Hovedinnhold

AP: Bilal (6) drept av syriske grensevakter

Moren: Jeg er sikker på at han er i himmelen

GRENSEN: Syriske grensevakter skal ha skutt og drept seks år gamle Bilal el-Lababidi mens han flyktet sammen med familien sin. Foto: Muhammad Hamed, AP / NTB Scanpix
GRENSEN: Syriske grensevakter skal ha skutt og drept seks år gamle Bilal el-Lababidi mens han flyktet sammen med familien sin. Foto: Muhammad Hamed, AP / NTB Scanpix
(VG Nett) På flukt fra grusomhetene som herjer hjemlandet Syria, nærmet Bilal og familien seg grensen til Jordan. Da åpnet grensevaktene ild og drepte den seks år gamle gutten.

Denne saken handler om:

Borgerkrigen i Syria

  • Opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad startet med demonstrasjoner i mars i fjor og var inspirert av folkeopprørene i Tunisia, Egypt, Libya og Jemen.
  • Regimet slo hardt ned på de fredelige demonstrasjonene. I kjølvannet fulgte et væpnet opprør.
  • Ifølge opposisjonen er minst 17.300 mennesker drept, hvorav 4.300 regjeringssoldater. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.
  • Spesialutsending Kofi Annan utarbeidet i mars en sekspunktsplan som både regimet og opprørerne sluttet seg til. Våpenhvile ble inngått, men er ikke blitt respektert.
  • Kilde: NTB

Familien el-Libabidi beveget seg sammen med en gruppe flyktninger over jorder i ly av nattemørket, på vei mot Syrias grense mot Jordan.

Overlevende fra flukten har fortalt til nyhetsbyrået AP at kulene suste rundt hodene deres mens de løp for livet. Seks år gamle Bilal el-Lababidi holdt moren i hånden mens han var på vei over jordene.

Skutt like før grensen

Da grensevaktene begynte å skyte, skal han ha sluppet morens hånd, og løpt avgårde. Like før han nådde grensen ble han truffet av en kule i nakken og døde.

Bilal, som ble drept i morgentimene fredag, var den første syreren som er skutt og drept av grensevakter, på vei mot nabolandet Jordan.

Det 17 måneder lange opprøret mot president Bashar Assad har ifølge opposisjonen krevd over 17.300 menneskeliv.

Seksåringen og hans foreldre var del av en større gruppe syrere som forsøkte å snike seg inn i Jordan like etter midnatt natt til fredag. Over 140.000 syrere skal ha søkt tilflukt i landet.

- Han er i himmelen

- Han er en martyr som nå er på et bedre sted. Jeg er sikker på at han er i himmelen, sier Bilals mor før guttens begravelse i den jordanske byen Ramtha fredag.

Saken fortsetter under bildet ...

DEMONSTRERER: Opprørere viser sin avsky mot presiden Bashar al-Assads regime i byen Idlib fredag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRERER: Opprørere viser sin avsky mot presiden Bashar al-Assads regime i byen Idlib fredag. Foto: Reuters / NTB Scanpix

Hun kom seg over grensen sammen med to yngre sønner, mens mannen hennes forsvant fra resten av familien og flyktet tilbake til Syria under skytingen.

- Kriminelle Bashar (Assad journ. anm.) er grunnen, sa hun mens hun tørket tårene, skriver nyhetsbyrået AP.

- Bashar dreper sitt folk og hele verden ser på uten å gjøre noe, sier hun videre.

Skudd splittet gruppen

Familien el-Lababidi, far, mor og tre sønner, flyktet fra hjembyen Daraa sør i Syria, hvor opprøret mot presidenten og hans regime startet for 17 måneder siden.

Byen er fortsatt en slagmark mellom opprørere og regimets styrker. Ifølge Bilals mor skal faren tidligere ha vært en av regimets soldater, men ønsket nå å flykte fra det krigsherjede landet.

Gruppen som familien flyktet sammen med beveget seg gjennom jordbruksområder mellom den syriske byen Tal Shihab, nær Daraa, og den jordanske grensebyen Turrah. De to byene ligger om kring 1,6 kilometer fra hverandre.

PRESIDENT: President Bashar al-Assads regime har tatt livet av tusenvis uskyldige syrere. Foto: AFP / NTB Scanpix
PRESIDENT: President Bashar al-Assads regime har tatt livet av tusenvis uskyldige syrere. Foto: AFP / NTB Scanpix

Flyktningene var om kring 50 meter fra å krysse grensen da veien de forsøkte å gjemme seg på ble opplyst av halvmånen på himmelen og lysene i nærheten av byen Turrah. Da åpnet de syriske grensevaktene ild, og flyktningene la på sprang.

- Pepret området med kuler

- De syriske troppene hadde gjemt seg bak trær, og kom frem og begynte å skyte, sier to medlemmer av opprørsgruppen «Den frie syriske hær» (FSA), som hjalp til å organisere flukten og snakket med flere av dem som kom seg over grensen.

Soldatene skal ifølge en jordansk grensevakt ha pepret området med kuler. De jordanske vaktene skal da ha skutt i luften for å skremme de syriske styrkene.

Om kring 700 syrere skal ha krysset grensen til Jordan fredag, uten å bli beskutt.

I november i fjor ble en kvinne skutt i foten på vei over, og i april ble en gruppe på 900 flyktninger beskutt, mange av dem skadet. Flere av de skadene ble arrestert og fraktet tilbake til Syria.

Bilal var det første som måtte bøte med livet på vei.

Kong Abdullah: Må åpne dørene for våre syriske brødre

Jordan har forsøkt å unngå å bli involvert i det som nå er en borgerkrig i Syria. Jordans informasjonsminister Sameeh Maaytah insisterte fredag på at skytingen og drapet på seks år gamle Bilal ikke ville dra landet inn i krisen.

PLIKT TIL Å HJELPE: Kong Abdullah av Jordan sier at landet må hjelpe sine syriske brødre. Foto: Frederick Florin, AFP / NTB Scanpix
PLIKT TIL Å HJELPE: Kong Abdullah av Jordan sier at landet må hjelpe sine syriske brødre. Foto: Frederick Florin, AFP / NTB Scanpix


- Denne hendelsen er et internt anliggende i Syria, sier han til AP.

Syria har vært en av Jordans viktigste handelspartnere av de arabiske landene, og landet er svært viktig for Jordans eksport til Tyrkia og Europa.

Søndag forrige uke sa Kong Abdullag i Jordan at sikkerheten langs den nordlige grensen har blitt skjerpet, men at syriske flyktninger som flykter fra vold vil få lov til å krysse grensen.

- Det er vår plikt å beskytte innbyggerne, men på samme tid må vi åpne dørene for våre syriske brødre. Jeg er veldig optimistisk og tror situasjonen beveger seg i riktig retning, sa kong Abdullah.

Frykter massakre i Aleppo

FNs menneskerettighetssjef Navi Pillay ba fredag innstendig begge parter om å beskytte sivile i byen Aleppo. I likhet med USA, som frykter regimet planlegger en massakre i Aleppo, er hun dypt bekymret for situasjonen.

- Alle parter, inkludert regjeringen og opposisjonsstyrker, må sikre at de gjør forskjell på sivile og militære mål, sier Pillay i en uttalelse fredag.

Saken fortsetter under bildet ...

DREPT: En død person svøpt i det syriske flagget bæres til graven etter å ha blitt drept i kampene i Aleppo fredag. Foto: Alberto Prieto, AP / NTB Scanpix
DREPT: En død person svøpt i det syriske flagget bæres til graven etter å ha blitt drept i kampene i Aleppo fredag. Foto: Alberto Prieto, AP / NTB Scanpix

I et forsøk på å rense områder i Syrias handelssentrum for opprørere bruker Assad kraftig artilleri, stridsvogner og husransakelser, opplyser hun.

- Alt dette, samt meldingene om at styrkene bygges opp rundt og i byen, er illevarslende for innbyggerne, sier Pillay.

Klar til kamp

De siste dagers kamper i Aleppo og angrepet mot hovedstaden Damaskus i forrige uke, viser at opprørerne i Den frie syriske hær (FSA) blir sterkere og bedre koordinerte mener norske Syria-eksperter. Det betyr også en forverring av borgerkrigen.

Både opprørerne og hæren venter i etterkant av kampene på et voldsomt oppgjør om Aleppo, som er et handelssentrum i Syria og landets største by. Det syriske regimet har varslet at opprørerne vil bli knust i en kraftig motoffensiv i helgen, et slag som i den regimetro avisa Al-Watan er døpt «alle kampers mor».

Opprørere forteller at de er klar til kamp.

- Vi vet at vi vil dø. Men vi vet også at vi vil redde Syria fra tyrannen, sier en opprørssoldat i Aleppo til DPA.

For å bane vei for det kommende bakkeangrepet skal kamphelikoptre ifølge aktivister ha åpnet ild mot flere bydeler fredag. Det er også meldt om harde sammenstøt i bydelen Jamiliya, som grenser til Aleppos gamleby.

Ifølge en kilde i de syriske sikkerhetsstyrkene var utplasseringen av bakkemannskaper, artilleri og stridsvogner nær fullført fredag ettermiddag.

- Men opprørerne har tatt oppstilling i trange gater, og det vil gjøre kampene vanskelige, sa kilden i nyhetsbyrået AFP.

VG Nett / NTB

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks