Hovedinnhold

Aya (2) mistet synet i rakettangrep - mamma og lillebror drept

(VG Nett) Da faren til to år gamle Aya kom hjem var kona og sønnen på åtte måneder drept.

Denne saken handler om:

DEN HUMANITÆRE SITUASJONEN I SYRIA

  • Rundt 1,5 millioner mennesker er hjemløse i Syria som følge av konflikten, ifølge hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne i Syria.
  • Mat og medisiner er delt ut til rundt 950.000 internt fordrevne, men den humanitære situasjonen for denne gruppen forverrer seg.
  • Minst 276.000 syrere har flyktet siden mars i fjor og mottar hjelp i Jordan, Libanon, Tyrkia og Irak. Halvparten av disse er barn eller ungdom.
  • Minst 200.000 mennesker flyktet fra kampene i Aleppo i løpet av helgen.
  • Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights er minst 20.000 mennesker drept i konflikten. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.
  • Kilder: UNHCR, Internal displacement monitoring centre (IDMC), Røde Halvmåne i Syria, OCHA, NTB

Familiens hjem i Aleppo i Syria hadde blitt truffet av en rakett.

Sammen med faren og søsteren befinner den syriske jenta seg på et sykehus i Tyrkia for sårede syriske flyktninger. Med en stor bandasje over øyet sitter hun på farens fang.

- Jeg kom hjem og så at huset hadde blitt truffet av en rakett. Kona mi og sønnen min var død. Datteren min mistet øyet sitt og den andre datteren min mistet fingrene sine, forteller faren, Abu Mustapha, til nyhetsbyrået AP.

Sønnen ble bare åtte måneder.

Familiens historie er en av mange. I storbyen Aleppo har over 200.000 syrere flyktet fra de blodige sammenstøtene mellom regimestyrker og opprørssoldater siden lørdag.

Kampene fortsetter

Mer enn 276.000 syrere har flyktet fra landet siden folkeopprøret i mars i fjor, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Flyktningene mottar hjelp i Tyrkia, Jordan, Libanon og Irak. Halvparten av disse er barn eller ungdom.

Syrias to største byer, Aleppo og Damaskus, var lenge et tilfluktsted for folk som søkte trygghet fra kampene i distriktet. Nå har ikke syrerne lenger noe sted å flykte i hjemlandet. 1,5 millioner syrere er internt fordrevne.

- Vi vet bare ikke hvor vi skal dra, sier en 18 år gammel kvinne i Damaskus, ifølge NTB.

PÅ FLUKT: Over 200.000 syrere har flyktet fra Syrias største by, Aleppo, siden lørdag. Foto: AP
PÅ FLUKT: Over 200.000 syrere har flyktet fra Syrias største by, Aleppo, siden lørdag. Foto: AP


De voldsomme sammenstøtene i Aleppo fortsetter, og regjeringsstyrkene skjøt også tirsdag raketter fra kamphelikoptre. Striden om Syrias kommersielle hovedstad blir betegnet som en avgjørende test for begge parter i den 16 måneder lange konflikten.

Får ikke hjelp utenfra

Få internasjonale hjelpeorganisasjoner har fått godkjennelse til å jobbe i landet. Leger uten grenser er en av flere organisasjoner som forsøker å hjelpe den syriske sivilbefolkningen, men får ikke lov av syriske myndigheter.

Lege Morten Rostrup i Leger uten grenser var selv i Libya under krigen i 2011. Han betegner situasjonen i Syria som verre.

- Vi frykter at mange ikke får adekvat behandling inne i Syria. Mange dør på grunn av manglende behandling, ved noen undergrunns helsesentre er dødeligheten oppe i 30 prosent blant pasientene. Jeg ser på situasjonen i Syria som verre enn den jeg opplevde i Libya. Situasjonen er mer uoversiktlig og det finnes ikke klare frontlinjer, sier Rostrup.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks