Hovedinnhold

Svensk kommune kritiseres etter at mann med tre koner ble tildelt tre kommunale leiligheter

Nacka kommune i Sverige har det siste året brukt 305 millioner kroner på å kjøpe leiligheter, og får nå massiv kritikk etter at en mann, hans tre koner og 16 barn fikk leie tre boliger.

Denne saken handler om:

Nacka kommune har brukt 305 millioner svenske kroner på å kjøpe 94 leiligheter. Flesteparten av dem har deretter blitt leid ut til nyankomne flyktninger, meldte Sveriges Radio denne uken.

Svenske kommuner er pålagt å ta imot et visst antall flyktninger, og da blir kommunene tvunget til å kjøpe boliger, forklarer kommuneformannskapets leder Mats Gerdau.

– Vi advarte mot slike konsekvenser som resultat av kortsiktige, dyre og noen ganger dårlige løsninger. Men vi kan ikke velge hvilke lover vi skal følge og hvilke vi skal ignorere, sier han til Expressen.

En syrisk familie som består av en mann, hans tre koner og deres 16 barn, har fått tildelt tre kommunale leiligheter i Nacka. Det faller i dårlig smak hos Sverigedemokraterna.

– Det som er ekstra bemerkelsesverdig er at man her har tilgodesett denne mannens behov, og at de tre kvinnene skal ha hver sin leilighet i femmillionersklassen, sier partiets ombudsmann Mikael Strandman til Sveriges Radio.

Kritikk i sosiale medier

På Facebook har partiet også lagt ut en melding hvor de skriver at det er «urimelig at kommunene bruker enorme summer på boliger til flyktninger, samtidig som flere unge står uten bolig».

Ifølge avisen Svenska Dagbladet har informasjonen, som først ble lagt ut i sosiale medier av Sverigedemokraterna, resultert i en rekke negative kommentarer i sosiale medier. Kritikken handler blant annet om kommunens pengebruk, om kommunen «finansierer polygami» og om man risikerer at kommunen vil by over om man forsøker å kjøpe seg bolig i Nacka.

Til svenske Aftonbladet sier presseansvarlig i Nacka kommune at det har vært mange henvendelser til kommunen vedrørende boligkjøpet:

– Det har vært veldig, veldig mange som har hørt om dette. Kommunen har også vært i kontakt med politiet for å gjennomgå eventuelle trusler – mot kommunen og den aktuelle familien, men så langt har det ikke blitt rapportert om trusler, sier Öyvind Spångberg.

Flere kommuner kjøper for å leie ut

Twitter svarer kommuneformannskapets leder Mats Gerdau i Nacka kommune på noe av kritikken, blant annet sier han at det maks gis tillatelse til å leie boligene i to år.

Han skriver også at av de 44 leilighetene kommunen har kjøpt hittil i år, er 75 prosent kjøpt uten budrunde.

Nacka kommune redegjør også på Twitter for hvordan kjøpt av de kommunale boligene fungerer:

Les også: Kvinne (106) kan bli utvist fra Sverige 

Nacka kommune er blant de 52 av Sveriges 290 kommuner som har kjøpt boliger for å leie dem ut til nyankomne flyktninger, ifølge opplysninger Svenska Dagbladet har innhentet.

En tidligere versjon av denne artikkelen hadde tittelen «Mann med tre koner får tre leiligheter i Sverige», men det er ikke riktig at familien har fått leilighetene av kommunen. Den aktuelle familien har ifølge kommunen fått rett til å leie de tre leilighetene – som er innkjøpt av kommunen. VG har i ettertid presisert dette i artikkelen, og bygget ut artikkelen med mer informasjon om kritikken mot kommunen.

Kilde: NTB/VG

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks