Hovedinnhold

WikiLeaks-gründer beskyldes for voldtekt

Assange avviser påstandene i e-post

OMSVERMET: Journalisten Julian Assange står bak nettstedet WikiLeaks. Foto: AP
OMSVERMET: Journalisten Julian Assange står bak nettstedet WikiLeaks. Foto: AP
(VG Nett) Svensk politi har siktet den omstridte kjendisjournalisten Julian Assange for voldtekt.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Selvsagt er ikke anklagene om voldtekt sanne, skrev Assange i en e-post til den svenske avisen Aftonbladet kl. 10 lørdag.

I en annen e-post til dn.se skriver han:

- Hvorfor disse anklagelsene kommer akkurat på dette tidspunktet er et interessant spørsmål. Jeg er ikke kontaktet av politiet.

WikiLeaks frontfigur er blitt verdenskjent etter en rekke høyprofilerte lekkasjer hvor opphavsmannen beskyttes. WikiLeaks publiserte blant annet videoen som viser hvordan amerikanske soldater kaldblodig skjøt ned sivile under Irak-krigen.

I forrige måned la nettstedet ut 90.000 hemmeligstemplede dokumenter fra krigen i Afghanistan. På grunn av de kompromissløse lekkasjene har australske Assange følt seg forfulgt og truet i lang tid. Han oppholder seg aldri på samme sted over lengre tid.

Ville ikke anmelde

Klokken 05 lørdag morgen meldte Expressen som første medium at WikiLeaks-gründeren er siktet for to voldtekter av Stockholm-politiet. Ifølge avisen skal to kvinner ha oppsøkt politiet fredag «for å rådføre seg» om sine opplevelser med Assange.

De ønsket ikke selv å anmelde forholdet, angivelig i frykt for Assange, men den svenske påtalemyndigheten har valgt å ta ut siktelse på eget initiativ.

- Jeg kan bekrefte at han er siktet. Men siden det er en delikat sak, kan jeg ikke kommentere etterforskningen utover det, sier jourhavende jurist ved Stockholms-politiet Johan Kjellsonn til SvD.se.

Svensk politi jakter nå på journalisten, som er internt etterlyst for voldtekt. Det er ikke kjent hvor han befinner seg, men han skal ha forlatt Sverige onsdag.

- Skitne triks

Klokken 09.15 lørdag gikk WikiLeaks ut via sin Twitter-konto, og advarte mot å tro på påstandene i den svenske avisen. I to forskjellige meldinger antyder nettstedet at anklagende er falske, og et forsøk på å sverte deres frontfigur.

Faksimile: Skjermdump fra Twitter.
Faksimile: Skjermdump fra Twitter.

- Vi ble advart mot skitne triks. Nå har vi fått det første, skriver WikiLeaks.

Meldingen inneholder også en link til den svenske artikkelen. Tre minutter senere publiserte WikiLeaks følgende melding:

- Expressen er en tabloid. Ingen her har blitt kontaktet av svensk politi. Som alle skjønner kommer dette til å virke svært forstyrrende.

VG Nett har forsøkt å komme i kontakt med nettstedet, både via telefon og e-post, foreløpig uten å få svar.

Ifølge Expressen skal Assange ha truffet den ene kvinnen natt til søndag i forrige uke i en leilighet på Södermalm i Stockholm. Den andre kvinnen skal han ha møtt i Enköping tirsdag morgen.

De to kvinnene er henholdsvis 20 og 30 år, og kjenner hverandre.

- Han traff dem gjennom sine oppdrag, sier en kilde til den svenske avisen.

Advart av USA

WikiLeaks har skaffet seg mektige fiender siden de ikke har tatt hensyn til kravene om å la være å publisere informasjonen de besitter. Blant annet har det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon flere ganger advart nettstedet.

Assange har tatt en mengde forholdsregler for å sikre eget liv. Han bytter hele tiden oppholdssted, og opplyser ikke hvor han vil reise de nærmeste dagene. Han har heller ingen fast mobiltelefon. I perioder beskyttes han av livvakter.

Australieren er den eneste som profilerer nettstedet offentlig, og hans spesielle rolle gjør at konspirasjonsteoriene vil florere på nettet de nærmeste dagene. Så langt har selv mektige amerikanske etterretningsorganisasjoner vært maktesløse overfor virksomheten til WikiLeaks.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks