Hovedinnhold

Haaretz: Meldinger om nytt kjemisk angrep i Syria

Det blir meldt om et nytt kjemisk angrep mot en landsby nord i den syriske provinsen Hama, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Denne saken handler om:

Angrepet er ikke bekreftet, men uverifiserte bilder viser en gul røyksky over området som skal være angrepet.

Haaretz viser til flere ulike kilder. Den tyske journalisten Julian Röpcke skriver i en Twitter-melding at det er sluppet flere tønnebomber med klor over landsbyen Lataminah.

Les også: Abdel-Hameed mistet tvillingene sine i angrepet

Landsbyen ligger like sør for Khan Sheikhoun, der over 80 mennesker skal ha mistet livet etter å ha pustet inn giftig gass tirsdag. Blant dem var 30 barn, ifølge eksilgruppen SOHR. I tillegg er mange hundre mennesker skadd etter angrepet. 

Anklager Assad-regimet

Tyrkia og flere vestlige land anklager Assad-regimet for å stå bak tirsdagens. Det syriske regimet avviser påstandene, til tross for at det er bekreftet at flyene deres bombet samme dag.

Torsdag gjentok utenriksminister Walid al-Muallem avvisningen av påstandene. Han hevder at det ikke er logisk av regimet å bruke kjemiske våpen på dette tidspunktet i krigen.

–– Jeg understreker igjen at vår hær ikke har brukt kjemiske våpen, og ikke kommer til å bruke kjemiske våpen, verken mot sivile eller terrorister, sa han på en pressekonferanse i Damaskus torsdag.

Samtidig som den syriske utenriksministeren holdt denne pressekonferansen sendte Russland ut en melding der også de avviser anklagene mot regimet. 

– De opplysningene som amerikanerne eller våre kolleger i andre land måtte ha, kan ikke være basert på objektivt materiale eller bevis, sa talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov.

– Spor av kjemiske våpen

Torsdag opplyste Tyrkias justisminister at resultatene fra obduksjonen av ofrene slår fast at det ble brukt kjemiske våpen i angrepet. Han sier også at det er funnet bevis for at regimet til president Bashar al-Assad står bak, men han oppgir ikke hva han bygger anklagen på.

De internasjonale fordømmelsene har vært massive. Onsdag var FNs sikkerhetsråd samlet til hastemøte om massakren. FN og EU har uttalt at det er for tidlig å slå fast hvem som sto bak angrepet mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun, og hvilke kjemiske våpen som eventuelt ble benyttet. 

Ofrene hadde symptomer som pustebesvær, små pupiller, fråde rundt munnen og svært høy puls.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks