Hovedinnhold

WHO advarer mot falsk svineinfluensa-trygghet

TESTER: Stadig blir nye mennesker testet for svineinfluensa. Foto: EPA
TESTER: Stadig blir nye mennesker testet for svineinfluensa. Foto: EPA
(VG Nett) Sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det verste kanskje ikke er over. Samtidig har norske myndigheter opphevet rådet mot å reise til Mexico.

Denne saken handler om:

WHO advarer mot en falsk trygghet de mener er i ferd med å spre seg etter at utbruddene av H1N1-viruset, eller svineinfluensa som det populært blir kalt, så langt har vært mildere enn hva man først fryktet.

- Det verste er kanskje ikke over, sier direktør for organisasjonen, Margaret Chan, ifølge Reuters.

LES OGSÅ: Dette må du vite om svineinfluensa

Usikkerhet

Hun mener det fremdeles er stor usikkerhet knyttet opp mot viruset som hadde sitt utspring i Mexico forrige måned. Likevel ønsker ikke Chan å si når WHO eventuelt vil øke pandeminivået fra nivå 5, slik det er nå, til det øverste niåvet, nivå 6.

Trinn fem betyr at smitten overføres mellom mennesker i minst to land, samt at det er sterke signaler om en truende pandemi. Trinn seks betyr at viruset spres til andre land i forskjellige områder og at en global pandemi er på vei.

- Dette er et virus som er så lunefult at det kan snike seg i smug inn i landet uten at man innser det, sier Chan.

LES ALT OM SVINEINFLUENSA HER

Vaksine-krangel

Fredag melder Sky News at Storbritannia har bestilt 90 millioner doser av vaksine mot svineinfluensaen. Også Norge har bestilt denne vaksinen, melder Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding fredag kveld.

«Helse- og omsorgsdepartementet vil inngå en avtale med legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK) om innkjøp av prepandemivaksine mot ny Influensa A (H1N1) og bestiller 4,7 millioner doser prepandemivaksine.» heter det i pressemeldingen.

ADVARER: WHO-leder Margaret Chan advarer mot at svineinfluensaen kan komme sterkere tilbake. Foto: AP
ADVARER: WHO-leder Margaret Chan advarer mot at svineinfluensaen kan komme sterkere tilbake. Foto: AP

Det skjer samtidig som WHO arrangerer et to dager langt møte der ulike stater diskuterer hvordan man skal forberede seg på en eventuell full pandemi.

Et betent spørsmål på møtet er deling av viruset i bytte mot vaksiner som blir avledet fra dem. Da frykten for fugleinfluensaen var på sitt sterkeste nektet Indonesia å dele H5N1-viruset uten garantier for at også fattige land ville få tilgang til vaksinen som ble produsert, og det til en rimelig pris.

Forhandlingene rundt hvordan man skal løse dette spørsmålet startet så langt tilbake som i november 2007, men har nå skutt fart igjen.

NETTMØTE: Helsedirektoratet svarte VG Netts lesere

Norge trekker reiseråd

Ifølge de nyeste tallene fra WHO har nå 7.520 mennesker blitt smittet i totalt 34 land. Norge fikk sine første tilfeller forrige helg. Begge disse var smittet i utlandet.

I Mexico, der viruset først ble oppdaget, er det offisielle dødstallet 60. Samtidig blir det fredag kveld meldt at en 33-åring i Texas er det femte offeret i USA. I tillegg er én person død i Canada og én i Costa Rica.

I dag sendte det norske Utenriksdepartementet ut en pressemelding der de opplyser at norske myndigheter nå har opphevet rådet om å ikke reise til Mexico.

I New York er tre skoler stengt av frykt for et utbrudd av det nye H1N1-viruset.

- De tre skolene er stengt som følge av uvanlig mange tilfeller av sykdom med influensalignende symptomer, sier New Yorks ordfører Michael Bloomberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks