Hovedinnhold

Eide: Opposisjonen representerer Syrias folk

- LEGITIM REPRESENTANT: Utenriksminister Espen Barth Eide sier at Norge anerkjenner Syrias opposisjon. Her fra pressekonferansen med generalmajor Robert Mood om FN-oppdraget i Syria tidligere i år. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
- LEGITIM REPRESENTANT: Utenriksminister Espen Barth Eide sier at Norge anerkjenner Syrias opposisjon. Her fra pressekonferansen med generalmajor Robert Mood om FN-oppdraget i Syria tidligere i år. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Den norske regjeringen anser den syriske opposisjonsgruppen Nasjonalkoalisjonen som den legitime representanten for det syriske folket.

Denne saken handler om:

Den humanitære krisen i Syria

  • Aktivister anslår at over 41.000 mennesker er drept siden borgerkrigen i landet brøt ut våren 2011. Omkring 30.000 av dem skal være sivile.
  • 2,5 millioner syrere trenger humanitær hjelp, og 1,2 millioner av dem er drevet på flukt innad i landet.
  • I dag er vel 475.000 syrere enten registrert eller venter på registrering som flyktninger i nabolandene – 139.000 i Jordan, 134.000 i Libanon, 130.000 i Tyrkia, 60.000 i Irak og 11.700 i Nord-Afrika.
  • I tillegg regner myndighetene i disse landene med at det er ytterligere flere hundre tusen syrere som ennå ikke har tatt initiativ til å bli registrert. Mange av disse vil trolig gjøre det etter hvert som deres oppsparte midler ikke lenger strekker til.
  • (Kilde: UNHCR, NTB, Redd Barna)

Det opplyste utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) søndag.

- Nasjonalkoalisjonen for de demokratiske og revolusjonære kreftene i Syria samler opposisjonen i kampen for et demokratisk styre, het det i en uttalelse fra utenriksministeren.

Han understreker at krigføringen i Syria har enorme konsekvenser for befolkningen i landet.

- Mellom 100 og 200 sivile drepes hver dag, og tallet på døde skal ha passert 40.000. Mange flere er såret, sier han.

EU splittet

EU-landene har vært splittet i synet på den syriske opposisjonen, og Frankrike har anerkjent nasjonalrådet som Syrias «framtidige regjering». Dette er en noe sterkere formulering enn den Norge nå har valgt.

Landene i EU klarte imidlertid å samle seg om en felles uttalelse om den syriske opposisjonen på et møte i slutten av november. Her ble Nasjonalkoalisjonen omtalt som «legitime representanter for det syriske folkets kamp».

Det var hard strid om ordvalget på møtet, og i motsetning til franskmennene ga Tyskland uttrykk for en mer forsiktig holdning. Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle sa den syriske opposisjonen må vise hva den står for.

- Overgrep på begge sider

Espen Barth Eide peker på at begge sider i den syriske borgerkrigen begår overgrep mot befolkningen og hjelpearbeidere.

- Det er avgjørende at Nasjonalkoalisjonen må vinne større oppslutning blant befolkningen. Regimets brutalitet og overgrep er ingen unnskyldning for andre. Vi oppfordrer Nasjonalkoalisjonen til å forplikte seg til at humanitært hjelpepersonell ikke blir mål i krigen og gis full adgang til å utføre sitt hjelpearbeid, sier utenriksministeren.

Hans statssekretær Torgeir Larsen skal onsdag delta på et møte i Marokko hvor situasjonen i Syria skal diskuteres med representanter for Nasjonalkoalisjonen. En lang rekke land deltar på møtet.

På møtet vil Larsen oppfordre Nasjonalkoalisjonen til å underskrive en erklæring hvor de lover å ikke angripe humanitære organisasjoner i Syria.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks