Hovedinnhold

Ledere på Syria-møtet enige om våpenhvile

...men IS er ikke med på avtalen

Landene som deltar på Syria-møtet i München er enige om en våpenhvile mellom regjeringshæren og opprørsgrupper i landet innen en uke.

Denne saken handler om:

Fakta om hovedpunktene i Syria-avtale

* Avtalen trer i kraft om en uke fra fredag. Da skal Syrias regjering og opposisjonen ha godkjent avtalen.

* Fiendtligheter mellom partene som kriger mot hverandre, skal opphøre. Dette omfatter ikke IS, Nusrafronten eller andre grupper som FNs sikkerhetsråd regner som terrororganisasjoner.

* Foruten avtalen om stans av fiendtlighetene vil det bli nedsatt en arbeidsgruppe som skal jobbe for våpenhvile i Syria.

* Det skal i løpet av den neste uken leveres nødhjelp til flere områder i landet. Dette gjelder Deir al-Zor, al-Foua, Kefraya, Madaya, al-Moadamiyeh, Kafr Batna og utkanten av Damaskus.

* Til Deir al-Zor skal nødhjelpen leveres fra luften, mens de grunnleggende behovene skal dekkes langs bakken de andre stedene. Adgangen til de nevnte områdene vil ifølge partene være første skritt mot uhindret adgang for hjelpeorganisasjoner i hele Syria.

* Avtalen understreker at det er opp til Syrias borgere å bestemme landets framtid. Landene i Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) skal jobbe fram en plan for en politisk overgang i løpet av et halvt år, og det skal holdes et fritt og rettferdig valg i innen halvannet år.

* De FN-støttede fredsforhandlingene mellom det syriske regimet og opposisjonen skal gjenopptas så raskt som mulig.

(Kilder: Ritzau, AFP)

Etter fem år med blodig borgerkrig i Syria går det nå mot våpenhvile.

Det bekreftes av blant andre USAs utenriksminister John Kerry og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

– Det er en vanskelig oppgave å få fiendtlighetene i Syria til å opphøre, men Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) er enig om at dette skal løses innen en uke, sier Medvedev på en pressekonferanse, ifølge Reuters.

Både den russiske ministeren og Kerry uttaler også at de FN-støttede fredssamtalene i Genève bør fortsette så snart som mulig.

– Om noen få dager vil vi se om dette var et gjennombrudd, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Utenriksminister Børge Brende mener avtalen om våpenhvile er det mest positive som har skjedd på flere uker og måneder - men peker på flere utfordringer. 

BAKGRUNN: Dette er partene i Syria-konflikten

IS ikke med på avtalen

En talsmann for den syriske opposisjonen sier at de ønsker tiltakene velkommen, men at de ønsker å se hva som faktisk skjer på bakken. Dersom de ser konkrete resultater de neste dagene, vil opposisjonen returnere til Genève for fredssamtaler, opplyser talsmannen ifølge Reuters.

Ekstremistgruppene IS og Nusrafronten er ikke omfattet av den planlagte våpenhvilen.

– Blant annet er det ulike grupper som kan barke sammen. Vi har ingen garanti for at en slik våpenhvile blir etterlevd. Dette er det mest positive som har skjedd på flere uker og måneder. Så får vi se om partene er villige til å etterleve en form for våpenhvile, og om dette kan være begynnelsen på en større forståelse, sier Børge Brende til NRK. 

Kommentar: NATO bygger i øst og famler i sør

11,5 prosent av Syrias befolkning er enten drept eller såret i krigen, som har kostet 470.000 menneskeliv de siste fem årene, ifølge en ny rapport fra Syrian Centre for Policy Research (SCPR).

Av krigens 470.000 dødsofre, var 400.000 direkte knyttet til voldshandlinger, ifølge SCPR. De øvrige døde som følge av mangel på tilstrekkelige helsetjenester, medisiner, mat, rent vann, hygiene og boforhold. I tillegg anslår SCPR at 1,9 millioner mennesker er såret i krigshandlinger.

Fredssamtaler i Geneve kollapset

For få dager siden fortalte opprørernes forhandlingsleder til VG om hvorfor fredssamtalene i Geneve brøt sammen i begynnelsen av februar.

– Vi krevde at den russiske bombingen skulle stoppe, men ingen ting skjedde, sa Asaad al-Zoubi al-Zoubi til VG tirsdag.

Russland på sin side, har understreket at angrepene ikke vil bli innstilt før de har «beseiret terroristorganisasjoner» nord i Syria.

– Jeg kan ikke se hvorfor disse flyangrepene bør stanse, sa utenriksminister Sergej Lavrov da samtalene kollapset.

Storoffensiv mot Aleppo

6. februar innledet syriske regjeringsstyrker, med hjelp fra russiske fly, en storoffensiv mot byen Aleppo.

Aleppo har vært senteret for motstanden mot den syriske presidenten Bashar al-Assad i krigen som startet i 2011. Assad har aldri tidligere i løpet av krigen klart å få kontroll over byen.

Ifølge The Guardian kan så mange som 70.000 mennesker ha flyktet fra Aleppo de siste dagene.

Fremdeles er rundt 400.000 mennesker igjen i det som var Syrias største by, som hadde omlag 2,3 millioner innbyggere.

Ahmad fra Aleppo er i slutten av 20-årene, og har bodd med hele familien sin i utkanten av storbyen. Han snakket med VG lørdag kveld, etter å ha vært på flukt i over tre døgn.

– Det har vært fire dager med intensiv bombing. De russiske flyene stoppet aldri. Vi måtte flykte på grunn av bombingen, flyangrepene, rakettene, bombekasterne og stridsvogner.

Kilde: VG/NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks