Hovedinnhold

Svenske mistenkt for angrepsplaner mot israelere

Israel beskylder Hizbollah for å stå bak

En svensk 24-åring er pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planlagt angrep mot israelske turister på øya.

Denne saken handler om:

VET DU NOE OM DETTE? TIPS OSS!

Ifølge den kypriotiske fjernsynskanalen Sigma TV dreier det seg om en 24 år gammel mann med libanesisk bakgrunn. Han beskyldes for å ha overvåket israelske turister på Kypros.

Det svenske utenriksdepartementet bekrefter at mannen ble pågrepet 7. juli, og at han er blitt varetektsfengslet for en uke.

Mannen skal ha oppholdt seg på turiststedet Limassol, og ifølge en kilde i den kypriotiske regjeringen ble han pågrepet etter tips fra utenlandsk etterretning.

Politiet etterforsker

Saken er svært alvorlig, fastslår pressetalsmann Andreas Angelides i det kypriotiske politiet overfor det svenske nyhetsbyrået TT.

- Det dreier om nasjonal sikkerhet, så jeg kan ikke gå inn på detaljer, men vi har funnet enkelte beviser som vi undersøker, sier Angelides.

Det finnes foreløpig ingen opplysninger om andre mistenkte personer.

- Nå samler vi inn vitnemål og går videre med etterforskningen. Det er mange omstendigheter som må etterforskes grundig, sier Angelides.

Ifølge ham er ikke trusselnivået blitt hevet som følge av saken.

- Nivået er allerede høyere enn normalt fordi Kypros nå har formannskapet i EU, sier pressetalsmannen.

Mannen kom til Kypros 5. juli, få dager etter at øystaten i Middelhavet overtok formannskapet i EU.

- Hizbollah står bak

Det verserer ulike opplysninger i kypriotiske medier om hvilke mål mannen angivelig ønsket å ramme. Noen hevder han planla å sprenge en buss eller et fly. Så langt er 24-åringen imidlertid ikke formelt siktet for noen forbrytelse.

Israelske Mossad var en av de utenlandske etterretningstjenestene som bidro med opplysninger som førte til at mannen ble pågrepet, skriver israelske medier.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener det er den libanesiske sjiabevegelsen Hizbollah som står bak terrorplanene, noe svensken ifølge israelske medier allerede har innrømmet. Netanyahu gir også Iran medansvar.

- Denne terroren utøves under Irans beskyttelse. Det er et ledd i en iransk plan, sier den israelske statsministeren.

Beskylder hverandre

Israelske diplomater er blitt rammet i angrep i flere forskjellige land de siste månedene, og Israel mener gjerningsmennene har handlet på oppdrag fra Iran og Hizbollah.

Det antas at angrepene mot diplomatene kan være hevn for drap på iranske atomfysikere som Israel beskyldes for å stå bak.

Både Iran og Israel nekter for å ha vært involvert i noen av disse voldshandlingene.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks