Hovedinnhold

Svenske Freja (5) er for tykk til å få forsikring

..og i Norge ble 4550 barn nektet barneforsikring i fjor

FÅR IKKE FORSIKRING: Freja (5) nektes barneforsikring fordi forsikringsselskapet mener hun er overvektig. Foto: Peo Nilsson/AFTONBLADET
FÅR IKKE FORSIKRING: Freja (5) nektes barneforsikring fordi forsikringsselskapet mener hun er overvektig. Foto: Peo Nilsson/AFTONBLADET
(VG Nett) Forsikringsselskapet nekter fem år gamle Freja barneforsikring. Årsak: De mener hun er for feit.

Denne saken handler om:

Måling av overvekt

  • For å vurdere overvekt bruker man kroppsmasseindeks (KMI). Den finner du ved å dele vekten din på kvadraten av høyden.
  • Verdens helseorganisasjon har utarbeidet en tabell for KMI, men de passer ikke for barn og unge, ifølge Folkehelseinstituttet. For dette har vi ingen god internasjonal referanseindeks for dette. I stedet bruker vi gamle norske tabeller for høyde og vekt eller nyere svenske tabeller.
  • Vi kan også bruke Cole's index, som viser kurver for når barn og unge mellom 5 og 18 år er overvektige.
Kilde: Folkehelseinstituttet

- Jeg trodde noen tullet, eller at de hadde sendt brevet til feil person. Senere ble jeg sjokkert og lei meg, sier Frejas mor, Zarah Samuelsson, til den svenske avisen Aftonbladet.

Onsdag fikk den lille svenske familien det utrolige brevet i posten; datteren får ikke barneforsikring hos det svenske forsikringsselskapet Folksam.

Barneforsikring kan blant annet dekke ulykke og sykdom hos barn.

«Grunnen til vår beslutning er kraftig overvekt/fedme» står det i avslaget fra Folksam.

LES OGSÅ: - Stopp diskrimineringen mot overvektige 

Ifølge forsikringsselskapet hadde de tatt avgjørelsen sammen med en lege.

Veier mellom 24 og 25kilo

GLAD JENTE: Freja er en glad og fornøyd jente fra Orust. Her er hun sammen med moren sin, Zarah Samuelsson. Foto: Peo Nilsson/AFTONBLADET
GLAD JENTE: Freja er en glad og fornøyd jente fra Orust. Her er hun sammen med moren sin, Zarah Samuelsson. Foto: Peo Nilsson/AFTONBLADET

- På risikoskadegruppen fortalte de da at vi kunne søke på nytt om et år, dersom min datters vekt var uforandret, sier den sjokkerte moren til avisen.

Datteren hennes fyller seks år i sommer. Hun er 120 centimeter lang og veier mellom 24 og 25 kilo. Ifølge Aftonbladet er hun dermed normalvektig hvis hun veier 24 og 24,5 kilo, men bikker over til overvektig dersom hun veier 25.

LES OGSÅ: Fettprosent er viktigere enn BMI 

- Følger retningslinjene

Forsikringsselskapet forsvarer avgjørelsen sin overfor avisen.

- Vi har kjøpt inn forsikringstjenester fra et forsikringsselskap med erfaring fra risikofaktorer hos barn. Vi følger deres retningslinjer, sier selskapets pressesjef Andreas Jerat.

HAR DU OPPLEVD NOE LIGNENDE? TIPS VG NETT HER! 

Han sier det er få barn som blir nektet forsikring på grunn av vekten sin.

4550 barn ble nektet i fjor

I Norge er det omtrent en halv million barn som har barneforsikring. I fjor ble 4550 barn nektet slik forsikring, av forskjellige årsaker. Det utgjorde fire prosent av de som søkte om å få slik forsikring.

Her kan du lese hele statistikken hos Finansnæringens hovedorganisasjon 
(VG Nett er ikke ansvarlige for innholdet på eksterne nettsider)

- Det er sånn at det ikke er alle som får forsikring, risikoen kan være for høy. Samtidig så er det en lov som sier at det skal være saklig grunn for forsikringsnekt, sier Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens hovedorganisasjon, som blant annet representerer forsikringsselskaper.

Han sier det kan være ulike årsaker til at folk blir nektet forsikring, men at overvekt kan være en av dem.

- Det er klar at dette er et følsomt tema så det blir lett en del debatt om det. Hver enkelt person vil jo det beste for sitt barn og det kan være ubehagelig å få avslag på en forsikring som skal gi barnet trygghet, sier han.

- Spesielt

Øystein Thoresen, pressekontakt i Gjensidige, sier vekt har mye å si når du skal ha forsikring.

- Uavhengig av alder så har vekt en betydning, det er viktig å få med. Det har med livsstil og risiko å gjøre, sier han.

Han kan ikke si om små barn har blitt nektet forsikring på grunn av overvekt hos dem.

- Det høres litt spesielt ut og jeg synes i utgangspunktet det høres rart ut at et så lite barn ikke har fått forsikring.

Heller ikke IF forsikring har registrert lignende saker som det svenske forsikringsselskapet.

- Jeg kjenner ikke til noen tilfeller der barn ikke har fått forsikring hos oss på grunn av overvekt. Ut fra det jeg vet så praktiserer vi ikke det, sier Jack Frostad, informasjonsdirektør i IF til VG Nett.

I 2007 ble Venstres Trine Skei Grande nektet forsikring, fordi hun var overvektig. Det førte til at hun tok til orde for å endre loven på dette området i Norge.

Forrige uke publiserte det norske Folkehelseinstituttet en studie, som viste at flere norske barn er overvektige enn tidligere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks