestatsminister Numan Kurtulmus i en uttalelse mandag.

Mandag morgen snakket VG med en av flyktningene som nå sitter fast på den syriske siden av grensen. Han flyktet før helgen sammen med familien sin fra landbyen Deir Jamal.

– Kurdere i YPG har nå tatt kontroll over landsbyen, etter den kraftige russiske bombingen. Vi tør ikke reise tilbake, sier han.

Mannen klandrer kurderne for å samarbeide med regimet. Gruppen har vært blant de mest effektive i kampen mot ekstremistene i IS, og samarbeider aktivt med USA.

Indirekte har den syriske hæren blitt hjulpet av kurderne, som kontrollerer byen Afrin, sørvest for Azaz. De har erobret en rekke landsbyer i nærheten de siste dagene.

Regjeringen og opprørsgrupper har i årevis delt Aleppo mellom seg, men nå forsøker regjeringen å ta tilbake kontrollen over byen, som før krigen hadde to millioner innbyggere. Ifølge hjelpearbeidere i Aleppo kan de opprørskontrollerte delene av byen snart komme til å bli erobret.

Regjeringsstyrkene har de siste dagene erobret byene Nubul, Zahraa, Mayer og Kafin nord i Aleppo-provinsen. Reuters skriver at offensiven nå fortsetter mot Tal Rifaat.

Les også: Storoffensiv mot Aleppo. Tusenvis flykter. Innbygger til VG: – Aldri sett noe lignende

– Humanitær krise

Faller Tal Rifaat, gjenstår bare Azaz før de syriske regjeringsstyrkene står ved den tyrkiske grensen. Det kan bety at opprørerne mister sin siste skanse nordvest i Syria.

At veien til Aleppo nå kontrolleres av regjeringsstyrkene, kan føre til en humanitær krise lik dem i Damaskus-forstaden Ghouta eller Madaya, mener visepresident Kerem Kinik i Tyrkias Røde Halvmåne.

– De angriper alle kjøretøy som rører seg, de angriper lastebiler med nødhjelp. Vi ber innstendig om at de russiske angrepene mot Azaz og Aleppo stanses, sier han.

Rapport beskriver «utryddelse» i syriske fengsler

Samtidig som maktforholdet nord i Syria endrer seg, kom det dystre opplysninger om Assad-regimets overgrep, skriver NTB.

FN-etterforskere sier det syriske regimet «utrydder» fanger i sine fengsler og fangeleirer. Fanger henrettes, tortureres til døde eller dør som følge av elendige fengselsforhold, heter det i en ny rapport.

I løpet av de siste fire årene har tusenvis av fanger blitt drept i fangenskap av forskjellige parter i den syriske konflikten, skriver FNs etterforskningskommisjon for Syria i sin nyeste rapport.

I rapporten tegnes det et dystert bilde av situasjonen i fengsler og fangeleirer drevet av president Bashar al-Assads regime.

– Det er tydelig at myndighetene som har ansvar for fengsler og fangeleirer, er klar over at folk dør i stor skala, heter det i rapporten.

I rapporten beskyldes det syriske regimet for å utføre «utryddelse som en forbrytelse mot menneskeheten».

Etterforskerne mener det syriske regimet også er skyldig i en rekke andre krigsforbrytelser, blant annet drap, voldtekter, tortur og tvungne forsvinninger.

NTB/VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks