Hovedinnhold

Vilks' Muhammed-tegning publiseres i flere aviser

TRUSLER: Den svenske tegneren Lars Vilks har fått flere trusler etter at han i 2007 publiserte tegninger av Muhammed som hund. Nå er flere pågrepet, mistenkt for å planlegge drap på Vilks. Foto: Scanpix
TRUSLER: Den svenske tegneren Lars Vilks har fått flere trusler etter at han i 2007 publiserte tegninger av Muhammed som hund. Nå er flere pågrepet, mistenkt for å planlegge drap på Vilks. Foto: Scanpix
(VG Nett) Dagen etter meldingene om at flere personer er pågrepet, mistenkt for å planlegge drap på svenske Lars Vilks, har flere svenske aviser publisert hans omstridte tegning av Muhammed.

Denne saken handler om:

Vilks laget i 2007 en tegning av profeten Muhammed som hund, og har siden levd med drapstrusler hengende over seg.

Onsdag trykket både Expressen, Dagens Nyheter og Sydsvenskan tegningen.

Det var avisen Nerikes Allehanda som i 2007 først publiserte Lars Vilks bilder. Publiseringen førte til at al-Qaida satte en pris på hodet til Vilks og avisen sjefsredaktør.

I dag publiserer Nerikes Allehanda ikke tegningen.

- Ærlig talt, så tenkte jeg ikke på det i det hele tatt da vi jobbet med tekstene om pågripelsene i Irland. Og det er fordi jeg ikke ser på det som relevant å publisere bildet, sier avisens sjefredaktør Ulf Johansson.

Det kom frem i går at syv personer har blitt pågrepet, mistenkt for drapstrusler mot Lars Vilks.

LES OGSÅ:«Jihad Jane» siktet for drapstrusler mot svensk Muhammed-tegner

- Expressen publiserer tegningen som et standpunkt for ytringsfriheten. Også det som er kontroversielt må jo kunne offentliggjøres, skriver Expressens sjefredaktør Thomas Mattson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIKTET: Den amerikanske kvinnen Colleen R. LaRose, kjent som «Jihad Jane» er siktet for drapstrusler mot Lars Vilks. Foto: AFP
SIKTET: Den amerikanske kvinnen Colleen R. LaRose, kjent som «Jihad Jane» er siktet for drapstrusler mot Lars Vilks. Foto: AFP

«Trussel mot alle»

«En trussel mot ham (Lars Vilks) er i forlengelsen en trussel mot alle svensker», skriver Dagens Nyheter på lederplass.

«Når en svensk kunstner trues på livet på grunn av noen tegninger, er det en trussel mot oss alle», skriver Expressen på lederplass.

Thomas Mattsson skriver i Expressens blogg at han informerte det med svenske utenriksdepartementet og sikkerhetspolitiet om at de ville trykke tegningene.

Mattsson sier til VG Nett det er to grunner til at avisen i dag publiserer tegningen til Lars Vilks.

- Tegningen har en stor nyhetsverdi i dag på grunn av arrestasjonene i går. Vi ville publisere tegningen så våre lesere kan se hva denne debatten og arrestasjonene dreier seg om. Så de kan vite på hvilken bakgrunn al-Qaida har satt en pris på hodet til Vilks, sier Mattsson.

- Prinsipielt

Expressen publiserte ikke tegningen i 2007. Da satt ikke Thomas Mattsson i sjefsstolen.

Det foregår også en stor ytringsfrihetsdebatt i Sverige, og Mattsson sier det er viktig for avisen å støtte opp om Vilks på samme måte som de har støttet opp om Salman Rushdie, Taslima Nasrin og Roberto Saviano.

- Dette handler om ytringsfriheten prinsipielt, sier han.

Tegningene ble også vist i SVT sitt program Kulturnyheterna tirsdag, skriver NTB.

Aftonbladet, som publiserte bildene i 2007, valgte ikke å trykke bildet på nytt onsdag.

Avisens sjefredaktør Jan Helin skriver at bildet i seg selv ikke har noen nyhetsverdi i dag, men at det hadde det i 2007. Han skriver at å publisere bildet i dag bare vil «øke graden av konflikt og provokasjon i en situasjon som trenger opplysning, diskusjon og eventuelt en tiltalte for planlegging av drap».

Journalistisk vurdering

Også Sydsvenska Dagbladet valgte onsdag å publisere tegnigen til Vilks, noe avisen også har gjort tidligere i forbindelse med trusler mot tegneren. Tidligere har avisen også publisert den meget omstridte karikaturen til den danske tegneren Kurt Westergaard.

- Dette er en normal journalistisk vurdering. Tegningen er relevant i forhold til saken, og vi mener at våre lesere må få se den slik at de kan danne seg et bilde om hva dette dreier seg om, sier sjefredaktør Daniel Sandström i Sydsvenska Dagbladet til VG Nett.

Sjefredaktøren har onsdag morgen blitt nedringt av journalister som ønsker å vite hvorfor Sydsvenska Dagbladet har publisert tegningen.

- Dere er den femte redaksjonen som ringer. Jeg mener det er mer interessant å ringe til de redaksjonene som ikke har valgt å publisere tegningen og spørre hvorfor de ikke har gjort det, sier Sandstrøm.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks