Hovedinnhold

Ny rapport beskriver brutal mishandling og tortur satt i system i Syria

** Landsomfattende torturnettverk ** Møte mellom Russland og Syria

(VG Nett) Innbyggere blir slått med batonger og kabler, brent med syre, seksuelt misbrukt og får neglene revet ut.

Denne saken handler om:

Dette ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch. Rapporten på 81 sider ble publisert tirsdag av menneskerettighetsgruppen «Human Rights Watch», har den syriske regjeringen gjennomført en «statlig politikk for tortur», i et forsøk på knuse demonstranter, kommer det fram i rapporten.

Gruppen har funnet 27 tortursentere, gjennom over 200 intervjuer med fanger og sikkerhetsoffiserer som har hoppet av siden mars 2011.

- Dette er et nettverk av torturkamre som myndighetene bruker for å straffe og skremme de som tør å gå imot regjeringen. Vi har navn fra en lokal aktivistgruppe på over 25.000 mennesker som har blitt arrestert siden opprøret startet, men vi regner med reelle tallet er større enn det, forteller Ole Solvang ved Human Rights Watch til VG Nett.

Daglig tortur

En av personene som ble intervjuet til rapporten var en 31 år gammel mann som i juni ble arrestert av syriske sikkerhetsstyrker i området rundt Idlib i juni.

- De startet med å klemme fingrene mine med tang. De satte stifter i fingrene mine, brystet og ørene og jeg fikk kun lov til å ta dem ut hvis jeg snakket, fortalte han og fortsatte:

Også 13 år gamle «Hossam» ble arrestert sammen med onkelen sin da han var på vei tilbake fra en eksamen. Han har fortalt til HRW at de ble satt i et svært lite rom med rotter og kakerlakker.

- Den andre gangen de tok meg inn til avhør, begynte de å spørre meg ut og gi meg strømsjokk. Jeg besvimte i rundt fem minutter. Da jeg kom til meg selv, var jeg i cellen, men onkelen min var ikke sammen med meg. Han kan ha vært i avhør. Den tredje gangen de tok meg inn til avhør, den siste gangen, dro de ut neglene mine.

Saken fortsetter under bildet..

BESKRIVER: Illustrasjonsfotoene som HRW har publisert tirsdag viser ulike former for tortur som blir utført i Syria. Foto: Human Right Watch
BESKRIVER: Illustrasjonsfotoene som HRW har publisert tirsdag viser ulike former for tortur som blir utført i Syria. Foto: Human Right Watch


Solvang har jobbet med menneskerettighetsspørsmål i flere år, men blir overrasket over omfanget av torturen som foregår i Syria.

- Omfanget av tortur i forhold til antall personer som blir anhold er skremmende, vi snakker om voldsomme tall her. Den systematiske utførelsen og torturmetodene er noe av det verste jeg har vært borti, sier han til VG Nett.

Ifølge rapporten drives tortursenterne av minst fire ulike etterretningsorganisasjoner: Departementet for militær etterretning, Direktoratet for politisk sikkerhet, Direktoratet for generell etterretning og Luftforsvarets etterretningsdirektorat.

- Må få vite hvem som er ansvarlig

Norsk-syriske Hanan Albalkhe mener det er bra at det kommer rapporter som synliggjør hva som skjer i Syria.

- Jeg synes ikke funnene i denne rapporten er spesielt overraskende. En slik rapport forsterker vår informasjon at det faktisk skjer slikt, og stiller regime og Assad i søkelyset. Det er ikke bare de som utfører torturen inne i fengselet som er ansvarlig, forteller hun til VG Nett.

Albalkhe kom selv hjem fra det krigsherjede landet for et halvt år siden.

- Det er kaos der nede, og folk flykter i tusenvis over til nabolandene for å komme seg unna bombene.

Ifølge en britisk-basert menneskerettsorganisasjon mistet minst 78 mennesker livet i Syria på mandag. 44 av de drepte var sivile, melder NTB.

- Situasjonen er dypt tragisk

Ifølge statssekretær i Utenriksdepartementet Torgeir Larsen vil slike rapporter hjelpe til når man skal forfølge bruddene i framtiden.

- Situasjonen i Syria er dypt tragisk. At det foregår menneskerettighetsbrudd på en daglig basis skal ikke skje. Denne type rapporter og stadfesting av ulike brudd er viktig for å dokumentere det som utfolder seg i landet, sier han til VG Nett.

Larsen var selv og møtte syriske flykninger i Libanon og Tyrkia forrige uke, og fikk høre beretninger som bygget opp om funnene i rapporten.

- Dessverre er det ikke tilstrekkelig enighet i Sikkerhetsrådet om å gjøre ytterlige tiltak i landet, og det beklager vi. Vi har hele tiden sagt at det hviler et tungt ansvar på medlemmene i rådet, og Russland er en veldig viktig aktør for å komme videre i arbeidet med å finne en politisk løsning på situasjonen.

- Har endret posisjon

Tirsdag hevdet Kofi Annans talsmann at både Russland og Kina har endret posisjon i Syria-spørsmålet.

Ahmad Fawzi sier at Russland og Kina ga omfattende støtte til slutteksten fra et internasjonalt møte om Syria i Genève i helgen, melder NTB.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov har uttalt seg at om at Syrias ledere vil komme til Moskva neste uke for å holde et møte.

Benekter anklagene

Nylig gikk Syrias FN-ambassadør ut av et møte i menneskerettighetsområdet i protest etter at det syriske regimet ble anklaget for å begå forbrytelser mot menneskeheten.
Den syriske regjeringen har rutinemessig nektet for påstandene om overgrep.

Human Rights Watch håper at offentliggjøringen av torturmetodene og publiseringen av navnene på de som står bak vil gjøre at FNs sikkerhetsråd vil ta de syriske tjenestemennene til Den internasjonale straffedomstolen for forbrytelser mot menneskeheten i Haag.

- De som står bak disse overgrepene, tenker at de aldri må stå til rette for dem. Ved å publisere navnene gir vi dem en advarsel om at de må svare for det de har gjort, forteller Solvang.

FN har tidligere uttalt at mer enn 10.000 mennesker har blitt drept under den 16 måneder lange opprøret mot president Bashar al-Assads regime startet i mars i fjor.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks