Hovedinnhold

Svenske bjørneangrep endrer ikke norsk rovdyrpolitikk

SKJØT BJØRNEN: Bert-Ivan Mattsson skjøt bjørnen som angrep to jegere søndag. Foto: Bert-Ivan Mattsson
SKJØT BJØRNEN: Bert-Ivan Mattsson skjøt bjørnen som angrep to jegere søndag. Foto: Bert-Ivan Mattsson
Miljøverndepartementet fastholder at bestandsmålet for bjørn skal være 15 ynglinger i Norge, sier statssekretær Henriette Westhrin til NTB.

Denne saken handler om:

Dermed er det klart at norske miljøvernmyndigheter ikke vil la norsk rovviltpolitikk bli påvirket av de dramatiske hendingene i Sverige, der én svensk jeger er blitt drept og to andre skadet etter angrep fra bjørn.

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) støtter dette standpunktet.

- Vi kan ikke drive norsk rovdyrforvaltning ut fra to enkeltepisoder i Sverige, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF til NTB.

Han sier at NJFF ikke vil «piske opp stemningen», og han minner om at det også hender at jegere blir trampet ned av en sint elgokse.

- Mange flere blir skadd av elg og veps, sier Farstad.

Krever endring

Senterungdommens leder, Erlend Fuglum, trekker helt andre konklusjoner etter de to hendingene i Sverige. I en pressemelding fra Senterungdommen mandag krever han «full frys i oppbyggingen av bjørne- og ulvebestanden». Samtidig krever han at Stortinget må ta «en ny helhetlig gjennomgang» av rovdyrpolitikken.

- Problemet er at dagens rovviltpolitikk er basert på påstander fra skrivebordseksperter og nikkersadelens romantiske syn på naturen. Stortingets vedtak fra 2004 innebærer mer enn en tredobling i forhold til hvor mange bjørn vi har i Norge i dag. Jeg nekter å tro at stortingsflertallet visste hva de gjorde da de gikk inn for dette, sier Fuglum.

Farligst for jegere

Seksjonssjef Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning (DN) sier til NTB at DN etter de to hendingene i Sverige må ta en drøfting med kollegene i Naturvårdsvärket i Sverige. Han peker på at det har vært en økt frekvens av slike tilfeller i Sverige, at dette sammenfaller med økningen i bjørnebestanden, og at det særlig er jegere som er utsatt for denne type konfrontasjoner. Ellers vil Bø avvente resultatet av politiet etterforskning av de to sakene.

På DNs nettsted har det lenge ligget informasjon med råd om hvordan folk skal opptre i møte med rovdyr. «I tilfeller hvor det har oppstått skade har det oftest vært i situasjoner hvor jegere har vært på jakt», heter det.

DNs råd til folk som møter rovdyr, er å opptre rolig, trekke seg tilbake, og ikke forsøke å skremme dyret med tilrop eller bevegelser. «En skal være varsom med å bruke skytevåpen som selvforsvar. Skadeskutte dyr kan opptre aggressivt, og en skadeskutt bjørn er en farlig bjørn», advarer DN.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks