Hovedinnhold

Sverige: Lege tiltalt for å ha holdt kvinne innesperret i bunker

Den svenske legen hadde bygget inn dobbel ståldør og lydisolerende vegger i låvebygningen, ifølge politiet.

Denne saken handler om:

En legeutdannet 38-åring er tiltalt for kidnapping og voldtekt. Politiet mener at han i fjor høst dopet ned en kvinne og voldtok henne i Stockholm, før han stengte henne inne på gården sin i Skåne i Sverige.

Kvinnen ble meldt savnet, og etter seks dager tok 38-åringen med henne til politiet så hun kunne forklare at alt sto bra til, ifølge Aftonbladet. Det gjorde det så absolutt ikke, mener påtalemyndighetene.

Nå har politiet frigitt bildene fra bunkeren hvor kvinnen hadde oppholdt seg mot sin vilje de seks dagene før politibesøket.

Lydisolert betongblokk

På gården hadde mannen bygget en bunkerlignende leilighet inne i en låvebygning. Fra utsiden ser bygget ut som et vanlig maskinverksted, men bak de røde veggene og en falsk dør fant politiet en betongblokk med et areal på rundt 60 kvadratmeter.

Veggene var lydisolerte, og inngangen bestod av en slags sluse i form av to ståldører med flere låser og elektronisk kodelås. En celle i østre del av bunkeren bar spor av at noen hadde bodd der en stund.

Toalett, dusj og ventilasjonssystem var også installert i bunkeren, som 38-åringen skal ha begynt å bygge for rundt fem år siden. Da politiet tok seg inn var kjøleskapet fylt med fersk mat, skriver Aftonbladet.

Dopet ned med jordbær

Planen kan ha vært å holde folk fanget i bunkeren i flere år, mener politiet. Ifølge svenske påtalemyndigheter iverksatte han denne planen den 12. september, da 38-åringen møtte kvinnen for et stevnemøte i Stockholm. Han hadde med seg sjokoladeglaserte jordbær, og hadde markert noen av dem med en liten strek på bladene – de som inneholdt sovemiddelet flunitrazepam. Da kvinnen mistet bevisstheten, voldtok han henne, ifølge påtalemyndighetene.

Den legeutdannede mannen hadde ifølge Aftonbladet også med seg en rullestol som han brukte til å frakte kvinnen ut i bilen. I tillegg hadde han gummihansker og et såkalt perifert venekateter, som han brukte til å gi kvinnen sovemiddel intravenøst på veien ut til gården.

I løpet av de seks dagene i bunkeren skal 38-åringen ha truet kvinnen flere ganger, og sagt at han planla å holde henne innesperret i flere år. De få gangene hun fikk bevege seg fritt, blant annet for å dusje, var det med håndjern. Mannen tok også blod- og vaginalprøver av kvinnen, som han senere analyserte ved arbeidsplassen sin.

«Hadde blitt et monster»

Da legen skulle hente gjenstander i kvinnens leilighet, oppdaget han at politiet hadde skiftet lås, og innså at hun var meldt savnet. Han fraktet deretter kvinnen inn til Stockholm, og mens han truet henne med en gasspistol, ba han henne om å si at hun hadde det bra. Politiet fattet imidlertid mistanke og trakk kvinnen til side, slik at hun kunne fortelle sannheten om marerittet hun hadde opplevd.

Til rettspsykiaterne som undersøker om mannen er strafferettslig tilregnelig, skal legen ha sagt at formålet med politibesøket var å slippe kvinnen fri, fordi han hadde innsett at han hadde «blitt et monster». Det skriver Kristianstadbladet, som har fått tilgang til deler av psykiaternes rapport. De konkluderer med at mannen har «en forstyrrelse», men ikke alvorlig nok til ikke at han ikke skal kunne fengsles.

Mannen har innrømmet alt utenom anklagene om grov voldtekt, skriver Aftonbladet.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks