Hovedinnhold

Assad berømmer hæren for «heroisk» innsats

SKRYTER AV HÆREN: Syrias president Bashar al-Assad hilser på sin nye forsvarssjef, general Ali Abdullah Ayyoub. Bildet ble offentliggjort den 22. juli. Foto: Reuters
SKRYTER AV HÆREN: Syrias president Bashar al-Assad hilser på sin nye forsvarssjef, general Ali Abdullah Ayyoub. Bildet ble offentliggjort den 22. juli. Foto: Reuters
Syrias president Bashar al-Assad berømmer hæren for heltemot i kampen mot opprørerne i landet. Samtidig sliter opposisjonen med å bli enig om veien videre.

Denne saken handler om:

Syria står midt i et avgjørende slag om landets framtid, fastslår Bashar al-Assad i en tale. Talen er ifølge Syrias statlige nyhetsbyrå SANA gjengitt skriftlig i hærens nyhetsmagasin i anledning hærens dag onsdag.

- Skjebnen til vårt folk, vår nasjon, vårt fortid, nåtid og framtid, står på spill i denne kampen. Fienden er iblant oss i dag og bruker agenter til å destabilisere vårt land og sikkerheten til våre borgere, slik at våre økonomiske og vitenskapelige ressurser blir uttømt, hevder Assad, som ikke har vist seg offentlig på to uker.

Tiltro til hæren

Ifølge den syriske presidenten har hæren forsvart syriske verdier og vist besluttsomhet i sin innsats for å stanse «kriminelle terroristbander».

- Jeg har stor tiltro til dere, og vårt folk stoler på dere som forsvarere av en rettferdig sak, skriver Assad til hæren.

De væpnede opprørerne i Syria blir konsekvent omtalt som «terrorister» av Assads regime.

Mens Assad maner hæren til å stå samlet mot fienden, er den syriske opposisjonen fremdeles preget av splittelse.

Artikkelen fortsetter under bildet

BOMBET: Assads militære utførte flere bombetokt i byen Aleppo (bildet) og mange mistet livet i forrige uke. Foto: Ap
BOMBET: Assads militære utførte flere bombetokt i byen Aleppo (bildet) og mange mistet livet i forrige uke. Foto: Ap

En syrisk opposisjonsgruppe ledet av Haitham al-Maleh sier den vil danne en skyggeregjering i eksil. Al-Maleh leder Det syriske revolusjonsråd, en sammenslutning av 70 syriske aktivister i eksil. De sier eksilregjeringen skal kunne overta hvis president Assad og hans regime faller.

- Ute etter makt

Men verken Det syriske nasjonalrådet (SNC) eller Den frie syriske hær (FSA) støtter initiativet.

Politikerne som står bak initiativet, er bare ute etter å sikre seg maktposisjoner, mener oberst Rial al-Asaad i FSA, den største væpnede opprørsgruppen i Syria.

- De overkjører vår revolusjon og kjøpslår med våre martyrers blod. I virkeligheten er de bare ute etter å gjenreise Assads fallende regime ved å ta avgjørelser uten å henvende seg til folket som har spilt blod og tårer for å oppnå uavhengighet fra Assads kriminelle bande, sier Asaad.

Heller ikke leder Abdelbasset Sida i SNC, en paraplyorganisasjon for syriske opposisjonsgrupper, støtter initiativet. Alle opposisjonsgrupper må trekkes inn i samtalene om en overgangsregjering, mener Sida.

Artikkelen fortsetter under bildet

I OPPRØR: Syriske opprørsstyrker vifter med våpen i Salhin-distriktet i byen Aleppo i Syria. Foto: Afp
I OPPRØR: Syriske opprørsstyrker vifter med våpen i Salhin-distriktet i byen Aleppo i Syria. Foto: Afp

- Men hvis hver enkelt gruppe skulle gå ut alene og kunngjøre dannelsen av en ny regjering uten samtaler og sonderinger, ville vi endt opp med en rekke svake regjeringer som ikke representerte noen.

Kampene sprer seg

Samtidig raser kampene videre over hele landet. De siste ukene har syriske regjeringsstyrker vært i harde sammenstøt med opprørere i hovedstaden Damaskus og storbyen Aleppo.

Onsdag ble det meldt at kampene nærmer seg også kristne strøk av den syriske hovedstaden.

- Det brøt ut kamper i utkanten av Bab Tuma og Bab Sharqi onsdag morgen. De første opplysningene tyder på at én soldat er drept. Det har ikke vært kamper i disse områdene tidligere. Det er områder hvor opprørerne så langt ikke har hatt tilgang, sier leder Rami Abdulrahman i Syrian Observatory for Human Rights.

Bab Tuma og Bab Sharqi er to kristne strøk i gamlebyen i Damaskus. Før opprøret var de populære turistmål.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights er mer enn 20.000 mennesker drept i opprøret, som startet i mars i fjor.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks