Hovedinnhold

Her ligger den norske fregatten rett utenfor kysten av Syria

*Kjemikaliene skal være ute innen 5. februar
*Fordeles i nesten 300 containere

SYRIAKYSTEN (VG) Med bevæpnet mannskap i full beredskap gjør KNM «Helge Ingstad» de siste forberedelsene til Syria-oppdraget.

Denne saken handler om:

VGs RUNE THOMAS EGE

KNM «Helge Ingstad»

En av fem fregatter i «Fridtjof Nansen»-klassen.
Bygget: 2006-2009 ved Navantia i Spania.
Lengde: 134 m
Bredde: 16,8 m
Dyptgående: 7,6 m
Hastighet: Mer enn 26 knop
Grunnbesetning: 123

Under Syria-oppdraget er besetningen forsterket med ulike spesialistfunksjoner.

Om lag 50 norske soldater og spesialister på kjemiske stridsmidler skal også plasseres om bord i det norske frakteskipet «Taiko», som skal stå for selve transporten av de kjemiske stridsmidlene ut fra Syria.

Etter flere timer med øvelser var den norske fregatten søndag kveld så nær syrisk farvann at hele fartøyet ble gjort «klar til strid».

Dermed startet den mest realistiske og alvorligste delen av Syria-oppdraget så langt:

En ferd gjennom Middelhavets mørke med alle våpenstasjonene bemannet og hele mannskapet på utkikk etter potensielle trusler eller angrep både fra land og til vanns.

På det nærmeste var «Helge Ingstad» etter det VG kjenner til bare 20 nautiske mil fra grensen til Syria.

- Vi var nær, er alt skipssjef på KNM «Helge Ingstad», kommandørkaptein Per Rostad, vil si om det.

Med VG som eneste norske mediehus om bord, la de fire skipene i styrken til havs fra Limassol på Kypros lørdag.

Tonnevis av stridsmidler

Den norske fregatten er det mest avanserte skipet i den lille marinestyrken som har fått navnet Operation RECSYR (Removal of chemical agents from Syria).

Oppgaven er å hente ut 1300 tonn kjemiske stridsmidler, det som en gang utgjorde president Bashir al-Assads dødelige arsenal av kjemiske våpen.

Etter det VG får opplyst, skal kjemikaliene fordeles i 274 containere. Drøyt halvparten av dem skal inneholde de farligste kjemikaliene, som brukes til å utvikle VX og Sarin. Det finnes også en foreløpig hemmelig mengde ferdig utviklet sennepsgass.

Containerne skal seiles i sikkerhet av det norske frakteskipet «Taiko», og DFDS-skipet «Ark Futura», før mesteparten skal ødelegges til sjøs på det amerikanske skipet «Cape Ray».
Når det vil skje, er fortsatt usikkert.

Egentlig skulle de farligste kjemikaliene vært ute av Syria før nyttår. Nå er fristen - inkludert destruksjonen - satt til 31. mars. Etter det VG får opplyst, skal de farligste kjemikaliene være hentet ut av Syria innen 5. februar.

- Først og fremst må kjemikaliene komme frem til kaien. Før det, er det ikke noe poeng at vi drar til land i Syria, sier Rostad.

SKIPSSJEF: Kommandørkaptein Per Rostad på broen på KNM «Helge Ingstad» under øvelsene utenfor kysten av Syria søndag. Foto: RUNE THOMAS EGE
SKIPSSJEF: Kommandørkaptein Per Rostad på broen på KNM «Helge Ingstad» under øvelsene utenfor kysten av Syria søndag. Foto: RUNE THOMAS EGE


Rollespill

Det siste døgnet har mannskapet om bord på «Helge Ingstad» og de andre fartøyene i RECSYR brukt til ulike øvelser.

Under en av øvelsene spilte danske «Esbern Snare», det andre krigsskipet i Operasjon RECSYR, rollen som utenlandsk fiskebåt. Rettere sagt en fiskebåt med kurs rett inn i konvoien, dårlige engelskkunnskaper og en heller liten forståelse for oppfordringene om å holde seg unna.

- Vi vil etter hvert ha farlig last om bord. Derfor ønsker vi å ha en viss avstand til fartøyene rundt oss, sier Rostad.

Etter at borgerkrigen som så langt har kostet langt over 100.000 mennesker livet, brøt ut i Syria for snart tre år siden, har det vært svært begrenset aktivitet inn og ut fra de tidligere svært travle syriske havnebyene.

Oppmerksomme på småbåter

Men det går fortsatt en rekke mindre båter til og fra kysten av Syria, enten de livnærer seg på mer eller mindre lovlig fiske, eller en av de mange smuglerrutene inn eller ut av det borgerkrigsherjede landet.

- Det kan oppstå kollisjonsfare hvis ikke de følger med når vi kommer inn. Vi er veldig store fartøyer med begrenset manøvreringsrom. Så hvis ikke de flytter seg, har vi begrensede muligheter til å flytte oss, sier Rostad.

NÆR SYRIA: Her er «Taiko» under en av de mange øvelsene utenfor kysten av Syria søndag kveld. Det norske lasteskipet er ett av to som skal frakte de kjemiske stridsmidlene ut fra Syria. Foto: RUNE THOMAS EGE
NÆR SYRIA: Her er «Taiko» under en av de mange øvelsene utenfor kysten av Syria søndag kveld. Det norske lasteskipet er ett av to som skal frakte de kjemiske stridsmidlene ut fra Syria. Foto: RUNE THOMAS EGE

Det er også småbåter med ukjente hensikter som utgjør noen av de største truslene mot den dansk-norske styrken.

- Derfor liker vi å holde litt godt utkikk foran oss, og kontakte båter litt tidlig på radio, dersom problemene skulle dukke opp, sier Rostad.

Pansrede kjøretøyer

Etter en del om og men, og flere forsøk med tolker på flere ulike språk over sambandet, velger det usedvanlig godt bevæpnede fiskefartøyet - spilt av det danske krigsskipet - å skygge banen. Dermed ender øvelsen på best mulig vis.

- Dette handler mest om sambandsprosedyrer, og det å snakke sivilisert og høflig til fartøyene rundt oss slik at de holder seg litt unna oss, sier Rostad.

Den farligste delen av transporten av kjemikaliene vil være langs landeveien på vei til havnebyen Latakia, der containerne skal hentes av den dansk-norske styrken.

Kjemikaliene skal transporteres dit i pansrede russiske kjøretøyer - på en ferd som vil gå gjennom områder der borgerkrigen fortsatt herjer.

- I form av konvensjonell militær trussel, tror jeg den er veldig lav for vår del. Det kan godt hende vi støter på problemer med alt fra å komme seg til kai, fendere, maskintrøbbel og den type ting som fartøyer
av og til opplever. Det tror jeg er mer aktuelt enn at noen skyter på oss, sier Rostad.

SYRIAS KJEMISKE STRIDSMIDLER
  • For å unngå angrep fra USA, gikk Syria høsten 2013 med på å ødelegge sine kjemiske våpen innen midten av 2014.
  • 1300 tonn kjemiske stridsmidler, kjemikaliene som brukes i produksjon av kjemiske våpen, skal fraktes ut av det borgerkrigsherjede landet og ødelegges.
  • I tillegg til sennepsgass, består stridsmidlene stort sett av kjemikalier som brukes til å produsere nervegassene VX og Sarin.
  • Norge var et av landene som ble spurt om å ta i mot og ødelegge kjemikaliene. Vi sa nei, men tilbød i stedet å frakte kjemikaliene ut av Syria sammen med Danmark.
  • Kjemikaliene samles nå på oppsamlingsplasser inne i Syria, før de kjøres til havnebyen Latakia.
  • Her skal de hentes av Wilhelmsen-skipet «Taiko» og DFDS-eide «Ark Futura». De to skal eskorteres i sikkerhet av det danske krigsskipet «Esbern Snare» og den norske fregatten «Helge Ingstad».
  • Egentlig skulle de farligste kjemikaliene vært ute av Syria før nyttår. Nå er fristen - inkludert destruksjonen - satt til 31. mars. Etter det VG får opplyst, skal de farligste kjemikaliene være hentet ut av Syria innen 5. februar.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks