Hovedinnhold

Graver ut døde slektninger fra ruinene i Syria

(VG Nett) Frivillige i området rundt Aleppo jobber lørdag med å grave ut døde i ruinene etter kampene i Syria.

Denne saken handler om:

Borgerkrigen i Syria

  • Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet med demonstrasjoner i mars i fjor og var inspirert av folkeopprørene i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen.
  • Regimet slo hardt ned på de fredelige demonstrasjonene. I kjølvannet fulgte et væpnet opprør.
  • Ifølge opposisjonen er minst 17.300 mennesker drept, hvorav 4.300 regjeringssoldater. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.
  • Spesialutsending Kofi Annan utarbeidet i mars en sekspunktsplan som både regimet og opprørerne sluttet seg til. Våpenhvile ble inngått, men er ikke blitt respektert. Kilde: NTB

Walid Blaw holder hardt fast i et laken fylt med kroppsdelene til flere slektninger. Hjemmet deres raste sammen da det ble angrepet av det syriske luftforsvaret, ifølge ham.

- Jeg vil begrave dem, jeg må begrave dem, sier han gråtende mens flere titalls folk leter i ruinene av huset i Tel Rifaat, en by på grensen til Tyrkia og en kort kjøretur fra Aleppo, Syrias største by.

Graver med hendene

De frivillige bruker gravemaskin og bare hender på leting etter de døde. Svette og andpustne løfter de unge mennene tunge betongblokker og legger dem i hauger ved siden av, melder NTB.

De gir alt for å finne likene etter mekanikeren Mohamed Blaw og hans familie som ble begravet under et angrep denne uken.

Situasjonen i Syria har vært anspent hele uken, og torsdag ble syriske opprørere presset ut av den strategisk viktige Salaheddine-bydelen i Aleppo. Den frie syriske hær (FSA) uttalte imidlertid at de ikke ser på tilbaketrekningen som at de har tapt slaget om Aleppo.

Saken fortsetter under bildet!

SKADET: En skade mann bæres ut av en bil fra Alepppo av en opprører. Foto: Reuters
SKADET: En skade mann bæres ut av en bil fra Alepppo av en opprører. Foto: Reuters


- Angriper utkantområder

Opprørere sier president Bashar al-Assads styrker har angrepet områder på landsbygda i Syria for å legge press på væpnede aktivister som har bakgrunn fra utkantstrøkene.

- Spillet som den syriske hæren spiller nå går ut på å presse sivile og familien til Den frie syriske hær til å forlate frontlinjen, sier Sheikh Tawfik, en opprørskommandør i Aleppo som nyhetsbyrået Reuters snakket med i bydelen Salaheddine tirsdag.

- De gjør dette ved å bombardere boligstrøk og nabolag i utkantstrøkene, legger han til.

Denne uken lanserte Assads regjeringssoldater den fryktede bakkeoffensiven i Salaheddine, en taktisk viktig bydel som har utgjort opprørernes frontlinje i kampene i byen, og tvang opprørerne på retrett.

Tidligere denne uken kom det også fram at opprørerne blir drevet på flukt av regjeringsstyrkene. Det er også flest sivile blant de drepte i slaget om Aleppo.

USA var i juli bekymret for at det syriske regimet planlagte en massakre i Aleppo. Militæret avviste da at de ville gripe inn.

BAKGRUNN: Derfor er krigen trappet opp 

Saken fortsetter under bildet!

BARN I RUINENE: Liket av en gutt som var rundt ti år gammel, ble løftet ut av ruinene av et bombardert hus i landsbyen Tel Rifaat utenfor Aleppo. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix
BARN I RUINENE: Liket av en gutt som var rundt ti år gammel, ble løftet ut av ruinene av et bombardert hus i landsbyen Tel Rifaat utenfor Aleppo. Foto: Goran Tomasevic / Reuters / NTB scanpix


Tiåring blant de døde

I Tel Rifaat hever redningsarbeiderne stemmene sine for å overdøve gravemaskinene med ordre om å gi rom for likene.

Noen av de friville sitter på huk og bøyer seg over ruinene for å se etter kroppsdeler - fingre, hender, alt som kan oppdrives.

De samler restene av ei hånd og legger den i et lommetørkle slik at den kan begraves. Blaw åpner lakenet han holder, og lemmer, forkullede hender og bein, kommer til syne.

Han sier fire av de seks personene i huset hadde flyktet til Tel Rifaat fra Aleppo for å slippe unna de voldsomme kampene mellom regimestyrkene og opprørerne. Tre av de døde var barn, legger han til.

Reuters' journalist ser liket av en gutt, rundt ti år gammel, bli dratt ut fra ruinene. Han er dekket av støv og svart aske.

- Her har du Assads demokrati, sier noen av tilskuerne, som kikker på det horrible arbeidet fra hustakene sine.

Startet i 2011

Opprører mot president al-Assad startet i mars i fjor med demonstrasjoner, inspirert av blant annet opprøret i Egypt.

FNs spesialutsending Kofi Annan utarbeidet en plan om våpenhvile som opprørerne og regimet skulle slutte seg til for å unngå mer konflikter, men denne ble ikke respektert.

Opprørerne i Syria krever blant annet en slutt på unntakslovene i landet, mer demokrati og mindre korrupsjon.

Tidligere i sommer innstilte FN observatøroppdraget i Syria på grunn av den stadig økende volden i landet.

I følge syriske aktivister har 20.000 mennesker blitt drept i opprøre så langt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KAMPER I ALEPPO: Bildet viser en syrisk opprører under kampene i Aleppo. Den frie syriske hær ser ikke kampen mot regjeringshæren som tapt, på tross av at de presses ut av Aleppo. Foto: AFP
KAMPER I ALEPPO: Bildet viser en syrisk opprører under kampene i Aleppo. Den frie syriske hær ser ikke kampen mot regjeringshæren som tapt, på tross av at de presses ut av Aleppo. Foto: AFP


Nabolaget ristet

- Jeg hørte fly som sirklet over huset rundt halv sju-sju om morgenen. Jeg var så nysgjerrig, så jeg gikk opp på hustaket, sier Blaw og fortsetter:

- Jeg hørte en eksplosjon. Så kom flyene tilbake over hodet på meg, og bakken ristet. Hele nabolaget ristet, hevder han.

Det er ikke blitt bekreftet fra uavhengig holdt hvorvidt det var et fly som bombarderte huset onsdag denne uken.

Menneskene som ble drept i angrepet, hadde ingenting å gjøre med opprøret mot Assad, ifølge en nabo, som kaller seg Abu Muhamed.

- Denne familien har aldri drevet med politikk, aldri deltatt på en demonstrasjon, og den hadde ingen sønner som kjempet i Aleppo. Og så skjer dette med dem, sier han.

- Bare i morges hilste jeg på den gamle mannen som bodde her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks