Hovedinnhold

FN: - Kjemiske våpen trolig brukt i Syria

FNs inspektører sier de har bevis som tilsier at en kjemisk substans har blitt brukt i Syria, og at flere hundretalls er drept.

Denne saken handler om:

Det melder nyhetsbyrået Associated Press.

- Det ser ut som en slags substans har blitt brukt som har drept hundrevis av mennesker, sier Lakhdar Brahimi, FNs spesialutsending til Syria, ifølge nyhetsbyrået.

- Ikke løse på avtrekkeren

Brahimi understreker også at et eventuelt militært angrep på Syria, som en reaksjon på bruken av kjemiske våpen, må godkjennes av FNs sikkerhetsråd.

- Slik jeg ser det, er folkeretten klar på dette punktet, sa Brahimi onsdag.

- Jeg er klar over at president Obama og hans regjering ikke er kjent for å være løse på avtrekkeren. Hva de vil bestemme seg for, vet jeg ikke, sa Brahimi, som er FN og Den arabiske ligas utsending til Syria.

Også Natos generalsekretær, danske Anders Fogh Rasmussen, sier onsdag at bevis tyder på at Assad-regimet har brukt kjemiske våpen i Syria.

- Bruk av slike våen er uakseptabelt og kan ikke forbigås i stillhet. De som står bak dette må holdes ansvarlige, sier Rasmussen ifølge  Reuters .

Ble beskutt

Inspektører fra FN fortsatte onsdag arbeidet i området utenfor Damaskus hvor det skal ha vært et gassangrep i forrige uke. På morgenen forlot inspektørene hotellet sitt i sentrum av byen i seks biler med FN-emblem.

VGTV: Hevder over tusen er drept av nervegass (NB! Sterke bilder)

Etter å ha tatt seg inn i et opprørskontrollert området gikk ferden til Ghouta, et av områdene som ble rammet av angrepet.

Arbeidet deres måtte tirsdag avbrytes på grunn av den vanskelige sikkerhetssituasjonen i området. En av inspektørenes biler er tidligere  blitt beskutt av snikskyttere .

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier onsdag ettermiddag at våpeninspektørene trenger mer tid på Syria.

- Inspektørene jobber veldig hardt under veldig, veldig farlige forhold. De trenger fire dager til å fullføre sine undersøkelser og analysere funnene de har gjort, sier han ifølge Reuters .

- Det er viktig å få alle fakta på bordet. Våpeninspektørene trenger tid til å gjøre jobben sin, sier Ki-moon.

Vil bruke «alle nødvendige midler»

Opposisjonelle i Syria mener over 1300 mennesker ble drept i et angrep med kjemiske våpen som regjeringsstyrkene sto bak.

USA og Storbritannia mener det ikke er noen tvil om at den syriske regjeringen er ansvarlig for det som skjedde, men myndighetene i landet avviser anklagen.

Onsdag ettermiddag vil utenriksministeren Espen Barth Eide (Ap)  orientere Stortingets utvidede utenriks - og forsvarskomité om situasjonen  i Syria.

Storbritannias statsminister David Cameron har bedt om en FN-fullmakt som tillater bruk av «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile i Syria.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks