Hovedinnhold

Nå har syriske opprørere fått nok av «våpenhvilen»

<p>LETER: Sivile redningsarbeidere ser etter overlevende etter regimets luftangrep mot den opprørskontrollerte gamlebyen i Aleppo 16.april.</p>

LETER: Sivile redningsarbeidere ser etter overlevende etter regimets luftangrep mot den opprørskontrollerte gamlebyen i Aleppo 16.april.

Foto: Abdalrhman Ismail,, Reuters
Bashar al-Assad fortsetter å krige, til tross for våpenhvilen i Syria. Nå tar flere mektige opprørsgrupper i Syria opp våpnene igjen.

Denne saken handler om:

Våpenhvilen henger allerede i en tynn tråd, og fredssamtalene i Genève fryktes å være på randen av sammenbrudd.

Mandag varslet en rekke opprørsfraksjoner i Syria at ethvert angrep fra regimet mot sivile vil bli besvart «med makt».

– Etter en økning i brudd fra regimets styrker, deriblant målrettet fordriving av mennesker og vedvarende bombing av boligområder, kunngjør vi starten på en kamp som svar, heter det i en uttalelse undertegnet av ti væpnede grupper.

Blant dem er den mektige islamistgruppa Ahrar al-Sham og flere fraksjoner som kjemper under Den frie syriske hærs flagg.

Anklager hverandre

Våpenhvilen som ble fremforhandlet av Russland og USA, trådte i kraft 27. februar. Den har gjort at voldshandlingene har avtatt betydelig over hele Syria, men den siste uken har kampene blusset opp i flere regioner.

Partene anklager hverandre for opptrappingen, som har skjedd spesielt rundt den delte byen Aleppo, nord i Syria. Der har regimet og dets allierte bombet opprørskontrollerte områder, samtidig som den nye runden FN-støttede fredssamtaler startet igjen i Genève.

USAs utenriksminister John Kerry er blant dem som har anklaget regimet for omfattende brudd på våpenhvilen. Han ba fredag Russland om å legge press på Damaskus for å stanse offensiven.

«Selvforsvar»

Volden har blusset opp parallelt med manglende framgang i Genève, og i helgen oppfordret opposisjonens delegasjon opprørerne til å slå tilbake.

Mohammad Alloush, som sitter i opposisjonens forhandlingsdelegasjon og representerer opprørsgruppa Jaish al-Islam, ber også opprørerne om å gjengjelde regimets angrep mot sivile.

Regimet anklages for å utnytte våpenhvilen til å vinne terreng.

– Jeg mener ikke at dette er en oppfordring vold, det er intet annet enn en oppfordring til selvforsvar, sa Alloush til fjernsynskanalen al Hadath søndag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks