Hovedinnhold

Hurtigtester H1N1-vaksine

UTVIKLER: Forskere jobber med å fremstille vaksinen mot svineinfluensaviruset H1N1 - men rekker ikke å teste den ordentlig før den sendes ut. Foto: Reuters Foto:
UTVIKLER: Forskere jobber med å fremstille vaksinen mot svineinfluensaviruset H1N1 - men rekker ikke å teste den ordentlig før den sendes ut. Foto: Reuters Foto:
Europeiske land hurtigtester den nye H1N1-vaksinen. Noen frykter prosessen går for fort og ikke vil vise om vaksinen er trygg å bruke og hvordan den skal doseres.

Denne saken handler om:

EUs legemiddeltilsyn, European Medicines Agency (EMEA), har akselerert prosessen med å godkjenne svineinfluensavaksinen. Flere europeiske land, blant annet Storbritannia, Hellas, Frankrike og Sverige, sier de vil ta i bruk vaksinen i det øyeblikk den får grønt lys.

En godkjent vaksine kan dermed være i bruk innen få uker.

Norske helsemyndigheter opplyste fredag at de håper å kunne starte vaksinering i månedsskiftet september/oktober.

- Unødvendig

Influensavaksiner har vært i bruk i 40 år. Mange eksperter mener derfor omfattende testing er unødvendig ettersom den nye vaksinen kun vil inneholde en ny ingrediens: H1N1-viruset.

LES OGSÅ:Influensasyk Vilde kan ikke reise hjem til mamma

- Konsekvensene ved ikke å ha klar en vaksine dersom viruset blir farligere, er veldig alvorlige. Dersom myndighetene brukte den tiden det tar å bli sikre på at det ikke er noen bivirkninger, vil ironisk nok arbeidet med å redde noen få liv kunne koste mange liv, sier Leonard Marcus ved Harvard-universitetet.

Bivirkninger

Forskerne vil ikke kunne vite sikkert om vaksinen kan forårsake sjeldne bivirkninger hos noen før flere millioner mennesker har fått den. Og stilt overfor faren for et omfattende utbrudd av svineinfluensa mener mange av dem at sjansen er verdt å ta.

Det er usannsynlig at vaksinen kan skade noen, men før den er testet mange nok ganger, vet man det ikke sikkert.

- Alle gjør sitt beste i en situasjon som langt fra er ideell, sier Martin Harvey-Allchurch i EMEA.

LES OGSÅ:Dette bør du vite om svineinfluensa

- Med influensasesongen på vei trenger vi å sørge for at vaksinen blir tilgjengelig.

Antistoffer

Influensavaksiner blir vanligvis testet i flere uker eller måneder før de godkjennes i Europa.

Vaksinen må sørge for at immunsystemet produserer nok antistoffer til å bekjempe en infeksjon.

Problemet med hurtigtesting er at det uten de nødvendige prøvene kan være vanskelig å beregne doseringen av vaksinen. Dermed kan europeere som vaksineres, få for svake doser.

TETT PÅ NETT:Folkehelseinstituttet svarte om svineinfluensa

Mer forsiktig

Amerikanske helsemyndigheter har valgt en mer forsiktig fremgangsmåte. I uken som gikk, ba styresmaktene om at flere hundre tusen frivillige skal melde seg slik at de kan begynne testingen av vaksinen i august.

- Jeg kan ikke se noen mulig unnskyldning for ikke å teste hvor sikker vaksinen er før den gis til noen, sier George Annas ved Boston-universitetet.

LES OGSÅ:- Vi er mest bekymret for å smitte familien

Keiji Fukuda i Verdens helseorganisasjon WHO kritiserer ikke hurtigtestingen i Europa, men advarer om at det kan være farlig å hoppe over testing av nye vaksiner.

- En av tingene vi ikke kan gå på akkord med, er vaksinenes sikkerhet. Det er visse områder der man kanskje kan gjøre innsparinger, men også områder der man ganske enkelt ikke kan gjøre det, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks