Hovedinnhold

Svensker: Nordmenn trenger seg frem og tror de er noe

I KØ: Nordmenn som står pent i kø hører med til sjeldenheten skal vi tro lokalbefolkningen i to grensekommuner i Sverige. Her fra det nye, gigantiske Systembolaget i Strømstad. Foto: ROGER NEUMANN/VG
I KØ: Nordmenn som står pent i kø hører med til sjeldenheten skal vi tro lokalbefolkningen i to grensekommuner i Sverige. Her fra det nye, gigantiske Systembolaget i Strømstad. Foto: ROGER NEUMANN/VG
(VG Nett) «Söta bror» ved grensen synes naboene fra vest er langt fra søte. Nordmenn på harrytur skaper harme og frustrasjon.

Denne saken handler om:

Det kommer frem i en forskningsrapport som blant annet sosiolog Eva Olsson ved Universitetet i Karlstad står bak.

Hun har sammen med en rekke andre forskere intervjuet innbyggere i de to svenske grensekommunene Eda og Årjäng.

- Før var det Sverige som var storebror og vi tenkte at vi var størst og best. Men etter at dere fant oljen, ble det et skifte her og det skjedde ganske fort. Dette omtaler mange av våre intervjuobjekter som «den norske invasjonen», sier Olsson til VG Nett.

Nytt kapittel

Hun forteller at bakgrunnen for forskningsprosjektet var å se hvordan pendlervirksomhet og den økte tilstrømmingen av nordmenn på shopping i Sverige påvirker livsvilkårene og hverdagslivet til innbyggerne i de to svenske kommunene.

SOSIOLOG: Eva Olsson ved Karlstads Universitet. Foto: Privat
SOSIOLOG: Eva Olsson ved Karlstads Universitet. Foto: Privat

Rapporten ble lagt frem allerede i fjor, men det var etter et intervju på P4 Värmland torsdag morgen at resultatene spredte seg raskt i svenske medier.

Grunnen er enkel: Naboforholdet som både nordmenn og svensker elsker å hate har fått et nytt kapittel med beskyldningene fra «söta bror» om harryhandlende nordmenn.

- Nordmenn er brautende

Til P4 Värmland forteller Olsson at innbyggerne i Eda og Årjäng mener at nordmenn ikke kan stå i kø, at norske bilister ikke overholder vikeplikten i rundkjøringer og at vi ikke respekterer at enkelte parkeringsplasser er reservert handikappede. Men det stopper ikke der:

- Lokalbefolkningen pratet om at nordmenn er brautende, trenger seg frem og ikke vil vente på sin tur når de handler. «De kommer hit og tror de er noe» var det flere som sa, sier Olsson.

Ifølge sosiologen retter også noe av de svenske innbyggerne sin vrede mot lokalpolitikerne i området, ettersom det er blitt lagt til rette for nyrike nordmenn med store kjøpesentre.

Kompenserer moralsk

Olsson tror de sterke beskyldningene kommer nettopp av det økonomiske overtaket nordmenn har på svensker. Ifølge Olsson forsøker muligens svenskene å kompensere med et moralsk overtak ved å blant annet hevde at nordmenn kun kjøper sprit, tobakk og snop - umoralske og unødvendige varer.

- Hva synes du om nordmenn, da?

- Nå har ikke jeg bodd i disse grensekommunene og opplevd utviklingen på samme måte som lokalbefolkningen der, men jeg har i alle fall et bra forhold til norske forskerkolleger. Jeg tenker vel at nordmenn og svensker egentlig er ganske like.

- Så du synes ikke vi er dårlige til å kjøre i rundkjøringer?

- Nei, jeg kan ikke si det, sier Olsson, og ler.

Hva synes du om svensker i Norge? Diskuter i kommentarfeltet under.

«Stjeler» sommerhus

PROFESSOR: Thomas Hylland Eriksen ved Sosialantropologisk institutt. Foto: NTB scanpix
PROFESSOR: Thomas Hylland Eriksen ved Sosialantropologisk institutt. Foto: NTB scanpix

Professor Thomas Hylland Eriksen ved Sosialantropologisk institutt mener «konflikten» mellom grenseinnbyggere i Sverige og nyrike nordmenn er velkjent.

- Slike karakteristikker mellom svensker og nordmenn er ofte spøkefulle, men med en alvorlig undertone, sier Hylland Eriksen.

Han peker på at nordmenns inntog på sommerhusmarkedet på den svenske vestkysten skaper liknende reaksjoner.

- Lokal bitterhet

- Det oppleves som invadering, og det forstår ikke nordmenn. Vi kommer med vår gode økonomi, noe som gjør at svenskene selv ikke har råd til de samme sommerhusene. Da oppstår det lokal bitterhet, sier Hylland Eriksen.

Han tror imidlertid nordmenn ville kommet med liknende omtale av svensker dersom situasjonen hadde vært omvendt.

- Massenes sum er konstant, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks