Hovedinnhold

Voldsforsker om Instagram-bråket: Veldig sterkt raseri

** SISTE: 150 samlet seg på torg
**Blir revet med og mister hemninger
**Frykter nye opptøyer

(VG Nett) Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener det er noe unordisk ved de voldsomme opptøyene i Gøteborg.

Denne saken handler om:

Bråket i den svenske byen begynte tirsdag, da over 200 jenter skal ha blitt trakassert og kalt horer, med navn og bilde på Instagram. En mobb samlet seg i sentrum av byen, og rettet sinnet mot en 17 år gammel jente som de mente sto bak Instagram-kontoen.

Selv nekter hun for å ha hatt noe med saken å gjøre.

Onsdag er det varslet mer bråk, og to videregående skoler i Gøteborg har måttet stenge. Den svenske avisen Aftonbladet forteller i 12.30-tiden at 150 ungdommer har samlet seg på torget i byen, og at et titalls politifolk har gått rundt og bedt dem om å gå hjem. En person skal ha kastet raketter mot politiet, og flere politifolk kom til.

- Akkurat nå er det rolig, men det føles som om alle venter på at noe skal skje, sier Aftonbladets reporter på stedet.

Politiet sa tidligere i dag at de har støvsugd stasjonene sine for tilgjengelig personale.

- Jeg skulle ønske vi klarte å samle 150 personer like lett som en Facebook gruppe, sier talsmann i politiet, Stefan Gustafsson, til Gøteborg-Posten.

- Unordisk

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk på Politihøgskolen reagerer på sinnet som ungdommene viser.

- Det er en litt unordisk måte å reagere på, vi tenker ofte ikke så sterkt på hevn og raseri. Utfra det jeg kunne observere, så var det et veldig sterkt raseri, sier Bjørnebekk til VG Nett.

En video fra den svenske byen viser en mobb som angriper en jente. Hun blir slengt i bakken og sparket av flere ungdommer. De skal også ha kastet stein og snøballer på politiet.

- Dette minner mer om opptøyene i England, Frankrike og Hellas, hvor man ser en sjanger av opptøyer som vi vanligvis ikke har hos oss.

Hun tror noe av årsaken kan være de sosiale mediene, som lar ungdommene mobilisere fortere og i større grad enn før.

- Det er uvanlig å klare å mobilisere så mange på grunnlag av hevntanke, slik som her, og at dette raseriet slår ut så åpent som det har gjort her.

- Blir revet med

27 personer er pågrepet hittil, og over 500 ungdommer møtte opp i går. Bjørnebekk mener det ofte er noen sentrale personer som får med seg flere.

VGTV: Se opptøyene her 

- Hemningene man vanligvis har blir borte, og en blir revet med. Når en gruppe blir på 500 personer, så går de fra å være enkeltindivider til å bli en mobb, sier hun.

Hun sier hun ikke vet hvem som er med i akkurat disse opptøyene, men at det ofte kan være personer med voldsproblemer som tar en lederrolle.

- Det kan også være personer med antisosiale problemer og personer som har veldig lite hemninger og som er fascinert av å bruke vold, og her finner de en begrunnelse for å gjøre det, mener hun.

Hun sammenligner situasjonen med opptøyene i Oslo i begynnelsen av 2009. Den begynte med protester mot krigføringen i Gaza, men endte i voldsomme sammenstøt mellom ungdommer.

- Der så en at dette var ungdommer som kanskje hadde problemer i utgangspunktet, og som også er fascinert av den type oppløp. Så får de bruke raseriet sitt i en sammenheng de mener er legitim, så kommer situasjonen ut av kontroll.

Ebba hengt ut

Blant dem ble hengt ut på den populære bildedeletjenesten tirsdag, var 16 år gamle Ebba.

- Det føles ikke bra. Det sto at jeg var en «tjukk hore» og at jeg ligger med alle. Min søster viste det til meg og flere venner tok kontakt, sa hun til Aftonbladet tirsdag.

Emanuel Karsten, ekspert på sosiale medier, sier til Aftonbladet at Instagram-kontoen det var snakk om forsvant natt til onsdag.

- Men jeg vet ikke om det er personen selv eller Instagram som har fjernet den, sier han.

Allerede onsdag skal det ha dukket opp flere lignende kontoer på nettstedet.

- Uvanlig

Thomas Wold, stipendiat ved psykologisk institutt på NTNU, jobber spesielt med sosiale medier, og sier han ikke vet hvorfor opptøyene startet, men at dette er en relativt vanlig form for mobbing.

- Å bruke ord som «hore» eller seksuelt sladder ser vi på sosiale medier. Her er ydmykelsen mye av poenget, og den blir så mye sterkere når dette blir spredt. Denne type mobbing kan få mye større effekt når den blir spredt gjennom media, sier han.

Han sier det er uvanlig at slike protester tar steget ut på gatene, bort fra de sosiale mediene.

- De som tar til motmæle holder seg stort sett til sosiale medier, og det er uvanlig at det får slike konsekvenser som disse opptøyene.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks