Hovedinnhold

En halv million syrere er fullstendig isolert

** Dramatisk forverring på bakken de siste ukene
** Aleppo kan bli den neste beleirede byen

<p>BOMBET UT: Disse to barna kommer fra Aleppo. Ifølge Redd Barna ble skolen deres bombet. Organisasjonen gjenskapte en utbombet skole utenfor parlamentet i London i anledning giverlandskonferansen for Syria.</p>

BOMBET UT: Disse to barna kommer fra Aleppo. Ifølge Redd Barna ble skolen deres bombet. Organisasjonen gjenskapte en utbombet skole utenfor parlamentet i London i anledning giverlandskonferansen for Syria.

Foto: Justin Tallis, Afp
LONDON (VG) De siste ukene er flere nye områder i Syria blitt isolert og avskjært av de krigførende partene. FN når ikke inn med hjelp til mer enn 450 000 mennesker i minst 19 områder.

Denne saken handler om:

Mens statsminister Erna Solberg (H) og andre toppledere samler inn penger på London-konferansen for å lindre nøden, rapporterer FNs toppsjef for nødhjelp om ytterligere områder inne i Syria hvor det ikke er mulig å få inn hjelp.

Les også: Nærmer seg 50 milliarder kroner til Syria

Stephen O'Brien, som er visegeneralsekretær i FN for nødhjelp, sier til VG at 4,6 millioner syrere nå befinner seg i  områder som er helt eller delvis utilgjengelig for nødhjelp utenfra.

Flere under beleiring

– I løpet av de siste ukene har antallet områder som er beleiret og fullstendig avstengt, økt fra 15 til 19, sier han.

– Internasjonal humanitær lov brytes daglig. Det er en absolutt juridisk rettighet å få sikker tilgang. Daglig risikerer våre sjåfører sine liv ved å forsøke å forhandle seg gjennom sperringer og sjekkpunkter, meter for meter, for å komme inn med forsyninger. Det er en enorm frustrasjon, men vi slutter ikke å prøve, sier O'Brien til VGs medarbeider i London.

Frykter for Aleppo

Nå frykter verdenssamfunnet at Aleppo er i ferd med å bli beleiret av regjeringssyrker og ikransk-støttede Hizbolla-krigere.

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoğlu fortalte Erna Solberg at det står 10 000 flyktninger fra Aleppo-området på grensen mot Tyrkia, og ytterligere 30 000 kan være i ferd med å bryte opp fra byen.

ARRANGØRENE: FN-sjefen Ban Ki-moon hilser på Angela Merkel og Erna Solberg på Syria-konferansen i London torsdag.
ARRANGØRENE: FN-sjefen Ban Ki-moon hilser på Angela Merkel og Erna Solberg på Syria-konferansen i London torsdag. Foto: Dan Kitwood, Afp

 – Det er en vanskelig situasjon. Slik tyrkerne beskriver det har det vært en åpning fra Aleppo mot Tyrkia. Hvis denne nå blir stengt av Hizbollah og iransk finansiert milits, så betyr det at en veldig stor by står i fare for beleiring. Her må vi få på plass internasjonalt press mot flere land for å hindre dette, sier Erna Solberg til VG.

Krigsforbrytelser

FNs nødhjelpssjef nøler ikke med å kalle beleiringene for krigsforbrytelser og sier at de ansvarlige en dag må bli holdt til ansvar.

I januar kom hjelpesendinger inn til byen Medaya hvor 42 000 mennesker har vært isolert i fire måneder. Ifølge Leger uten grenser hadde minst 28 mennesker sultet ihjel.

Nå er Medaya igjen isolert, ifølge FN-sjefen.

Les også: 16-åring døde av sult foran øynene våre

Egeland: Paradoks

Jan Egeland, generalskretær i Flyktninghjelpen, kom torsdag til konferansen i London etter å ha deltatt i de resultatløse Geneve-forhandlingene som nå er satt på pause de neste ukene, i mangel på bevegelse fra partenes side.

PARADOKS: Jan Egeland har deltatt både i fredsforhandlingene i Syria, og på donorkonferansen i London.
PARADOKS: Jan Egeland har deltatt både i fredsforhandlingene i Syria, og på donorkonferansen i London. Foto: Terje Bringedal, VG

– Giverlandskonferansen har vært vellykket og viljen til å avhjelpe de enorme syriske behovene er tilbake etter to tapte år hvor pengene knapt har rukket til fundamental nødhjelp. Da er det er paradoks at livet er blitt enda vanskeligere for de som lever i skuddlinjen og inne i de beleirede områdene i Syria, sier Egeland til VG.

Han sier det er nedslående og frustrerende å ikke kunne yte mer hjelp inne i Syria:

– Bare en av ti anmodninger til partene om adgang til beleirede områder, blir imøtekommet. Ni av ti blir avslått, og 99 av 100 forsøk på å komme inn i disse områdene mislykket.

VG-kommentar: Verden rundt med åpen lommebok

Unnlot å alarmere

Den britiske avisen The Guardian skriver torsdag at FN får intern kritikk for at organisasjonen ikke slo alarm om forholdene inne i Medaya på et langt tidligere tidspunkt. 

De anonyme kritikerne i FN hevder at organisasjonen unnlot å slå alarm fordi hensynet til kontakten med lederskapet i Damaskus var viktigere enn å avverge en humanitær katastrofe.

Stephen O'Brien avviser denne kritikken overfor VG. 


– Dette beror på en misforståelse. FN står for total nøytralitet. Behovene er så enorme at vi må ha kontakt med alle partene, sier han.

PS: Bidragene på giverlandskonferansen ser ut til å ende på seks milliarder dollar til flyktningkrisen i Syria. Det tilsvarer noe over 50 milliarder kroner. Beløpet er i overkant av forventningene på forhånd, ifølge Erna Solberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks