Hovedinnhold

FN: Lidelsene i Madaya mangler sidestykke i Syria

Ikke et smil å se. Bare avmagrede og nedkjørte mennesker. Det var synet som møtte FN i den syriske byen Madaya.

Denne saken handler om:

FN har aldri tidligere opplevd en lignende situasjon under krigen i Syria.

Mandag ankom FN og Syrias Røde Halvmåne med forsyninger til byen for første gang på nesten fire måneder. Med i kolonnen var norske Elizabeth Hoff, representant for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Damaskus.

– Folk samlet seg på markedsplassen. Du kunne se at mange var underernært, de sultet. De var tynne, trøtte, svært stresset. Det var ingen som smilte. Det er ikke hva man vanligvis ser når man kommer med en hjelpekolonne. Barna jeg snakket med, sa at de ikke hadde krefter til å leke, sier Hoff, som tirsdag var tilbake i Damaskus, til Reuters.

<p>HJELPEN ER KOMMET: Innbyggere i Madaya som sier de har fått regimets tillatelse til å forlate byen, er på vei bort etter at en hjelpekolonne ankom byen mandag.</p>

HJELPEN ER KOMMET: Innbyggere i Madaya som sier de har fått regimets tillatelse til å forlate byen, er på vei bort etter at en hjelpekolonne ankom byen mandag.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

Fra dør til dør

Hoff mener det er nødvendig å gå fra dør til dør i den beleirede byen for å finne fram til folk som sulter og trenger øyeblikkelig hjelp.

Innbyggere til VG: Folk spiser blader, katter og hunder

– Jeg er virkelig bekymret. Jeg har sendt en øyeblikkelig anmodning til myndighetene om at det må sendes flere forsyninger, sier Hoff til Reuters.

Minst 28 mennesker har ifølge Leger Uten Grenser allerede sultet i hjel i byen, som i et halvt år har vært beleiret av regimetro styrker.

Mandagens lastebilkolonne hadde med seg tonnevis av mat og medisinsk utstyr, samt varme tepper. Men ifølge Hoff trengs det også mobile sykehus og medisinske team til byen, og WHO har bedt regimet til president Bashar al-Assad om straks å åpne opp for slik hjelp.

Tirsdag formiddag ga befolkningen i byen beskjed om at all hjelpen som ankom mandag, var delt ut, ifølge nyhetsbyrået DPA.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Frivillige syrere

140 frivillige fra Syria Røde Halvmåne deltok i hjelpeoperasjonen, som også var rettet mot to byer som er beleiret av opprørere i Idlib-provinsen, Foua og Kfaraya.

Ifølge president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, skjedde operasjonene samtidig for å sikre hjelp til folk som på begge sider av konflikten. Han beskriver en ekstremt alvorlig situasjon.

– Rapportene kommer løpende inn, men det de fortalte oss i går og i natt, er at befolkningen i Madaya er sterkt underernært. Noen av dem som hadde det best, uttrykte glede over at det kom hjelp. Andre er så apatiske og syke at de ikke klarer å ytre seg. Andre igjen spør om hvorfor vi kommer så sent, sier Mollekleiv til NTB.

Han understreker at sist gang Madayas befolkning fikk hjelp, var i oktober.

– Da trodde vi at vi ville være tilbake neste uke, sier Mollekleiv.

– Nå kom de til en mørk by uten strøm, det vil si at de heller ikke har noen varme, sier Mollekleiv, som minner om at snøen har lavet ned i området den siste tiden.

<p>MANGE BARN: En syrisk gutt venter sammen med familien på å få reise fra Madaya.<br/></p>

MANGE BARN: En syrisk gutt venter sammen med familien på å få reise fra Madaya.

Foto: Omar Sanadiki, Reuters

– By uten liv

– Det er ingenting som kan sammenlignes med det vi så i Madaya. Det var ikke noe liv, sier Sajjad Malik, representant for FNs høykommissær for flyktninger i Damaskus.

Les også: «Et kjempedilemma å samarbeide med IS»

Folk i byen har fortalt at det har vært så lite mat i byen at en kilo ris kunne koste nesten 2.700 kroner. En familie solgte en motorsykkel for å få råd til 5 kilo ris, ifølge Malik.

– Vi ga bort alt vi hadde i bilene, sa Malik under en pressekonferanse i Genève tirsdag ifølge nyhetsbyrået AFP.

En syrisk lege sa tirsdag at han har en liste over personer som trenger «særskilt helsehjelp». Den inneholder 300-400 navn.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen forsøker sammen med FN å få evakuert 400 mennesker fra byen, hvorav mange er sterkt underernært.

– Det er en meget komplisert prosess. Vi forhandler med alle parter, sier ICRCs talsmann Pawel Krzysiek.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks