Hovedinnhold

Svenske toppolitikere med kjempeflause

INGEN SVENSKEVITS: Det gjelder å sitte ved plassen sin når saker skal stemmes over i den svenske riksdagen. Dette bildet er tatt under statsminister Fredrik Reinfeldt tale ved åpningen av Riksdagen i 2010. Foto: Scanpix
INGEN SVENSKEVITS: Det gjelder å sitte ved plassen sin når saker skal stemmes over i den svenske riksdagen. Dette bildet er tatt under statsminister Fredrik Reinfeldt tale ved åpningen av Riksdagen i 2010. Foto: Scanpix
Alt lå an til at opposisjonen skulle vinne avstemningen i den svenske Riksdagen. Helt til man skjønte at tre av representantene manglet.

Denne saken handler om:

- Jeg kom for sent. Det skal ikke skje, sier Mikael Damberg fra Sosialdemokratene til nyhetsbyrået TT.

Damberg regnes som en av de viktigste, svenske opposisjonenspolitikerene. Hadde han vært til stede ville voteringen endt likt. Hadde Carina Hägg, også hun fra Sosialdemokratene, og Jonas Sjöstedt, partileder for Venstrepartiet, også kommet, ville opposisjonen vunnet slaget.
Nå kunne de borgerlige regjeringspartiene i stedet godte seg over den enorme svensketabben. De brøt ut i spontan applaus etter voteringen, mens opposisjonspolitikerne ikke forstod hva som hadde skjedd. Ifølge den svenske avisen Aftonbladet så de ut som spørsmålstegn.

- Jeg var litt urolig for at vi skulle tape i dag, siden flere parti hadde gått sammen for å stoppe en del av budsjettet. I stedet vant vi, sier De moderates gruppeleder Anna Kinberg Batra.

Saken det ble stemt over var en skattesak som ville gi de som tjener over 37.000 svenske kroner i måneden redusert skatt.

Forvirring

RIKSDAGSPOLITIKER: Mikael Damberg Foto: Riksdagen
RIKSDAGSPOLITIKER: Mikael Damberg Foto: Riksdagen

Damberg og Hägg kom for sent fordi de deltok på et seminar, og sørget ikke for å gå derfra i tide. Deres partikollega Fredrik Olovsson legger ikke skjult på at resultatet er skuffende.

- Dette var uventet med tanke på hvor partiene står. Det er klart vi hadde forventet å vinne. Dette er uheldig, sier han til Aftonbladet.

At man har faste tidspunkt for avstemminger i Riksdagen gjør ikke saken noe bedre.

- Det bør man naturligvis vite, mener Olovsson.

Blant de borgerlige partiene rådet først forvirring i seiersrusen.

- Først håpet jeg at det var våre argumenter i debatten som hadde fått opposisjonen til å skifte mening, men etter hvert forstod jeg at det var flere av dem som manglet, sier Kinberg Berg.

RIKSDAGSPOLITIKER: Jonas Sjöstedt. Foto: Scanpix
RIKSDAGSPOLITIKER: Jonas Sjöstedt. Foto: Scanpix

- Tragikomisk

Fravær under avstemming er ikke nødvendigvis ensbetydende med at man ligger dårligere an enn sine politiske motstandere. Melder man fra på forhånd må nemlig også de andre ta ut like mange representanter fra avstemmingen. Men ettersom ingen av de tre hadde meldt fra, skjedde ikke det.

- Jonas fikk beskjed om at det var meldt fra. Hvis ikke ville han selvsagt vært der. Her har det oppstått en administrativ misforståelse innad i partiet, sier pressesekretæren til Jonas Sjöstedt. Han lover at deres rutiner nå vil bli gjennomgått.

Uansett årsak blir fraværet naturligvis reagert på.

- Det er tragikomisk at partilederen for partiet som har vært mest opptatt av denne saken, Jonas Sjöstedt, og den som høyest har påpekt alvoret i saken, Mikael Damberg, ikke er til stede. Dette var uventet, sier Anders Andersson i Kristendemokratene.

Avstemningen endte altså 154-153 i favør regjeringen, men det er visstnok fremdeles håp for opposisjonen. Forslaget kan på nytt bli stoppet i slutten av november. Da skal Riksdagen spikre det endelige budsjettet. Om man vil gjøre det er imidlertid usikkert.

- Nå må vi tenke over om vi skal ta initiativ senere i prosessen for å stoppe gjennomførelsen av forslaget, sier Fredrik Olovsson.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks