Hovedinnhold

- Vil bli endringer i det svenske politiske landskapet

Men Skarsbø Moen tror ikke Sverigedemokraterna vil få mye innflytelse

(VG Nett) Mona Sahlin og svenske Socialdemokraterna går mot sitt dårligste valg siden 1914. VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen tror det vil føre til flere endringer i svensk politikk etter valget.

Denne saken handler om:

Når stemmene fra over 5000 av totalt 5668 valgdistrikt er talt opp i Sverige søndag kveld, viser tallene at den borgerlige alliansen leder, ifølge svenske Aftonbladet.

Målingene viser imidlertid at de ikke har fått nok stemmer til å styre Sverige uten støtte fra andre, ifølge NTB. Ifølge de foreløpige målingene får de borgerlige 172 mandater i riksdagen, de rødgrønne får 157 og Sverigedemokraterna får 20, slik at det innvandringskritiske partiet kan havne på vippen.

Det vil si at statsminister Fredrik Reinfeldt, som leder en koalisjon med sitt eget parti Moderaterna, Centerpartiet, Kristendemokraterna og Folkpartiet, ser ut til å få fire nye år i regjering.

Det overrasker ikke VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen.

- Dette bekrefter jo det vi har sett de siste dagene; selv om de rødgrønne har tatt innpå, så har de ikke tatt nok innpå, sier hun til VG Nett.

LES OGSÅ:Politiet tok knivmann ved Reinfeldt

Skarsbø Moen har fulgt det svenske valget tett, og har blant annet besøkt Sverige i valginnspurten. Hun mener mye av grunnen til at den borgerlige alliansen ser ut til å ta ledelsen, er at det rødgrønne alternativet ikke har klart å tolke dagens svenske middelklasse.

- De har ikke klart å finne en politikk som er tilpasset dem. I tillegg har de alliert seg med Vänsterpartiet, hvor det er flere personer som har en kommnunistisk fortid, i tillegg til at partiet ikke har klart å fornye seg. Undersøkelser viser at blant de som kunne tenke seg å gå fra alliansen til de rødgrønne, svarer 60 prosent av dem at de ikke kunne tenke seg å stemme på Vänstrepartiet, sier Skarsbø Moen.

VGTV DIREKTE:Se Aftonbladets sending fra valget!

IKKE OVERRASKET: VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen er ikke overrasket over at de borgerlige ser ut til å vinne det svenske valget, ifølge de første valgdagsmålingene. Foto: Jan Petter Lynau, VG
IKKE OVERRASKET: VGs debattredaktør Elisabeth Skarsbø Moen er ikke overrasket over at de borgerlige ser ut til å vinne det svenske valget, ifølge de første valgdagsmålingene. Foto: Jan Petter Lynau, VG

Hun mener Socialdemokraterna nok har klart å dra noen stemmer de siste dagene, ved å fokusere på sosialsaker, som mange er opptatt av, men at de burde begynt med det tidligere.

Samtidig tror hun at valgresultatet delvis kan forklares med at det svenske samfunnet er i endring.

- Svenskene ser seg selv på en litt ny måte. Middelklassen har fått mer penger under denne regjeringen og er derfor mer fokusert på å bestemme selv, og de vil ha individuelle løsninger.

- Føler seg presset
Det faktum at innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna ser ut til å komme over sperregrensen, som er på 4 prosent, er kanskje valgets største overraskelse. Skarsbø Moen sier flere unge menn under 30 har hoppet over til dem fra Socialdemokraterna.

- Noen av de unge og ufaglærte føler seg nok mer presset i forhold til at det er stor arbeidsledighet, og «utlendingene stjeler jobbene våre»-retorikken har fungert på dem.

LES OGSÅ:- Derfor sliter venstresiden i Sverige

Hun tviler imidlertid på at det kommer til å få så mye å si dersom Sverigedemokraterna kommer inn i Riksdagen.

Saken fortsetter under bildet

FEIRET: Sverigemokraterna feiret på valgdagen da de fikk de første valgdagsmålingene som sier at er over sperregrensen. Foto: Ap
FEIRET: Sverigemokraterna feiret på valgdagen da de fikk de første valgdagsmålingene som sier at er over sperregrensen. Foto: Ap

- Svenskene er såpass skikkelige at de ikke liker at dette partiet kommer opp, og jeg kan nesten si med sikkerhet at man vil finne løsninger på tvers av blokkene. Alliansen vil nok heller hente litt fra de rødgrønne slik at Sverigedemorkraterna ikke vil få noen innflytelse.

LES OGSÅ:Forhatt parti kan skrive historie

Hun tror de borgerlige mest sannsynlig vil vende seg til Mijøpartiet for å få støtte, og mener det som er mest spennende med dette valget, er det som kommer til å skje etterpå.

LES OGSÅ: Solberg:- Moderaterna har skapt troverdighet

- Hvordan alliansen skal føre politikken sin videre for eksempel. De har tatt retorikken til Sosialdemokraterna og har sagt at det er de som står for arbeidslinja, og de bruker den retorikken veldig heftig. Men samtidig har forskjellene blitt større i Sverige under den borgerlige regjeringen, og hvis den fortsetter å vokse og sysselsettingen ikke øker, vil det gi grobunn for at de rødgrønne kan vokse igjen.

Hun mener det også blir spennende å se hva de rødgrønne kommer til å gjøre fremover; selv om Socialdemokraterna sannsynligvis har fått flest stemmer med 30,8 prosent av stemmene, ser årets valg ut til å bl det dårligste for partiet siden 1914.

- Spørsmålet er da hva som vil skje med Vänsterpartiet, om det vil måtte bli endringer der, og hva som vil skje med Mona Sahlin og om hun vil måtte gå av. Samtidig så har de ingen til å ta over for henne. Uansett vil det nok bli en del endringer i det svenske politiske landskapet, sier Skarsbø Moen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks