Hovedinnhold

«Sveriges Fritzl» skal ha hatt «generalprøve» i Norge

Slik opererte bunker-legen

<p>I RETTEN: Den svenske legen  (til venstre) sammen med advokaten sin Mari Schaub i retten.</p>

I RETTEN: Den svenske legen  (til venstre) sammen med advokaten sin Mari Schaub i retten.

Foto: REUTERS/Ingela Landstrom/TT News Agency
I tiden før 38-åringen ble kjent over hele verden som Sveriges svar på Josef Fritzl, skal han ha gjennomført en «generalprøve» i Norge.

Denne saken handler om:

Denne uken ble den svenske legen dømt til ti års fengsel for kidnapping, skriver Aftonbladet.

I september i fjor møtte han en svensk kvinne på nettet, ga henne champagne og jordbær overtrukket med sjokolade. Det kvinnen ikke visste, var at legen hadde hatt sovemiddel i jordbærene, og da hun ble søvnig, kidnappet han henne og stengte henne inne i en bunker.

Før han kidnappet den svenske kvinnen, reiste han til både Oslo og København for å planlegge det han skulle gjøre, ifølge en omfattende dom fra Stockholm tingrett.

I København konkluderte han med at det var feil situasjon og feil kvinne, men i Norge skal han ha kommet så langt som til å gi en kvinne jordbær, før han avbrøt operasjonen.

Bakgrunn: Lege tiltalt for å ha holdt kvinne innesperret i bunker

Dommen kaller det en «generalprøve» på det som senere skulle skje.

– Skulle bortføre person i Oslo

– Det som er kjent er at han har reist til Norge og Oslo med samme formål, at han skulle forsøke å bortføre en person i Oslo. Det var en person han hadde hatt kontakt med, sier Peter Claeson, aktor i saken, til VG.

Han sier de har begynt en etterforskning av saken i Sverige, men at den foreløpig ikke har kommet så langt.

– Vet dere hvem personen han var i kontakt med i Norge var?

– Vi tror at vi vet hvem det er.

– Har dere vært i kontakt med henne?

– Det vil jeg ikke svare på.

Han bekrefter at de har vært i kontakt med norsk politi, og sier at det kan ta tid før den pågående etterforskningen er avsluttet.

– Mannen er dømt, hvorfor etterforsker dere dette nå?

– Det vil jeg ikke gå inn på.

Norsk politi bekrefter at de er kjent med saken.

– Vi har mottatt en rettsanmodning fra Sverige, og vi vil bistå i etterforskningen, sier politiadvokat Rita Parnas ved Oslo politidistrikt til VG. 

Natascha Kampusch: Her ble hun holdt fanget i åtte år

Stoppet på politistasjonen

Svensk politi skjønte at noe var galt da legen 18. september i fjor kom inn på en politistasjon i Stockholm sammen med en kvinne.

Kvinnen han var sammen med var meldt savnet, og politiet hadde derfor byttet ut låsen på leiligheten hennes. Mannen forklarte for politiet at alt var i orden, og at de bare trengte tilgang til leiligheten hennes.

Da politiet tok kvinnen til side, fikk de en annen historie.

Hun fortalte at hun hadde møtt den 38 år gamle legen i hennes leilighet en uke tidligere. De to hadde møtt hverandre på nettet.

Den 38 år gamle legen hadde gitt henne champagne og jordbær overtrukket med sjokolade, men i etterkant viste det seg at det var sovemiddel i jordbærene og kvinnen havnet i «en søvnlignende tilstand».

Da kvinnen våknet, lå hun i en seng i mannens bunker.

Bygget hemmelig bunker

Denne bunkeren, en trebygning som så ut som en maskinhall, skal mannen ha jobbet med i flere år. Inne i den var det bygget en slags fengselscelle.

Cellen skal ha hatt to sikkerhetsdører av metall som var forseglet med en elektrisk kodelås. Den var både lyd – og lysisolert.

– Han sa at han tenkte å ha meg der i et par år og da fikk jeg veldig panikk og begynte å skjelve i hele kroppen, har kvinnen forklart i avhør, ifølge Aftonbladet.

– Jeg visste ikke hva som skulle hende. Om han skulle torturere meg, drepe meg eller voldta meg. 

At kvinnen ble holdt innesperret, har fått flere til å trekke paralleller til Josef Fritzl, østerrikeren som holdt datteren sin sperret inne i en lignende bunker i 24 år. I svenske medier har legen nå fått navnet «Sveriges Fritzl».

Les også: Slik var skrekk-kjelleren til Josef Fritzl

Fant sexslave-kontrakt

På mannens PC fant politiet en sexslave-kontrakt, som gikk over ti år. Den var detaljert og inneholdt tydelige beskrivelser av hva kvinnen måtte gjøre seksuelt for å få slippe ut tidligere, og hva som kunne føre til at tiden i bunkeren ble enda lenger.

Blant annet slo kontrakten fast at han ville holde henne fanget hundre dager ekstra dersom hun nektet å ha sex med ham. Han skal også ha tatt blodprøver av henne og analysert dem på jobben sin, for å se om hun var frisk. 

På legens soverom skal politiet ha funnet to gummimasker. Maskene skal ifølge Expressen ha vært bestilt fra Hollywood og kostet 30.000 kroner.

Kvinnen har fortalt at han kom inn i bunkeren med en av dem på seg en dag, og at hun da trodde det var en ny person, en som skulle redde henne.

– Jeg ble veldig lei meg, har hun forklart om øyeblikket da hun så at det var den kidnappingsdømte legen.

Denne uken kom dommen mot mannen i Stockholm tingrett. Der dømmes han til ti års fengsel for frihetsberøvelse, men frikjennes for voldtekt, fordi dommeren mente bevisene ikke var gode nok.

Politiet har tidligere sagt de mener mannens plan var å kidnappe enda flere kvinner.

Venn: – Var hjelpsom

Den svenske mannen skal ha jobbet på flere svenske såkalte «vårdcentraler», skriver Expressen. Der tar leger imot pasienter som har ikke-akutte sykdommer. Flere den svenske avisen har snakket med forteller at 38-åringen ikke skilte seg negativt ut blant de ansatte.

– Dette er ikke den legen vi kjenner. Han fungerte veldig bra, sier Pernilla Alriksson ved Norra Skåne vårdcentral til Expressen.

Avisen skriver at legen gikk ut av videregående med toppkarakterer, var i militæret og senere utdannet seg til lege ved Karolinska institutt.

– Han var hjelpsom, litt «socially awkward», hyggelig. Det er ikke et menneske man ser på og tenker at han kommer til å låse inn og utnytte en kvinne, sier en venn til Expressen.

Ba om 15 år

I dommen kommer det frem at retten mener legen har planlagt kidnappingen over lengre tid.

Den rettspsykiatriske undersøkelsen av 38-åringen viste at han har begått ugjerningen under psykisk ubalanse, men ikke av alvorlig art, og han ble kjent tilregnelig.

Aktor ba egentlig om 15 års fengsel, men til Aftonbladet sier han at han er fornøyd med ti. 

Legens forsvarer Mari Schaub ønsker ikke å kommentere opplysningene som fremkommer i dommen, og sier de må komme tilbake til hvorvidt de skal anke dommen eller ikke.

– Vi har tre uker på oss til å ta stilling til det, sier hun til VG.

Mannen er også dømt til å betale den svenske kvinnen 180.000 kroner i erstatning.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks