Hovedinnhold

FN-observatører trolig ut av Syria

FN UT HERFRA: Sikkerhetsrådet fornyer trolig ikke FN-observatørenes rolle i Syria. Det sier Frankrikes FN-ambassadør i dag. Bildet viser syrisk ungdom som leker foran en ødelagt syrisk stridsvogn i Aleppo torsdag Foto: AFP
FN UT HERFRA: Sikkerhetsrådet fornyer trolig ikke FN-observatørenes rolle i Syria. Det sier Frankrikes FN-ambassadør i dag. Bildet viser syrisk ungdom som leker foran en ødelagt syrisk stridsvogn i Aleppo torsdag Foto: AFP
FNs sikkerhetsråd kommer trolig ikke til å forlenge mandatet til FN-observatørene i Syria.

Denne saken handler om:

Det opplyser Frankrikes FN-ambassadør, ifølge NTB.

- Jeg tror observatørene vil være ute den 19. august, sier Gerard Araud.

Det er datoen mandatet for dagens observatørstyrke utløper.

Russland kritiserer Frankrike for å erklære observatørstyrken for «død». Landets FN-ambassadør ber FNs generalsekretær Ban Ki-moon sørge for at oppdraget fortsetter.

Små muligheter

For at observatørene skal bli lenger må det en ny FN-resolusjon til, og ifølge Araud vil det være vanskelig å få til.

Torsdag trakk Kofi Annans seg som spesialutsending for Syria, noe som ble møtt med sterk beklagelse verden over.

Det er ventet at Annan neste uke gir en anbefaling til Sikkerhetsrådet om fremtiden til observatørene. Diplomater i FN sier Annans avgang er et tydelig tegn på at mulighetene for en diplomatisk løsning på borgerkrigen er små. Flere land, blant dem USA, mener observatørenes mandat ikke bør forlenges.

USA og Russland

Annan ber nå USA og Russland ta felles ansvar for å skrinlegge uenighetene om Syria og jobbe sammen for en løsning på krisen.

I et innlegg i avisa Financial Times ber den tidligere generalsekretæren i FN Russland og USA om å redde Syria fra borgerkrigen.

- Syria kan fortsatt reddes fra den aller verste katastrofe. Men det forutsetter mot og lederskap fra alle faste medlemmer av Sikkerhetsrådet, inkludert president Obama og Putin, skriver Annan.

Han understreker at en vestlig militærintervensjon alene ikke vil løse krisen, og at en politisk løsning må være omfattende for å kunne vare.

Kina beklager

Kina beklaget fredag at Kofi Annan trekker seg som spesialutsending til Syria ved slutten av måneden.

Kinesiske myndigheter understreker samtidig viktigheten av at FN engasjerer seg i borgerkrigen i landet.

Annan sa torsdag at han trekker seg blant annet som følge av interne stridigheter og det han kaller «pekefingerpolitikk» i FN.

- Vi forstår vanskelighetene i Annans meklingsarbeid og respekterer hans beslutning, sier talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet Hong Lei.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks