Hovedinnhold

Egeland: Hjelpesendinger når frem, tre døgn på overtid

HJELP PÅ VEI: En hjelpekolonnene venter onsdag på å få kjøre inn i den opprørskontrollerte byen Madaya i nærheten av Damaskus. Titalls mennesker har sultet i hjel under beleiringen av Madaya.
HJELP PÅ VEI: En hjelpekolonnene venter onsdag på å få kjøre inn i den opprørskontrollerte byen Madaya i nærheten av Damaskus. Titalls mennesker har sultet i hjel under beleiringen av Madaya. Foto: Omar Sanadiki, Reuters
Flere døgn forsinket har de første hjelpesendingene nå nådd beleirede områder inne i Syria.

Denne saken handler om:

Jan Egeland, som er FNs humanitære representant til krisen, sier at fem av 19 områder skal bli åpnet for å motta nødhjelp.

– Dette skulle ha skjedd søndag, men det har tatt tid å forhandle fram tilgang til krigens ofre. Men nå er omlag 100 lastebiler på vei til Madaya og andre beleirede områder, sier Egeland til VG.

Han sitter nå i Geneve, hvor han har ansvaret for å følge opp München-avtalen mellom landene i Syria-gruppen, som ble inngått natt til sist fredag.

Onsdag kveld ankom lastebilkolonnene med nødhjelp til 100.000 mennesker fem beleirede byer i Syria. 

– I dag har vi nådd fram til fem beleirede byer med umiddelbart behov for humanitær hjelp. Kolonnene fraktet med seg livsviktig hjelp, inkludert mat, medisin og medisinsk utstyr, vaksiner, vann og sanitetsutstyr til nesten 100.000 mennesker som trenger hjelp, sier FNs humanitære koordinator i Syria, Yacoub El Hillo ifølge NTB.

I lastebilene var det blant annet hvete og energirike matvarer. Et medisinsk team skal dessuten inn i al-Foua og Kefraya, opplyser en talsmann for Syrias Røde Halvmåne.

Regjeringens plikt å hjelpe

FNs sjefsmegler for Syria, Staffan de Mistura, oppholder seg i Damaskus, hvor han har lagt press på partene i konflikten til å oppfylle avtalen om humanitær tilgang.

– Det er den syriske regjeringens plikt å ville nå fram til hver eneste syrer, hvor enn de er, og tillate FN å levere humanitær hjelp, sa Mistura etter møtet med Syrias utenriksminister Walid al-Moualem i Damaskus tirsdag kveld.

NTB melder onsdag kveld at hjelpekolonnene har kjørt til Madaya, Zabadani og Mouadamiya al-Sham som er beleiret av regimet i nærheten av Damaskus. Samtidig skal forsyninger fraktes til landsbyene al-Foua og Kefraya, som opprørere beleirer i provinsen Idlib nordvest i Syria.

Les også: Midtøstens vakreste by er jevnet med jorden

Sulter ihjel

– Mennesker sulter ihjel, og mange har forblødd og dødd av sykdommer fordi de ikke har fått den hjelpen de har krav på, sier Egeland.

– Forhåpentligvis er dagens gjennombrudd begynnelsen på et nytt og bedre system hvor vi kan nå inn til alle de beleirede byene og områdene. Jeg har hatt intens kontakt med russere og amerikanere, og med alle andre som har innflytelse på partene på bakken i Syria. Det er nå håp om at vi får den tilgangen som vi har vært frarøvet så lenge, legger han til.

Forhandlingene med partene handler også om å kunne evakuere syke og skadde fra områdene under beleiring. De siste dagene er flere sykehus inne i kampområdene blitt bombet. 

Torsdag skal det holdes et møte i Genève der man skal se på hvordan man kan få på plass ytterligere humanitær bistand til beleirede områder, heter det i en FN-uttalelse. Det pekes på at møtet finner sted som del av en enighet som ble oppnådd i München i forrige uke om hjelpeforsyninger til mer enn 400.000 mennesker i 15 områder som er beleiret av regimet, opprørere og IS.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks