Hovedinnhold

Svenske kvinner går ut på sosiale medier mot rasisme

<p>HØYREEKSTREM BEVEGELSE: Initiativet «Folkets Demonstration» skal ha angrepet antirasister på Norrmalmstorg i Stocholm lørdag ettermiddag.</p>

HØYREEKSTREM BEVEGELSE: Initiativet «Folkets Demonstration» skal ha angrepet antirasister på Norrmalmstorg i Stocholm lørdag ettermiddag.

Foto: Marcus Ericsson, TT/Scanpix
Forrige helgs angrep på mennesker med utenlandsk utseende i Stockholm har fått svenske kvinner til å reagere.

Forrige fredag gikk svartkledde, maskerte menn til angrep mot personer med utenlandsk bakgrunn i den svenske hovedstaden, og lørdag demonstrerte flere mot flyktninger.

På sosiale medier har flere forsvart angrepene med at det skal ha skjedd for at de skal «beskytte sine svenske kvinner», skriver Aftonbladet. Nå reagerer svenske kvinner ved å spre emneknaggen #Inteerkvinna, på norsk «ikke deres kvinne».

Bakgrunn: Voldsomme sammenstøt i Stockholm

Ann-Sofie Lönngren er ifølge den svenske avisen er av de kvinner som var først ute med å bruke emneknaggen.

– Det begynte som et privat initiativ på Facebook av Therese Svensson som er doktorand ved Göteborgs universitet. Hun skrev innlegget som en reaksjon på  hendelsene i Stockholm der det blant annet ble hevdet at de manifesterte for å beskytte hvite kvinner.

Flere tusen er med

I løpet av uken har emneknaggen fått stor spredning på Facebook, Twitter og Instagram. Flere tusen har hevet seg på bølgen.

«Jeg er mye mer redd for dere høyreekstreme enn for noen andre. #Inteerkvinna», skriver en Facebook-bruker.

Dette er blant det som går på Twitter:

Så du denne? Slik strammer Skandinavia inn asylpolitikken

De fleste kvinner kopierer imidlertid en tekst, som de legger ved et bilde av seg selv. Blant de som har gjort nettopp dette er partilederen for Feministisk Initiativ i Sverige, Gudrun Schyman.

«Ikke deres kvinne. Den rasistiske mobben som dukket opp i Stockholm på fredag (29/1), og diverse andre rasistiske og fascistiske grupperinger sier seg å føre en kamp for å beskytte hvite/«svenske» kvinner. Men de snakker ikke for oss.»

I en kommentar hos svenske Expressen forklarer seks kvinner om initiativet til emneknaggen, og hvorfor de velger å ta avstand fra mennenes rasistiske vold.

«Det handler om å vise solidaritet med de som daglig utsettes for rasisme og som er de konkrete målene for mobben som angrep i Stockholm. Det er også en reaksjon mot sexisme som finnes innebygget i en ekstrem «hvithet» der alle kvinner reduseres til hvite menns eiendeler. Vi ville ta fra disse rasistiske gjerningsmennene følelsen av de handler for hvite kvinner, og umuliggjøre argumentet om at deres vold legitimeres av fysiske trusler mot hvite kvinner», skriver de i kommentaren sin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks